Trwa ładowanie...

Zimą kupujemy ją na kilogramy. Zapominamy o jednej ważnej rzeczy

 Karolina Rozmus
03.12.2022 14:14
Jest ciężkostrawna, powinni na nią uważać nadciśnieniowcy i osoby z wrażliwym żołądkiem
Jest ciężkostrawna, powinni na nią uważać nadciśnieniowcy i osoby z wrażliwym żołądkiem (Adobe Stock)

Kiedy kończy się sezon na letnie warzywa i owoce, chętnie sięgamy po kiszonki. Są źródłem wielu witamin, w tym witaminy C, a także minerałów i bakterii probiotycznych. Wśród nich w sezonie zimowym wiedzie prym zwłaszcza kiszona kapusta. To prawdziwe polskie superfood, jednak zapominamy o tym, że nie jest to przysmak dla każdego i w niektórych przypadkach może nam poważnie zaszkodzić.

spis treści

1. Na zdrowe jelita, odporność i dobry humor

Poszatkowana, zasypana solą, poddana procesowi fermentacji mlekowej kapusta jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy A, E i K. Zawiera też magnez, potas, żelazo i wapń, czyli cztery kluczowe dla naszego organizmu pierwiastki. Dzięki tym mikroelementom spożywanie kapusty chroni serce i układ krążenia, a dodatkowo sprzyja obniżeniu poziomu glukozy we krwi i wpływa na poziom cholesterolu. Zimą kapusta kiszona będzie też wsparciem dla układu odpornościowego.

Jest źródłem błonnika pokarmowego, który wymiata resztki z naszych jelit niczym miotełka oraz bakterii probiotycznych. Jedno z niedawno opublikowanych na łamach "Cell" badań wykazało, że to właśnie żywność fermentowana wpływa na wzbogacenie mikrobiomu jelitowego, tym samym zmniejszając stany zapalne w organizmie. Kapusta kiszona może być też składnikiem diety psychobiotycznej, która, jak dowodzi najnowsze badanie z "Molecular Psychiatry" może poprawiać sen, łagodzić stres i zmniejszać jego ilość.

Zimą szczególnie chętnie jemy kapustę kiszoną
Zimą szczególnie chętnie jemy kapustę kiszoną (Pixabay)
Zobacz film: "Uwaga na produkty, które udają kiszonki"

Kiszonki jednak są też ciężkostrawne – ostrzega przed tym dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana.

- Najłatwiej strawne są soki z kiszonek, np. z ogórków kiszonych czy buraków, w przypadku pokarmów stałych – ogórków, kapusty, należy zachować ostrożność i nie przesadzać z ilością – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie.

2. Uważaj na kapustę kiszoną

Z uwagi na to, że jest ciężkostrawna, na kapustę kiszoną powinny uważać osoby z wrażliwym żołądkiem czy po zabiegach chirurgicznych, wymagających trzymania się zaleceń diety lekkostrawnej. Ostrożność powinny zachować także osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) i zespołem rozrostu bakteryjnego (SIBO).

- W SIBO kiszonki nie są zakazane bezwzględnie, ale w takiej typowej postaci choroby z przerostem bakteryjnym spożywanie kiszonek jest równoznaczne z katastrofą dla chorych jelit. Zwłaszcza jeśli będą to kiszonki z warzyw ciężkostrawnych, takich jak kapusta – mówi ekspertka.

W kiszonkach znajdują się także tyraminy, związki, które u osób na nie uczulonych mogą powodować migreny, zwężenie naczyń krwionośnych, nudności i kołatanie serca. Mogą też podnosić ciśnienie krwi także z uwagi na wysoką zawartość soli. Dr Cubała radzi, by nadciśnieniowcy pamiętali o zdrowym rozsądku i nie dosalali dodatkowo żadnych potraw w dniu, w którym mają chęć na kiszonki.

Również osoby uczulone na histaminę powinny unikać nadmiaru kapusty kiszonej.

- Niektóre z kiszonek mogą być bogate w histaminę. Ona z jednej strony pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in. regulując napięcie mięśni gładkich, ale z drugiej jest mediatorem reakcji zapalnej. Jeżeli następuje duży wyrzuty histaminy w organizmie, mogą pojawić się reakcje alergiczne – dodaje ekspertka.

Przestrzega też osoby z chorobami tarczycy:

- Kiszona kapusta nie jest też wskazana u osób z chorą tarczycą z uwagi na wysoką zawartość goitrogenów. Te z kolei mogą osłabiać funkcje gruczołu tarczowego – tłumaczy.

Na kapustę muszą uważać także:

  • osoby zażywające inhibitory monoaminooksydazy (MAO), stosowane w leczeniu depresji, zaburzeń lękowych i choroby Parkinsona,
  • osoby stosujące leki przeciwkrzepliwe z uwagi na wysoką zawartość witaminy K w kapuście,
  • osoby z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego – obecna w kiszonkach sól może podrażniać śluzówkę,
  • osoby z chorobami nerek – duża ilość soli może dodatkowo obciążać niesprawne nerki.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze