Trwa ładowanie...

Zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Ceniony lekarz nie ma wątpliwości

Lekarz wskazuje trzy kluczowe produkty w diecie antycukrzycowej
Lekarz wskazuje trzy kluczowe produkty w diecie antycukrzycowej (Getty Images, Instagram)

Lekarz i naukowiec dr William Li wskazuje trzy produkty, których wprowadzenie do diety może ograniczyć ryzyko rozwoju cukrzycy. Te rady powinny wziąć sobie do serca zwłaszcza osoby, które są w grupie ryzyka, czyli pacjenci cierpiący na insulinooporność, otyłość i nadciśnienie tętnicze.

spis treści

1. Jedzenie, które leczy

Dr William Li jest autorem ponad 100 publikacji naukowych w wiodących czasopismach, takich jak "Science", "The New England Journal of Medicine", The Lancet" i książek na temat związku diety z rozwojem wielu schorzeń.

- Przez lata nauczyłem się, że jedzenie nie działa tylko jak lekarstwo. Jedzenie to lekarstwo - podkreśla dr William Li cytowany przez portal express.co.uk. - Oprócz odpowiedniej opieki medycznej, kluczową rolę odgrywa jedzenie, które może pomóc w zapobieganiu i zwalczaniu chorób - dodaje ekspert.

Zobacz film: ""Wasze Zdrowie" - odc. 4. Nawyki żywieniowe młodych Polaków"

2. Lekarz wymienia trzy produkty przeciwcukrzycowe

Dr William Li radzi, by wprowadzić do diety trzy produkty, które mogą ograniczyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Na pierwszym miejscu wymienia orzechy, które zmniejszają również ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i otyłości.

Winogrona i orzechy dzięki wysokiej zawartościpolifenol są doskonałymi przeciwutleniaczami
Winogrona i orzechy dzięki wysokiej zawartościpolifenol są doskonałymi przeciwutleniaczami (Getty Images)

- Orzechy drzewne odżywiają mikrobiom błonnikiem, zmniejszają stany zapalne, wzmacniają odporność i usprawniają metabolizm - podkreśla lekarz.

Kolejnym produktem polecanym przez specjalistę są winogrona, szczególnie odmiana concord, która zawiera bakterie Akkermansia.

- Odkryto, że ta bakteria chroni przed otyłością, zespołem metabolicznym i cukrzycą - podkreśla dr Li.

- Winogrona concord zawierają również antocyjany i polifenole, które wzmacniają odporność i zdrowie jelit - przypomina.

Trzeci składnik może być dla wielu osób zaskakującym - chodzi o często niedocenianą soję. Dr Li powołuje się na wyniki badań, które wskazują, że regularne spożywania soi zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy nawet o 23 proc.

- Soja zawiera substancje bioaktywne zwane genisteiną i daidzeiną, które przyspieszają metabolizm i powodują uczucie sytości - wyjaśnia.

3. Nie tylko dieta, drugie ogniwo to ruch

Ekspert podkreśla, że sama dieta nie wystarczy. Bardzo ważna jest też regularna aktywność fizyczna. Osoby dorosłe powinny ćwiczyć przez minimum 180 minut tygodniowo. Lekarze jak mantrę podkreślają, że otyłość, cukrzyca i nadciśnienie to trzy schorzenia, które wzajemnie się nakręcają. Szacuje się, że nawet 80 proc. pacjentów z cukrzycą typu 2 równocześnie cierpi na otyłość.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze