Trwa ładowanie...

Zupa na żeberku – pomysły, wartości odżywcze

Avatar placeholder
25.02.2022 17:14
Zupa na żeberku
Zupa na żeberku (Adobe Stock)

Zupa na żeberku jest nie tylko smaczna, aromatyczna i esencjonalna, ale także sycąca, pożywna i zdrowa. To zasługa zarówno warzyw, przypraw i ziół, ale i mięsa z żeberek, które jest bardzo dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz wielu innych składników odżywczych. Jaka zupa na żeberkach surowych i wędzonych jest najsmaczniejsza? To trudne pytanie, ponieważ jest z czego wybierać.

spis treści

1. Jaka zupa na żeberku?

Zupa na żeberku, zarówno surowym, jak i wędzonym, ma niepowtarzalny smak. Jest także pożywna i sycąca. Aby jednak baza zupy, czyli wywar warzywno-mięsny, miał doskonały smak i aromat, zarówno mięso, jak i warzywa powinny być dobrej jakości. Przygotowując wywar mięsno-warzywny warto pamiętać, że pokrojone na części żeberka czy inne rodzaje mięsa (najlepiej z kością) wkłada się do zimnej wody. To ważne, ponieważ wówczas najlepiej rozpuszcza się białko mięsa i sole mineralne. Oznacza to, że do wywaru przenika optymalna ilość smaku. Wywar gotuje się na małym ogniu pod przykryciem, a dodawane do niego warzywa muszą być starannie oczyszczone i pokrojone.

Jaka zupa na żeberkach wieprzowych? Na żeberku wieprzowym, ale także wołowym czy cielęcym, można ugotować takie zupy jak:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
  • kapuśniak na żeberku, zarówno kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, jak i kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach,
  • krupnik na żeberkach,
  • kwaśnica góralska,
  • zupa ogórkowa na żeberkach,
  • zupa z brukwi,
  • żurek,
  • zupa grochowa na żeberkach,
  • zupa pomidorowa na żeberkach,
  • zupa kalafiorowa,
  • zupa gulaszowa,
  • zupa fasolowa na żeberkach,
  • zupa buraczkowa na żeberkach,
  • zupa grzybowa,
  • zupa ziemniaczana,
  • zupa koperkowa,
  • zupa jarzynowa na żeberkach,
  • biały barszcz na żeberkach,
  • zupa z soczewicy.

Zupa na żeberkach z ziemniakami, ryżem, zacierkami czy makaronem jest nie tyko smaczna, ale także sycąca i pożywna. Dostarcza wielu substancji odżywczych. Swoje walory zawdzięcza zarówno warzywom i dodatkom, jak i temu szczególnemu kawałkowi mięsa.

2. Co to są żeberka?

Żeberka to element mięsa, który pozyskuje się z półtuszy wieprzowej z kością, z części brzusznej. Zostaje ona odcięta od schabu. W skład żeberka wchodzą kości żeber i mięśnie międzyżebrowe. Widać na nich cienką warstwę boczku. Gdy są świeże, mają barwę od jasnoróżowej do czerwonej z białymi lub kremowymi przerostami tłuszczu. Ich zapach jest typowy dla mięsa świeżego. Po przygotowaniu nie powinny być suche i żylaste, a miękkie, soczyste i delikatne.

Nie należy kupować żeberek, które: mają oślizgły nalot, są mokre lub sączy się z nich płyn (prawdopodobnie żeberka zostały rozmrożone lub są nieświeże), mają połamane lub zmiażdżone kości (co wskazuje na niewłaściwy sposób przechowywania), są zakrwawione lub mają krwiste plamy (co może być oznaką złego uboju), * mają tłuszcz o barwie żółtej i kwaśny zapach (co świadczy o tym, że mięso nie jest świeże, a wręcz ulega psuciu).

Żeberka wieprzowe to mięso, które jest smaczne, pożywne i bardzo uniwersalne. Dobrze smakuje pieczone, grillowane czy duszone. Świetnie komponuje się z wieloma sosami, zarówno słodkimi, jak i ostrymi, a także zupami.

3. Kalorie i właściwości odżywcze żeberek i zupy na zeberku

Ile kalorii i składników odżywczych mają najbardziej popularne surowe żeberka wieprzowe? Porcja 100 g mięsa i tłuszczu dostarcza 224 kcal. W produkcie znajduje się 19,07 g białka oraz 16,33 g tłuszczów, w tym:

  • 5,78 g tłuszczów nasyconych,
  • 6,86 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 2,68 g tłuszczów wielonienasyconych.

Żeberka nie dostarczają węglowodanów, cukrów i błonnika. W produkcie jest 69,0 mg cholesterolu.

Surowe żeberka wieprzowe zawierają witaminy:

  • 7,00 µg RAE witaminy A,
  • 0,24 mg witaminy E,
  • 42,0 i.u. witaminy D,
  • witaminy z grupy B: 0,46 mg witaminy B1, 0,31 mg witaminy B2, 6,78 mg witaminy B3, 65,5 mg witaminy B4, 0,82 mg witaminy B5, 0,42 mg witaminy B6 i 0,56 µg witaminy B12. Surowe żeberka wieprzowe (mięso i tłuszcz) ma w sobie także minerały. Dostarczają:

  • 247 mg potasu,

  • 154 mg fosforu,
  • 87,0 mg sodu,
  • 31,0 mg wapnia,
  • 16,00 mg magnezu,
  • 2,54 mg cynku,
  • 0,76 mg żelaza,
  • 0,09 mg miedzi,
  • 0,01 mg manganu,
  • 30,7 µg selenu.

Żeberka wieprzowe wędzone w porcji 100g dostarczają 283 kcal, żeberka cielęce – 200 kcal, a żeberka wołowe 145 kcal. Walory odżywcze, ale i wartość kaloryczna zupy na żeberku zależy od wielu czynników: nie tylko ilości i rodzaju żeberek (surowe, wędzone, mniej lub bardziej tłuste), ale i jej składników, takich jak śmietana, mąka pszenna czy masło, a także dodatków (ziemniaki, makaron, ryż). Dodawane do niej warzywa nie dostarczają zbyt wielu kalorii, za to wielu cennych substancji odżywczych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze