Trwa ładowanie...

Żeberka – przepisy, wartości odżywcze i kalorie

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 03.11.2021 12:25
Żeberka cieszą się dużą popularnością w polskiej kuchni.
Żeberka cieszą się dużą popularnością w polskiej kuchni. (adobestock)

Żeberka wieprzowe to mięso, które jest smaczne, pożywne i bardzo uniwersalne. Dobrze smakuje pieczone, grillowane czy duszone. Świetnie komponuje się z wieloma sosami, zarówno słodkimi, jak i ostrymi, a także zupami. Jakie wartości odżywcze cechują ten kawałek mięsa? Jakie wartości odżywcze mają surowe i pieczone żeberka?

spis treści

1. Co to są żeberka?

Żeberka wieprzowe to bardzo uniwersalne mięso. Można je dusić, piec i gotować, a także grillować. Dobrze smakują podawane w sosie własnym, ale i marynowane, w sosie musztardowo-ziołowym, słodko-kwaśnym, ostrym z chili, z cebulą i boczkiem, z pieczarkami, a także na słodko, z miodem.

Dużą popularnością i uznaniem smakoszy cieszą się żeberka pieczone w rękawie, żeberka grillowane w sosie BBQ, żeberka w miodzie i żeberka duszone w sosie własnym. Wspaniale smakuje również kwaśnica czy kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, ale i żeberka w kapuście. Można też przygotować na nich aromatyczną zupę grzybową, żurek czy bigos.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Jak wybrać żeberka dobrej jakości?

Aby cieszyć się smakiem i walorami prozdrowotnymi żeberek, bardzo ważne jest, aby kupić mięso dobrej jakości. Idealne, świeże żeberka mają barwę od jasnoróżowej do czerwonej z białymi lub kremowymi przerostami tłuszczu. Po przygotowaniu nie powinny być suche i żylaste, a miękkie, soczyste i delikatne.

Nie należy decydować się na mięso, które:

  • ma oślizgły nalot,
  • jest mokre lub sączy się z niego płyn (prawdopodobnie żeberka zostały rozmrożone lub są nieświeże),
  • ma połamane lub zmiażdżone kości (co wskazuje na niewłaściwy sposób przechowywania),
  • jest zakrwawione lub ma krwiste plamy (co może być oznaką złego uboju),
  • ma tłuszcz o barwie żółtej i kwaśny zapach (co świadczy o tym, że mięso nie jest świeże, a wręcz ulega psuciu).

3. Surowe żeberka wieprzowe – kalorie i wartości odżywcze

Surowe żeberka wieprzowe w 100 gramach posiadają 224 kcal oraz 19,07 g białka i 16,33 g tłuszczów, w tym:

  • 5,78 g tłuszczów nasyconych,
  • 6,86 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 2,68 g tłuszczów wielonienasyconych. W produkcie jest 69,0 mg cholesterolu. Mięso nie zawiera węglowodanów, cukrów i błonnika.

Surowe żeberka wieprzowe dostarczają sporo witamin i minerałów. To 7,00 µg RAE witaminy A, 0,24 mg witaminy E, 42,0 i.u. witaminy D oraz witaminy z grupy B:

  • 0,46 mg witaminy B1,
  • 0,31 mg witaminy B2,
  • 6,78 mg witaminy B3,
  • 65,5 mg witaminy B4,
  • 0,82 mg witaminy B5,
  • 0,42 mg witaminy B6,
  • 0,56 µg witaminy B12.

Surowe żeberka wieprzowe zawierają:

  • 31,0 mg wapnia,
  • 0,76 mg żelaza,
  • 16,00 mg magnezu,
  • 154 mg fosforu,
  • 247 mg potasu.

4. Jak upiec żeberka?

Żeberka można podać na wiele sposobów. Najprościej jest je upiec. Aby to zrobić, należy przygotować takie składniki jak:

  • kilogram żeberek wieprzowych (paski),
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryka w proszku,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak upiec żeberka? Żeberka pokrój na mniejsze porcje. Do miseczki wlej olej, wsyp sól, pieprz, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdy kawałek dokładnie natrzyj marynatą. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i wymieszaj.

Wstaw mięso do lodówki na co najmniej na godzinę, choć najlepiej żeberka zamarynować dzień wcześniej. Na dno naczynia żaroodpornego ułóż warstwę cebuli, na niej żeberka. Przykryj je folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

Następnie zdejmij folię, wlej pół szklanki wody, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz mięso jeszcze pół godziny. Dobrze przyrządzone żeberka są soczyste, a mięso z łatwością odchodzi od kości.

Zrumienione żeberka podawaj z ziemniakami, kaszą, kopytkami czy kluskami śląskimi, które możesz polać sosem własnym. Nie zapomnij o surówce lub świeżych warzywach.

5. Pieczone żeberka wieprzowe – kalorie i wartości odżywcze

Pieczone żeberka wieprzowe z kością w 100 gramach dostarczają 248 kcal oraz wiele składników odżywczych, w tym 27,0 g białka oraz 14,68 g tłuszczów, w tym:

  • 5,44 g tłuszczów nasyconych,
  • 6,18 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 2,47 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 78,0 mg cholesterolu. Pieczone żeberka wieprzowe z kością to produkt zawierający 5,00 µg RAE witaminy A, 0,21 mg witaminy E, 29,0 i.u. witaminy D oraz witaminy z grupy B:

  • 0,52 mg witaminy B1,
  • 0,30 mg witaminy B2,
  • 9,49 mg witaminy B3,
  • 92,2 mg witaminy B4,
  • 1,48 mg witaminy B5,
  • 0,49 mg witaminy B6,
  • 0,87 µg witaminy B12.

Pieczone żeberka wieprzowe z kością dostarczają także:

  • 19,00 mg wapnia,
  • 0,96 mg żelaza,
  • 21,0 mg magnezu,
  • 230 mg fosforu,
  • 272 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 91,0 mg sodu, 2,91 mg cynku, 0,09 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 40,2 µg selenu.

Sięgając po żeberka warto pamiętać, że nie jest to mięso chude, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością: zarówno wielkością porcji, jaki częstotliwością, z jaką pojawiają się w jadłospisie.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze