2 z 7Makrela i łosoś
Makrela jest jedną z najbardziej popularnych ryb na naszych stołach. Jest łatwo dostępna i smaczna. Zwykle wybieramy makrelę wędzoną. Makrela bogata jest w witaminy A, D, E i z grupy B, a także w wapń, fosfor, cynk, miedź, jod i selen.
Składniki odżywcze zawarte w makreli poprawiają stan skóry, opóźniają tworzenie się zmarszczek, wzmacniają układ kostny, korzystnie wpływają na serce, regulują pracę tarczycy i działają przeciwbakteryjnie.
Makrela, podobnie jak inne ryby jest też cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.
Łosoś również na stałe zagościł w naszych domach. W sklepie możemy wybierać łososia surowego lub wędzonego. Łosoś również obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, regulują poziom cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na pracę tarczycy, łagodzą bóle stawów i opóźniają procesy starzenia.
W łososiu znajdziemy też witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, potas i cynk. Najlepiej kupować łososia dziko żyjącego.
Zobacz też: Nowe badania nad alzheimerem. Wiemy, co zwiększa ryzyko choroby