3 z 7Tuńczyk i śledź
Tuńczyk jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego chętnie sięgają po niego sportowcy. Mięso tuńczyka ma tendencję do kumulowania rtęci, dlatego nie powinniśmy spożywać więcej niż puszkę tuńczyka tygodniowo. Taka ilość nie szkodzi zdrowiu.
Tuńczyk jest bogaty w potas, który pomaga regulować ciśnienie. Zawiera również witaminę PP, która pomaga regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi. Wpływa też korzystnie na stan skóry. Tuńczyk bogaty jest też w wapń, żelazo, fosfor, witaminę D i B12.
Kolejny na liście jest śledź, o którym często przypominamy sobie tylko w okolicach Bożego Narodzenia. Najlepszy śledź to ten przyrządzony na parze lub pieczony. Ryba ta jest dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, witamin A, D, E i z grupy B, oraz fosforu, miedzi, cynku, selenu, żelaza i jodu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Miała być zdrowszą alternatywą. Przeciąża wątrobę, sprzyja otyłości