6 z 7Mintaj i karp
W sklepie można kupić najczęściej filety z mintaja. Ryba ta jest też często składnikiem gotowych paluszków rybnych i paluszków ''krabowych''. Mintaj nie należy do ryb aż tak bogatych w składniki odżywcze jak te opisane wcześniej, ale na jego korzyść przemawia fakt, że jest niskokaloryczny i zawiera znaczne ilości białka. Jest też źródłem witamin A i D oraz selenu.
Karp to wyjątkowo specyficzna ryba. Większość z nas sięga po nią tylko w okresie Wigilii. Nieodpowiednio przyrządzony karp, smażony na dużej ilości tłuszczu jest niesmaczny. Podany w takiej formie może sprawić, że zrazimy się do jedzenia ryb w ogóle.
Mięso karpia jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera też pewnie ilości kwasów omega-3 i omega-6. W mięsie karpia znajdziemy również fosfor, wapń, potas i żelazo.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Może spowodować gwałtowny niedowład mięśni. Unikaj jak ognia