Trwa ładowanie...

Białko konopne - właściwości, dawkowanie i skutki uboczne

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 19.11.2021 12:24
Białko konopne zalicza się do grupy produktów spożywczych o udowodnionym, pozytywnym wpływie na zdrowie, czyli superfoods
Białko konopne zalicza się do grupy produktów spożywczych o udowodnionym, pozytywnym wpływie na zdrowie, czyli superfoods (AdobeStock)

Białko konopne zalicza się do grupy produktów spożywczych o udowodnionym, pozytywnym wpływie na zdrowie, czyli superfoods. Dzięki niemu można uzupełnić białko w codziennej diecie, co jest szczególnie istotne dla sportowców, a także wegetarian i wegan. Jakie są właściwości protein konopnych? Jak je spożywać? Kto powinien?

spis treści

1. Co to jest białko konopne?

Białko konopne (proteiny konopne) to białko roślinne uzyskiwane w wyniku tłoczenia na zimno ziaren konopi siewnej (Cannabis sativa L.). To naturalny suplement diety i żywność typu superfoods.

Konopie siewne, z których pozyskiwane jest białko konopne, nie mają wiele wspólnego z konopiami indyjskimi, które zawierają substancję psychoaktywną. Ani białko konopne, ani olej konopny nie mają działania narkotycznego, a jedynie prozdrowotne.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Właściwości białka konopnego

Proteiny pochodzące ze zmielonych, tłoczonych na zimno ziaren konopi siewnej są zasobne w białko (49 g/100 g) i 20 niezbędnych aminokwasów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród nich znajdują się również te, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować (tzw. aminokwasy esencjonalne), takie jak histydyna czy cysteina.

Białko konopne zawiera także węglowodany i tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, to jest niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), kwas GLA, a także błonnik i witaminy: witaminę E, witaminy z grupy B i witaminę C.

Proteina konopna odznacza się wyjątkowymi wartościami odżywczymi, dzięki czemu może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystują to między innymi wegetarianie i weganie, u których ze względu na rezygnację ze spożywania mięsa, mogą pojawić się niedobory witamin, minerałów czy aminokwasów.

2.1. Jak spożywać białko konopne?

Białko konopne można dodawać mleka, jogurtu czy koktajlu owocowego, owsianki i sałatki. Jego często jest porównywany do nasion słonecznika.

Rekomendowana dawka to 1 łyżeczka zmielonych ziaren dziennie, choć osoby aktywne fizyczne mogą z czasem zwiększać dawkę (zawsze obserwując reakcję organizmu).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Działanie białka konopnego

Jak działa białko konopne? Okazuje się, że podnosi poziom energii, dlatego sprawdza się zarówno przed treningiem, jak i na co dzień, gdy potrzebna jest mocy do działania (to doskonała alternatywa dla kawy). W przypadku sportowców wspomaga także regenerację i wzrost mięśni.

Konopie zmniejszają także stany zapalne, mają pozytywny wpływ na odporność oraz zmniejszają ryzyko zwapnienia kości. Poza tym poprawiają trawienie, regulują także poziom cholesterolu i zmniejszają potrzebę podjadania między posiłkami.

Białko konopne (z uwag na zawartość błonnika) jest dobrym wyborem podczas odchudzania. Może być również wsparciem podczas leczenia chorób układu krążenia.

Ponadto regularne spożywanie białka z konopi wspomaga wzrost włosów, niweluje łupież. Ma pozytywny wpływ na kondycję włosów i skóry głowy.

4. Dla kogo białko konopne?

Białko konopne to suplement diety polecany dla osób:

  • intensywnie trenujących, sportowców, pragnących zbudować masę mięśniową,
  • odchudzających się,
  • przestrzegających zasad diety wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ jest to jeden z zamienników białka zwierzęcego,
  • mających problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego,
  • pozostających na diecie bezglutenowej,
  • uczulonych na soję,
  • z atrofią mięśniową i innymi schorzeniami mięśni, zagrożonym osteoporozą,
  • zagrożonych ryzykiem rozwoju schorzeń serca i układu krwionośnego,
  • chcących wzbogacić swoją dietę o wartościowe białko roślinne i aminokwasy, a także witaminy i minerały,
  • osłabionych, mających problem z odpornością organizmu,
  • zmagających się ze schorzeniami skóry i włosów,
  • cierpiących na przewlekłe bóle i schorzenia reumatyczne.

5. Skutki uboczne i przeciwwskazania

Ze stosowaniem białka konopnego nie wiąże się ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Ich stosowanie jest bezpieczne. Nasiona konopi siewnej nie zawierają psychoaktywnych substancji.

Białko konopne nie zawiera laktozy, soi ani glutenu, dlatego może być stosowane przez osoby, które nie tolerują tych substancji. Nie zawiera także składników uczulających, dlatego można je włączać do codziennej diety osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Jest na ogół dobrze tolerowane. Dobrej jakości suplement jest hipoalergiczny i bezglutenowy, a zawarte w nim aminokwasy są łatwo przyswajalne.

Ważne jest, by białko konopne, tak jak każdy suplement diety, było przyjmowane w rekomendowanych ilościach, zgodnie z zaleceniami producenta, a i było kupowane z pewnych źródeł.

Ponieważ sproszkowane nasiona konopi zawierają sporo błonnika pokarmowego, produkt może powodować wzdęcia i ból brzucha. Często to skutek zarówno nagłego zwiększenia ilości błonnika w diecie, jak i przyjmowania zbyt małej ilości płynów.

Warto pamiętać, że dieta bogata w błonnik nie jest zalecana osobom z chorobami jelit, takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna, WZJG, IBS czy zespół krótkiego jelita. Proteiny konopne pozytywnie wpływają również na układ mięśniowy i kostny.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze