Trwa ładowanie...

Calvados – rodzaje, właściwości i podawanie

Calvados, nazwany brandy calvados lub destylatem cydru jest popularnym trunkiem, który w zależności od profilu smakowego serwowanym jako aperitif lub digestif. Ceni się go nie tylko za wyjątkowy smak, ale i właściwości prozdrowotne. To wytrawny winiak francuski uznawany za jeden z najszlachetniejszych alkoholi owocowych. Jak pić calvados? Gdzie kupić?

spis treści

1. Co to jest calvados?

Calvados to destylat z cydru – wina powstałego z jabłek i trunek cechujący się wytrawnym smakiem tych owoców. Nazwa „calvados” jest prawnie zastrzeżona i dostępna wyłącznie dla produktów z Normandii (Calvados to historyczna nazwa regionu położonego w Normandii, z którego pochodzi alkohol). Jego historia sięga XVI wieku.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Ten ceniony winiak francuski zawiera od 40 do 50% alkoholu i jest produkowany głównie w departamencie Calvados w Normandii (jest wytwarzany także w departamencie Orne oraz w południowej części Manche). Powstaje w procesie pojedynczej lub podwójnej destylacji cydru, inaczej jabłecznika.

To napój alkoholowy o zawartości od 1,2 do 8,5 % alkoholu. Wytwarza się go z dojrzałych jabłek. Powstaje przez fermentację moszczu jabłecznego. To dlatego calvados można określić mianem brandy z jabłek lub destylatem cydru.

2. Rodzaje calvadosu

Calvados wyróżniają niemal wszystkie cechy i prawidłowości odnoszące się do alkoholi starzonych, takich jak koniak, brandy, whisky czy rum. By napój mógł zyskać miano calvadosu, musi leżakować w beczce co najmniej 2,5 roku. Tym samym calvadosy, z uwagi na liczbę lat spędzonych w beczce, czyli ze względu na wiek, dzieli się na:

  • Young - starzony przez przynajmniej 2 lata,
  • Reserve – minimum 3 lata,
  • Vieille Reserve – co najmniej 4,
  • Extra – dłużej niż 6 lat, zwykle 10-15 lat.

Istnieją również calvadosy rocznikowe. Stosowne oznaczenia znajdują się na etykietach.

3. Właściwości calvadosu

Barwa calvadosu obejmuje kolory od jasno-żółtego odcienia młodych roczników poprzez słomkowy i złoty, aż do ciemnobursztynowego koloru roczników starych. Calvados charakteryzuje się wytrawnym smakiem owocowym - jabłkowym oraz typowym jabłkowym bukietem. Pasuje do sera czy owoców, ale i słodkich wypieków, lodów i **czekolady.

Dobrze smakuje z mocną kawą. Można go pić także wieczorem, na dobry i spokojny sen. Jednak calvados jest trunkiem cenionym nie tylko ze względu na walory smakowe (starsze gatunki są poważane na równi z koniakiem), ale i właściwości prozdrowotne. Trunek pobudza apetyt i dobrze wpływa na trawienie.

To dlatego może być spożywany zarówno jako aperitif, by zaostrzyć apetyt przed posiłkiem, jak i w trakcie lub po posiłku jako digestif, by wspomóc proces trawienia. (nie bez powodu bywa nazywany Trou Normand – normandzka jama. Kieliszek calvadosu wytwarza w żołądku wolne miejsce, czyli jamę na kolejne przysmaki).

Jak smakuje calvados?

Ponieważ calvados można wyprodukować z 230 odmian jabłek oraz 139 odmian gruszek, a i otrzymać go zarówno w procesie pojedynczej, jak i podwójnej destylacji cydru (metodą alembikową lub kolumnową), alkohol wyróżnia bardzo szeroka gama smaków. Pomimo różnych profili smakowych wszystkie mają mocno jabłkowy posmak (konsumenci twierdzą, że calvados kojarzy się z szarlotką).

Im calvados jest młodszy, tym smak i aromat jabłek jest wyraźniejszy, a trunek lekko drapiący. Ma ostry charakter. Z wiekiem pojawiają się akcenty wanilii, a alkohol staje się bardziej szlachetny. Starszy trunek cechuje się bardziej interesującym, złożonym i wielopoziomowym smakiem. Koneserzy trunków mogą doszukać się w nim nie tylko aromatu dojrzałego jabłka, ale często również brzoskwini, moreli, wanilii, cukru, drewna, karmelu czy tytoniu.

Jak pić calvados?

Calvados można spożywać na kilka sposobów, w zależności od preferencji. By umożliwić optymalne skoncentrowanie aromatu, serwuje się go w temperaturze pokojowej, w niewielkim kieliszku w kształcie tulipana na lekko wydłużonej nóżce (tradycyjne kieliszki do podawania calvadosu to kieliszki tulipanowe z przykrywką). Calvados podaje się także w postaci drinków. To na przykład Angel Face czy Drink Honeymoon.

4. Gdzie kupić calvados?

Produkcja calvadosu objęta jest apelacją AOC. Oznacza to, że oryginalnym calvadosem jest tylko ten, który został wyprodukowany w Normandii we Francji. Aby mieć pewność pochodzenia i jakości, alkohol warto kupować w sklepach z alkoholami. Cena calvadosu nie jest niska.

Ile kosztuje butelka tego trunku? To zależy od wielu czynników. Butelka o pojemności 0,7 l:

  • Pommeau de Normandie Château Du Breuil kosztuje około 70 zł,
  • Calvados Chateau du Breuil (10-letni) – około 200 zł,
  • Calvados CreveCoeur Oloroso Finish Cask – 1650 zł.
Calvados, nazwany brandy calvados lub destylatem cydru jest popularnym trunkiem, który w zależności od profilu smakowego serwowanym jako aperitif lub digestif.
Calvados, nazwany brandy calvados lub destylatem cydru jest popularnym trunkiem, który w zależności od profilu smakowego serwowanym jako aperitif lub digestif. (Adobe Stock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.