Właściwości czekolady

Właściwości czekolady są bardzo różne. Często sięgamy po nią ze względu na jej niesamowity smak lub po prostu, aby polepszyć sobie nastrój. Jak więc działa czekolada, że poprawia nasz zły nastrój? To nie tylko jej smak, ale przede wszystkim skład chemiczny czekolady. Na zbawienne działanie na samopoczucie człowieka wpływ mają przede wszystkim: tryptofan, glukoza, kofeina, teobromina oraz jony magnezu zawarte właśnie w czekoladzie.

Właściwości czekoladyWłaściwości czekolady

Magiczne działanie czekolady

Czekolada zawiera magiczny składnik – tryptofan, który przekształcany jest w serotoninę w organizmie. Ta z kolei bierze udział w szeregu procesów w naszym organizmie. Jest to jeden z neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym. Zwiększany jest także poziom glukozy we krwi. Oprócz tego, pod wpływem czekolady zwiększany jest poziom endorfin, a więc hormonów szczęścia. Nasz nastrój i samopoczucie poprawiają się, a wszystkie smutki, złe przeżycia czy chwilowa depresja mijają.

Czekolada znana jest także jako jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków. Związane jest to z dostarczaniem do organizmu glukozy, kofeiny, teobrominy oraz fenyloetyloaminy. Ta ostatnia to tzw. „hormon miłości”. Dzięki kofeinie i teobrominie następuje zwężenie naczyń krwionośnych, co powoduje podniesienie ciśnienia krwi, pobudzenie organizmu, poprawę koncentracji. Nie jest odczuwane zmęczenie czy ospałość. Zwiększenie poziomu glukozy powoduje, iż organizm dostaje dużą ilość kalorii, a więc i energii… do działania. Największe stężenie tych wszystkich składników aktywnych posiada czekolada gorzka, dlatego też to ona jest najbardziej zalecana.

Ważny jest także fakt, iż w czekoladzie znajduje się dużo jonów magnezu. Magnez związany jest z wieloma procesami przebiegającymi w organizmie. Jest bowiem niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, szczególnie mięśni prążkowanych serca, a także odpowiedzialny jest za prawidłową pobudliwość nerwowo-mięśniową. Magnez poprawia koncentrację, dlatego też często, jak i czekolada, zażywany jest przez studentów w trakcie sesji lub w innych przypadkach zaburzenia koncentracji.

Tabliczka czekolady czy coś innego?

Czekolada może być przyjmowana w różnej formie. Wyróżnia się czekoladę gorzką, mleczną, czekoladę białą, czekolady nadziewane oraz ich wzajemne modyfikacje. Czekolada może być spożywana w najprostszej postaci, tj. tabliczki czekolady. Niemniej w obecnych czasach dostępny jest szereg różnych produktów z czekolady, jak czekoladki, batoniki, cukierki, wafelki itp. Jednak czy wszystkie dają taki sam efekt? Otóż nie. Wszystkie są na pewno bardzo smaczne, jednak największą zawartość substancji aktywnych ma najzwyklejsza tabliczka gorzkiej czekolady. Kupując tabliczkę czekolady czy też inne produkty spożywcze z czekoladą, warto zwrócić uwagę na ich skład. Istnieją bowiem na rynku tzw. wyroby czekoladopodobne. Nie jest to czekolada! Może wygląda podobnie, ale smak i właściwości nie są z prawdziwą czekoladą związane. Chociaż ich cena często kusi, warto się zastanowić, co jest ważniejsze – cena czy dobry smak i jakość.

Podsumowując, czekolada to prosty sposób na dobre samopoczucie, poprawę nastroju, porcję energii, pobudzenie organizmu do działania, a także – co jest niezmiernie ważne – czekolada ma niesamowity smak!

Kalorie i wartości odżywcze czekolady

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna507 kcal144 kcal
Białko3,90 g1,11 g
Węglowodany60,4 g17,12 g
Cukier51,5 g14,60 g
Błonnik5,50 g1,56 g
Tłuszcz34,2 g9,70 g
Tłuszcze nasycone20,1 g5,69 g
Tłuszcze jednonienasycone11,22 g3,18 g
Tłuszcze wielonienasycone0,99 g0,28 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów3,00 µg0,85 µg
Witamina B1 - tiamina0,02 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,24 mg0,07 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,67 mg0,19 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,07 mg0,02 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,04 mg0,01 mg
Witamina B9 - kwas foliowy3,00 µg0,85 µg
Witamina B4 - cholina29,9 mg8,48 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna18,00 µg5,10 µg
Witamina E0,26 mg0,07 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K6,30 µg1,79 µg
Wapń24,0 mg6,80 mg
Żelazo2,76 mg0,78 mg
Magnez113 mg32,0 mg
Fosfor147 mg41,7 mg
Potas290 mg82,2 mg
Sód16,00 mg4,54 mg
Cynk1,50 mg0,43 mg
Miedź0,57 mg0,16 mg
Mangan0,49 mg0,14 mg
Selen2,80 µg0,79 µg
Woda0,50 g0,14 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka