Cukier krzepi, ale czy na pewno? (WIDEO)
-Ewa Kurowska, znana państwu, nasz ekspert, dietetyk. Ewa tutaj wyczarowuje różne rzeczy, dziś chcesz powiedzieć naszym widzom jaka jest prawda o cukrze. Ile jest cukru w różnych produktach.
-Cieszę się, że tutaj takie bardzo różne produkty wylądowały, a nie tylko słodycze, bo słodycze są oczywiste.
-Tak, oczywiście, że mamy tutaj jakieś słodycze, ale to zobacz, zaczynamy od tego. Zdrowe płatki kukurydziane, pozornie zdrowe płatki kukurydziane. Dajemy dzieciom myśląc, że nie ma w nich cukru. A ile w nich jest cukru?
-Potrafi być nawet w takiej porcji około 3-4 łyżeczek. Musimy też zwracać uwagę, czy to są zwykłe Corn Flakes czy to są Corn Flakes, które są na przykład obcukrzone w takiej posypce. Wiadomo, dziecko wtedy chętniej je zje.
-Ewa, podejmujemy ten temat dlatego, że chcemy przede wszystkim zwrócić uwagę naszych widzów ile Polacy jedzą cukru. Jaka jest prawda?
-Jedzą za dużo. Prawdą jest, że my próbujemy obaczyć tą biedną substancję, że to jest trucizna, że to jest zło i tak dalej.
-Biała śmierć.
-Gdybyśmy nie jedli jej w takich ilościach, jak ją jemy, to ona by nam krzywdy nie zrobiła i to jest cały problem. WHO zaleca 10 procent dziennej energii, czyli to jest mniej więcej 5 do 6 łyżeczek cukru, w zależności jakie mamy łyżeczki. Jedna łyżeczka to od 4 do 6 gramów cukru. Drugi błąd, który popełniamy to to, że niestety, ale nie czytamy etykiet. I tak, jak mówiliśmy w zeszłym tygodniu, że na jogurtach naturalnych jest napisane "bez cukru", kiedy tak naprawdę i tak nie może być w nich cukru, tak w przypadku produktów, gdzie byśmy się nie spodziewali, tak? Czy spodziewaliśmy się cukru w kromce chleba? Czy spodziewalibyśmy się cukru w keczupie?
-W keczupie ja już bym się spodziewał.
-A co na przykład z takimi sokami, które dzieci często dostają butelkę?
-No są słodkie, są słodkie.
-Tutaj mamy akurat 250 mililitrów, ale też są takie butelki, które mają 330 i więcej i dziecko potrafi wypić nie jedną taką butelkę tylko potrafię wypić kilka takich butelek. A potem nie je obiadu.
-O tym musimy teraz powiedzieć, że musimy być czujni, musimy czytać.
-I też czytając etykiety nie bójmy się, jeśli ten cukier jesteś tam na samym końcu na przykład tak? Bo on czasami musi być dodany technologicznie. Nie będzie chrupkości, nie będzie koloru, nie będzie trwałości bez cukru. On jest również dodawany z przyczyn technologicznych. Ale mówisz, że sześć łyżeczek dziennie to jest taka norma, która jest ok.
-Tak, tylko że to nie są przypuśćmy, nie wiem, wypije szklankę napoju, zjem takie pieczywko, zjem taki słodki serek i jeszcze poprawię kilkoma ptasimi mleczkami, bo powiedz mi kto poprzestaję na jednym.
-Nie da się.
-Szklanka coli słyszałem, siedem łyżeczek jest w szklance coli?
-Tak.
-To poczekaj, Ewa, policzymy. Szklanka gazowanego słodkiego napoju - około siedmiu łyżeczek. Do tego zjadamy takie dwie kromeczki białego pieczywa - ile tam będzie cukru?
-To będzie około jednej, półtorej łyżeczki cukru.
-Jedna kromka tak? Czy dwie?
-Dwie.
-No dobra, czyli mamy osiem i pół. Następnie zjemy jogurt.
-To jest serek waniliowy i tutaj znajdziemy około 3-4 łyżeczek cukru, w zależności oczywiście od firmy.
-To już mamy 11,5 tak?
-A oprócz tego jeszcze posłodzimy herbatę albo kawę.
-Zaczynamy od kawy, ale ja na przykład słodzę jedną łyżeczkę. Uważam, że jest ok, prawda?
-Poczekaj, dopiero jesteśmy przy śniadaniu. Napój, kanapka i serek, a jeszcze jest obiad i to na przykład kiełbasa z keczupem.
-A jeszcze na przykład koleżanka miała urodziny i kupiła ciasto albo ciastka.
-A kufel piwa? Ile jest cukru w piwie?
-Tam będzie około 3-4 łyżeczek, w zależności od typu piwa. Są takie, które są piwem smakowym, gdzie będzie ten cukier dodany, bo on się tam naturalnie znajduje. Właśnie powiedzmy o tym, gdzie ten cukier znajduje się naturalnie a gdzie jest dodawany, tak? No bo nie damy rady usunąć całkowicie cukru z diety. On będzie w owocach, w takim pieczywie będzie, ale będzie też w pieczywie pełnoziarnistym, tam też te cukry są, tylko że one występują tam naturalnie. Ich nie powinniśmy się pozbywać, one wnoszą też błonnik, te produkty wnoszą też witaminy.
-A ten biały jest dosładzany sztucznie? To chcesz powiedzieć?
-Może być dodany cukier ze względu na przykład właśnie na trwałość.
-A co z miodem? Bo często ludzie mówią: nie będę jadł cukru, bo to jest niezdrowe ale miód.
-To jest to samo. Szczególnie jeśli do gorącej herbaty włożymy łyżeczkę miodu, niszczymy wszystko, co w tym miodzie jest dobrego, ponieważ miód powyżej 60 stopni traci swoje właściwości i zostają tylko glukoza i fruktoza, z której ten miód się składa.
-Ewa, bardzo ci dziękujemy, troszkę to był taki alert dla nas żebyśmy byli czujni.