Dieta ketotariańska - charakterystyka i główne zasady
Dieta ketotariańska to nic innego jak wegetariańska odmiana popularnej na całym świecie diety ketogenicznej. Głównym założeniem diety ketogenicznej jest spożywanie potraw o niskiej zawartości węglowodanów oraz wysokiej zawartości tłuszczu. Osoby będące na diecie ketotariańskiej również starają się eliminować węglowodany, stawiając na produkty obfitujące w tłuszcze. Obydwie diety zalecają ograniczenie potraw zawierających cukier. Co jeszcze warto wiedzieć na temat diety ketotariańskiej? Jakich produktów powinny unikać osoby przestrzegające zasad diety ketotariańskiej?
1. Co to jest dieta ketotariańska?
Dieta ketotariańska często nazywana ketotarianizmem jest roślinnym wariantem diety ketogenicznej. Co to oznacza w praktyce? Że ketotarianie sięgają po potrawy o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu, eliminując przy tym większość produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyjątek stanowią ryby, skorupiaki, klarowane masło ghee oraz jaja.
Do spopularyzowania diety ketotariańskiej przyczynił się Will Cole, praktyk medycyny funkcjonalnej. Cole jest autorem książki „Ketotarian: The (Mostly) Plant-Based Plan to Burn Fat, Boost Your Energy, Crush Your Cravings, and Calm Inflammation”.
Osoba przestrzegająca zasad diety ketotariańskiej powinna ograniczyć dzienne spożycie węglowodanów do mniej niż 5 procent kalorii. Oprócz tego, zalecane jest spożywanie 70-75 procent kalorii z produktów o wysokiej zawartości tłuszczu. Produkty białkowe powinny stanowić 20–25 procent dziennego spożycia.
Nasi eksperci polecają:
2. Jakich produktów unikać na diecie ketotariańskiej?
Produktami, których powinniśmy unikać na diecie ketotariańskiej są m.in.:
- bataty,
- ziemniaki,
- chleb,
- tłuszcze zwierzęce (smalec, zwykłe masło),
- tortilla,
- frytki,
- kukurydza,
- mięsa (wołowina, wieprzowina, drób),
- produkty mleczne (sery, śmietana, jogurty, mleko krowie),
- owoce o wysokiej zawartości węglowodanów (banany, winogrona, ananasy, wiśnie, pomarańcze),
- wszelkiego rodzaju słodycze i przekąski (ciasteczka, desery, koktajle, lody, ciastka, krakersy, paluszki),
- ryże i makarony,
- fasola, ciecierzyca oraz soczewica,
- produkty zawierające soję.
3. Po jakie produkty sięgać na diecie ketotariańskiej?
Po jakie produkty sięgać na diecie ketotariańskiej? Ketotarianie bez obaw mogą spożywać warzywa niezawierające skrobi np. cukinię, dynię, brokuły, sałaty, kapustę, zieleninę, fasolę szaparagową, grzyby, kalafior czy awokado. Dozwolone jest również spożywanie produktów takich jak ryby, skoriupiaki, klarowane masło ghee oraz jaja.
Dieta ketotariańska uwzględnia również owoce np. jagody, jeżyny czy truskawki. Zalecanymi tłuszczami są: oleje z awokado, oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło orzechowe. Ketotarianie mogą spożywać również różnego rodzaju nasiona, np. chia, natto, tempeh, nasiona lnu oraz konopi. Dozwolone są również orzechy.
Zobacz także:
4. Jakie zalety posiada dieta ketotariańska?
Dieta ketotariańska, która jest wegeteriańską wersją diety ketogenicznej wykazuje działanie nie tylko odchudzające, ale również przeciwazapalne. Przestrzeganie zasad diety ketotariańskiej skutkuje spadkiem stężenia glukozy we krwi, a także spadkiem ciśnienia tętniczego. Badania nad dietami wegetariańskimi oraz ketonowymi potwierdzają, że dieta ketotariańska wspomaga leczenie cukrzycy typu 2, a także przeciwdziała chorobom układu nerwowego np. padaczce, chorobie Alzheimera.