Dieta czekoladowa
Jedną z niezwykłych propozycji dietetycznych jest dieta czekoladowa. Należy od razu zaznaczyć, że nie polega ona na spożywaniu dowolnej jej ilości, tylko na trzymaniu się ustalonego jadłospisu, w którym potrawy przygotowywane są właśnie z dodatkiem czekolady. Trzeba się pilnować i nie ulec pokusie dorzucenia do posiłku jeszcze jednego kawałka. Dieta odchudzająca na bazie czekolady dostarcza ok. 1000 kalorii dziennie. Czas jej trwania to 3 dni. Należy jednak pamiętać o piciu odpowiedniej ilości wody pomiędzy posiłkami i rezygnacji z innych słodyczy.
1. Właściwości czekolady
Czekolada – oprócz kalorii – ma także wiele zalet:
- pomaga zwalczać wolne rodniki, ponieważ zawiera flawonoidy,
- wpływa kojąco na układ nerwowy ze względu na dużą ilość magnezu,
- jest źródłem potasu, który potrzebny jest do prawidłowej pracy serca oraz utrzymywania odpowiedniej gospodarki wodnej organizmu,
- zawiera witaminy z grupy B, A oraz składniki mineralne (wapń, selen, żelazo).
Czytaj więcej
2. Jadłospis diety czekoladowej
- Dzień 1
Śniadanie to muesli czekoladowe (ok. 240 kcal, 7 g tłuszczu, 9 g białka, 34 g węglowodanów): 3 kawałki gorzkiej czekolady, 1 łyżka rodzynek, kubeczek jogurtu (150 ml) o niewielkiej zawartości tłuszczu, 2 łyżki zwykłych płatków kukurydzianych. Czekoladę drobno pokroić. Dodać rodzynki oraz płatki kukurydziane. Wszystko połączyć z jogurtem. Jeść, gdy czekolada się rozpuści, a płatki będą miękkie.
Obiad to naleśniki z czekoladą: 1/2 szklanki mleka 1,5 proc. tłuszczu, 1 jajko, 1 łyżka kremu orzechowego, 1 łyżka mąki, 1/2 łyżeczki oleju. Jajko, mleko i mąkę wymieszać – ciasto powinno było lejące. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć dwa naleśniki. Przestudzić je trochę i rozprowadzić na nich krem orzechowy.
Kolacja to chrupkie pieczywo na słodko (ok. 250 kcal, 5 g tłuszczu, 4 g białka, 45 g węglowodanów): 1 banan, 2 kromki pieczywa chrupkiego, 1 łyżka gotowego kremu orzechowo-czekoladowego (lub 2 kostki gorzkiej czekolady). Krem rozsmarować na pieczywie i położyć na nim plasterki banana. Masło czekoladowo-bananowe można przygotować również samodzielnie. Startą na tarce czekoladę wystarczy wymieszać z rozgniecionym bananem.
- Dzień 2
Śniadanie to czekoladowa babeczka (zawiera ok. 200 kcal, 7 g tłuszczu, 5 g białka, 22 g węglowodanów): 2 kostki gorzkiej czekolady, gotowana babeczka (lub inne ciastko o obniżonej kaloryczności, np. ze sklepu dla diabetyków), wisienka koktajlowa do dekoracji. Czekoladę rozpuścić w garnku. Jeszcze ciepłą masą polać babeczkę. Udekorować wisienką. Do tego – gorzka herbata.
Obiad to grysik kokosowy z czekoladą (ok. 440 kcal, 16 g tłuszczu, 60 g węglowodanów, 10 g białka): 2 łyżki grysiku (kaszki kukurydzianej), 3/4 szklanki mleka (ok. 150 ml) 1,5 proc., mały baton o smaku kokosowym, słodzik, sok z cytryny. Do gotującego się mleka dodawać małymi porcjami grysik, cały czas mieszając, by się nie przypalił. Batonik połamać i dorzucić do grysiku. Doprawić do smaku słodzikiem i sokiem z cytryny.
Kolacja to owoce z czekoladą (ok. 450 kcal, 17 g tłuszczu, 76 g węglowodanów, 10 g białka): 1/2 tabliczki (5 dag) gorzkiej czekolady, 1 plaster ananasa (może być z puszki), 1 kiwi, 1 banan, 1 małe jabłko, 2–3 orzechy włoskie. Czekoladę rozpuścić w garnku. Owoce obrać i pokroić na małe kawałki. Orzechy posiekać. Owoce ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny i polać czekoladą. Podawać od razu.
- Dzień 3
Śniadanie to twarożek i kakao (ok. 180 kcal, 3 g tłuszczu, 23 g węglowodanów, 11 g białka): 2 kromki chleba chrupkiego, 3/4 szklanki mleka (ok. 200 ml) 1,5 proc., 2 łyżki chudego twarożku, słodzik, łyżeczka kakao. Kakao wymieszać z 1/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałe zagotować, dodać do niego rozcieńczone kakao i słodzik. Chleb posmarować twarożkiem, popijać gorącym kakao.
Obiad to jogurt kakaowy z brzoskwinią (ok. 280 kcal, 9 g tłuszczu, 39 g węglowodanów, 8 g białka): 150 ml jogurtu 1,5 proc., 1 brzoskwinia, 3 kostki gorzkiej czekolady, słodzik. Brzoskwinię obrać, pokroić i połączyć z jogurtem. Czekoladę zetrzeć na tarce. Część wsypać do jogurtu, wymieszać. Dodać słodzik. Przelać do wysokiej szklanki. Posypać napój resztą startej czekolady.
Kolacja to budyń czekoladowy z sosem waniliowym (ok. 160 kcal, 4 g tłuszczu, 21 g węglowodanów, 9 g białka): 1/2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru, szklanka mleka 1,5 proc., 1 łyżka sosu waniliowego (gotowego), łyżka jogurtu naturalnego light, 2 kostki czekolady mlecznej, słodzik. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Cukier zastąpić słodzikiem. Sos waniliowy dodać do jeszcze ciepłego budyniu. Gdy będzie letni, polać jogurtem i roztopioną czekoladą.
Zaletą diety czekoladowej jest bez wątpienia smak. Oprócz tego można uznać, że jest ona zdrowa, gdyż uzupełnia niedobory magnezu w organizmie. Dzięki antyoksydantom może być częścią profilaktyki przeciwrakowej.