Trwa ładowanie...

Dieta selerowa

Dieta selerowa
Dieta selerowa

Dieta selerowa trwa siedem dni i można powtarzać ją co 2 miesiące. Seler jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw - zupełnie niesłusznie, ponieważ zawiera aż 86 cennych dla zdrowia składników. Szczególnie sprzyja gubieniu kilogramów, dlatego jest elementem wielu diet odchudzających. Do tego odpowiednio przyrządzony jest smaczny, niskokaloryczny i bardzo zdrowy. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Znajdziemy w nim również pokłady witaminy E, nazywanej eliksirem młodości. Dieta selerowa zakłada, że każdego dnia jeden z posiłków będzie się opierał właśnie na tym warzywie. Oto nasze propozycje. 

1. Przepisy na dania w diecie selerowej

1.1. Sałatka Waldorf

Składniki:

  • 3 czerwone jabłka,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • średniej wielkości seler korzeniowy,
  • 10 wyłuskanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • odrobina majonezu,
  • mały jogurt naturalny,
  • cukier,
  • przyprawy: pieprz i sól.

Przygotowanie: jabłko należy obrać i usunąć z niego pestki, następnie pokroić je w małą kostkę i skropić jedną łyżką soku z cytryny. Seler obieramy i w razie potrzeby blanszujemy. Gdy wystygnie, kroimy go na drobne paski i kropimy sokiem z cytryny. Orzechy siekamy. Wszystkie skladniki łączymy z sobą, dodając do nich rodzynki. Całość mieszamy z sosem, przygotowanym z majonezu i jogurtu. Dodajemy przyprawy. Wszystko razem mieszamy.

Zobacz film: "Ekologiczne warzywa i owoce"

Czytaj więcej

1.2. Selery panierowane

Składniki:

  • dojrzały seler,
  • 2 surowe jajka,
  • odrobina bułki tartej,
  • mąka,
  • kostka warzywna,
  • przyprawy: pieprz, sól,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie: selera po obraniu kroimy w drobne plastry i półksiężyce. Następnie wrzucamy je do gotującej się wody z dodatkiem kostki warzywnej. Po ugotowaniu seler musi wystygnąć. Jajka ubijamy, dodając do nich sól i pieprz. Schłodzone półksiężyce z selera obtaczamy w mące, jajku i bułce. Na teflonową patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Tłuszcz rozgrzewamy, kładziemy selery. Obsmażamy je z dwóch stron.

1.3. Zupa krem z selera

Składniki:

  • seler naciowy,
  • pół szklanki bulionu warzywnego,
  • odrobina małego pomidora,
  • mały jogurt naturalny bez cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • przyprawy: sól, pieprz.


Przygotowanie: umyty seler drobno siekamy, następnie wrzucamy go do gotującego się bulionu i gotujemy ok. 15 min. Z ugotowanego selera odkładamy 1 dużą łyżkę, resztę miksujemy w blenderze. Dodajemy jogurt naturalny i gotujemy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy odłożoną łyżkę selera i ćwiartkę pomidora.

1.4. Sałatka z selera marynowanego

Składniki:

  • słoik selera marynowanego,
  • 20 dag sera żółtego,
  • groszek zielony w puszcze,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • puszka kukurydzy,
  • jabłko,
  • czerwona cebula,
  • 3 łyżki majonezu i 3 łyżki śmietany,
  • przyprawy: sól, pieprz.


Przygotowanie: seler, groszek i kukurydzę wyłożyć na sito i zostawić aż odcieknie. Jajka i jabłko pokroić w kostkę, natomiast ser w słupki długości mniej więcej 2 cm. Cebulę posiekać drobno. Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i zostawić na 15 min. Śmietanę wymieszać z majonezem i dodać do sałatki.

1.5. Surówka z selera

Składniki:

  • 100 g selera,
  • 50 g pietruszki,
  • 100 g ogórków kiszonych,
  • 100 g marchwi,
  • 50 g pokrojonego pora,
  • 100 g jabłka.


Przygotowanie: składniki – oprócz pora – zetrzeć na grubej tarce, następnie dodać por, połączyć z majonezem, solą, cukrem, posypać zieloną pietruszką.

1.6. Selery duszone z winem

Składniki:

  • 500 g selerów,
  • 50 g rodzynek,
  • oliwa,
  • 100 ml wina białego wytrawnego,
  • 50 g pokrojonych śliwek kalifornijskich,
  • sól.


Przygotowanie: selery pokroić w kostkę, przesmażyć na oliwie, dodać wino, rodzynki, pokrojone śliwki kalifornijskie i dusić do miękkości. Przyprawić solą.
 


Korzeń selera jest źródłem witaminy C, wapnia, żelaza, potasu i fosforu. Seler jest także bogaty w błonnik pokarmowy, który reguluje procesy w przewodzie pokarmowym, działa również odtruwająco i regulująco na przemianę materii, dlatego też dieta selerowa ma pod pewnymi względami właściwości diety oczyszczającej.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze