Dieta selerowa
Dieta selerowa trwa siedem dni i można powtarzać ją co 2 miesiące. Seler jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw - zupełnie niesłusznie, ponieważ zawiera aż 86 cennych dla zdrowia składników. Szczególnie sprzyja gubieniu kilogramów, dlatego jest elementem wielu diet odchudzających. Do tego odpowiednio przyrządzony jest smaczny, niskokaloryczny i bardzo zdrowy. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Znajdziemy w nim również pokłady witaminy E, nazywanej eliksirem młodości. Dieta selerowa zakłada, że każdego dnia jeden z posiłków będzie się opierał właśnie na tym warzywie. Oto nasze propozycje.
1. Przepisy na dania w diecie selerowej
1.1. Sałatka Waldorf
Składniki:
- 3 czerwone jabłka,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- średniej wielkości seler korzeniowy,
- 10 wyłuskanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki rodzynek,
- odrobina majonezu,
- mały jogurt naturalny,
- cukier,
- przyprawy: pieprz i sól.
Przygotowanie: jabłko należy obrać i usunąć z niego pestki, następnie pokroić je w małą kostkę i skropić jedną łyżką soku z cytryny. Seler obieramy i w razie potrzeby blanszujemy. Gdy wystygnie, kroimy go na drobne paski i kropimy sokiem z cytryny. Orzechy siekamy. Wszystkie skladniki łączymy z sobą, dodając do nich rodzynki. Całość mieszamy z sosem, przygotowanym z majonezu i jogurtu. Dodajemy przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
Czytaj więcej
1.2. Selery panierowane
Składniki:
- dojrzały seler,
- 2 surowe jajka,
- odrobina bułki tartej,
- mąka,
- kostka warzywna,
- przyprawy: pieprz, sól,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie: selera po obraniu kroimy w drobne plastry i półksiężyce. Następnie wrzucamy je do gotującej się wody z dodatkiem kostki warzywnej. Po ugotowaniu seler musi wystygnąć. Jajka ubijamy, dodając do nich sól i pieprz. Schłodzone półksiężyce z selera obtaczamy w mące, jajku i bułce. Na teflonową patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Tłuszcz rozgrzewamy, kładziemy selery. Obsmażamy je z dwóch stron.
1.3. Zupa krem z selera
Składniki:
- seler naciowy,
- pół szklanki bulionu warzywnego,
- odrobina małego pomidora,
- mały jogurt naturalny bez cukru,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie: umyty seler drobno siekamy, następnie wrzucamy go do gotującego się bulionu i gotujemy ok. 15 min. Z ugotowanego selera odkładamy 1 dużą łyżkę, resztę miksujemy w blenderze. Dodajemy jogurt naturalny i gotujemy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy odłożoną łyżkę selera i ćwiartkę pomidora.
1.4. Sałatka z selera marynowanego
Składniki:
- słoik selera marynowanego,
- 20 dag sera żółtego,
- groszek zielony w puszcze,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- puszka kukurydzy,
- jabłko,
- czerwona cebula,
- 3 łyżki majonezu i 3 łyżki śmietany,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie: seler, groszek i kukurydzę wyłożyć na sito i zostawić aż odcieknie. Jajka i jabłko pokroić w kostkę, natomiast ser w słupki długości mniej więcej 2 cm. Cebulę posiekać drobno. Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i zostawić na 15 min. Śmietanę wymieszać z majonezem i dodać do sałatki.
1.5. Surówka z selera
Składniki:
- 100 g selera,
- 50 g pietruszki,
- 100 g ogórków kiszonych,
- 100 g marchwi,
- 50 g pokrojonego pora,
- 100 g jabłka.
Przygotowanie: składniki – oprócz pora – zetrzeć na grubej tarce, następnie dodać por, połączyć z majonezem, solą, cukrem, posypać zieloną pietruszką.
1.6. Selery duszone z winem
Składniki:
- 500 g selerów,
- 50 g rodzynek,
- oliwa,
- 100 ml wina białego wytrawnego,
- 50 g pokrojonych śliwek kalifornijskich,
- sól.
Przygotowanie: selery pokroić w kostkę, przesmażyć na oliwie, dodać wino, rodzynki, pokrojone śliwki kalifornijskie i dusić do miękkości. Przyprawić solą.
Korzeń selera jest źródłem witaminy C, wapnia, żelaza, potasu i fosforu. Seler jest także bogaty w błonnik pokarmowy, który reguluje procesy w przewodzie pokarmowym, działa również odtruwająco i regulująco na przemianę materii, dlatego też dieta selerowa ma pod pewnymi względami właściwości diety oczyszczającej.