Dieta w chorobie nowotworowej
Dieta w chorobie nowotworowej odgrywa istotną rolę w leczeniu pacjentów onkologicznych. Właściwa dieta wzmacnia układ immunologiczny organizmu, dzięki czemu chroni go przed szkodliwymi ubocznymi skutkami terapii stosowanej w leczeniu nowotworów. Badania naukowe dowodzą, że dieta w chorobach nowotworowych przeciwdziała rozwojowi nowotworów od momentu ich powstania, zapobiega ich wzrostowi oraz chroni przed przerzutami. Zawarte w pokarmach przeciwutleniacze, w tym witaminy, mogą blokować dostęp czynników rakotwórczych, a nawet brać udział w naprawie uszkodzonych komórek. Jak zatem powinna wyglądać dieta w chorobie nowotworowej?
1. Znaczenie diety w leczeniu raka
Badacze od lat szukają sposobu na skuteczną profilaktykę nowotworową. Choć wciąż pojawiają się nowe koncepcje, niewiele z nich bierze udział w całym procesie sprawdzania ich skuteczności. Światowy Fundusz Badań nad Rakiem w raporcie opublikowanym pod koniec 2003 roku dowodzi też, że 40 proc. zachorowań na raka można zapobiec poprzez zdrowe odżywianie się i pozbycie się nadwagi. Nutraceutyki okazały się naturalnym lekarstwem wspomagającym walkę z nowotworem. Na liście pokarmów, które mają tak korzystne działanie w niszczeniu komórek rakowych znalazły się przede wszystkim owoce, warzywa, zioła i przyprawy: brokuły, kapusta, soja, borówki, maliny, zielona herbata, szafran indyjski, czosnek, a także gorzka czekolada. Dieta nowotworowa wspomagająca leczenie została potwierdzona badaniami naukowymi, ponadto u osób zdrowych zapobiega wystąpieniu choroby nowotworowej.
2. Zasady diety antyrakowej
Dieta osób chorych powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz odpowiedniej ilości energii. Chorzy poddani terapii przeciwnowotworowej często nie odczuwają apetytu, miewają mdłości i wymioty, dlatego nie chcą jeść. Sytuacja ta prowadzi do osłabienia organizmu i niedożywienia, czego konsekwencją jest brak sił do walki z chorobą nowotworową. Przede wszytkim dieta osób chorych powinna być łatwostrawna, bogatobiałkowa oraz zawierająca roślinne substancje o działaniu przeciwnowotworowym. Liczne badania naukowe wykazały, że dieta zawierająca tłuszcze nasycone (pochodzenia zwierzęcego) sprzyja powstawaniu raka układu pokarmowego, zwłaszcza jelita grubego. Dlatego należy ograniczyć spożywanie pełnotłustych przetworów mlecznych, tłustego mięsa oraz dań gotowych. Zbyt duże ilości mięsa w diecie mogą przyspieszyć rozwój raka jelita grubego i prostaty. Warto wiedzieć, że częste spożywanie mięsa, zwłaszcza grillowanego, smażonego i pieczonego, zwiększa w organizmie stężenie substancji rakotwórczych.
Leczenie nowotworu za pomocą diety polega w głównej mierze na dostarczaniu organizmowi składników pochodzenia roślinnego, które wykazują zdolność do zatrzymywania rozwoju komórek nowotworowych, a tym samym zapobiegają przerzutom. Osoby chore powinny spożywać produkty bogate w witaminy o działaniu antyoksydacyjnym, do których zaliczamy witaminy A, E i C. Witaminy A i C występują w warzywach i owocach, szczególnie koloru pomarańczowego, czerwonego, zielonego. Z kolei witamina E występuje w orzechach, nasionach słonecznika, oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym oraz lnianym.
W owocach i warzywach również występują substancje fitoaktywne - flawonoidy. Są to związki zapobiegające powstawaniu nowotworów – hamują ich rozwój. Ponadto wykazują zdolność usuwania wolnych rodników, które uszkadzają DNA komórek, tym samym zapobiegają przemianom komórek w nowotworowe. Znajdują się w następujących produktach:
- czosnek, cebula - są doskonałym źródłem o działaniu antyoksydacyjnym oraz przewciwzapalnym, ponadto wzmacniają układ immunologiczny;
- brokuły i kalafior - są źródłem flawanoli, które zapobiegają nowotworom płuc i jelita grubego;
- skórka owoców, a w szczególności winogron, zawiera resweratrol (który także znajduje się w czerwonym winie), który skutecznie powstrzymuje rozwój raka, a także chorób układu krążenia;
- winogrona są źródłem kwasu elaginowego, który wykazuje działanie antynowotworowe;
- cytrusy są bogate w związki antyrakowe - hesperydynę, naryngeninę.
W warzywach i owocach koloru pomarańczowego i czerwonego występują barwniki roślinne - karotenoidy, do których należy likopen. Substancja ta występuje głównie w pomidorach oraz czerwonych grejpfrutach. Ich spożywanie chroni przed rozwojem raka. Leczenie raka wspomagają melony, jagody i cytrusy. W jadłospisie chorych na raka, zwłaszcza po chemioterapii, powinny się znaleźć tylko produkty łatwostrawne, które organizm może szybko przyswoić. Niezmiernie ważne jest gotowanie w wodzie i na parze oraz pieczenie w folii aluminiowej. Smażenie potraw jest zakazane. Sosy i zupy lepiej zagęszczać mąką oraz mlekiem niż stosować tłuste śmietany lub zasmażki.