Do ssania, żucia albo picia. Działa jak zastrzyk przeciwbólowy
Goździki słyną ze swego charakterystycznego, korzennego aromatu i słodkawego, nieco piekącego i rozgrzewającego smaku. Od wieków uznawane są za naturalny środek na dolegliwości bólowe gardła, grypę, ból zębów, kaszel czy obniżoną odporność. Jak ich używać, aby szybko pokonać przeziębienie?
1. Czym są goździki?
Goździki to przyprawa, która od wielu lat wykorzystywana jest w celach kulinarnych oraz konserwujących. Oprócz walorów smakowych i zapachowych goździki posiadają również mnóstwo cennych właściwości leczniczych. W nierozkwitłych, ususzonych pąkach kwiatowych drzewa goździkowca znaleźć można między innymi:
- olejek eteryczny,
- antyoksydanty,
- garbniki (kwas galusowy),
- śluz,
- kwas oleanowy,
- potas,
- wapń,
- cynk,
- żelazo,
- magnan,
- magnez,
- fosfor,
- witaminę A,
- witaminę D,
- witaminę E,
- witaminę C,
- witaminy z grupy B.
Goździkowce korzenne rosną naturalnie w takich krajach jak Zanzibar, Madagaskar, Seszele, Sri Lanka, Kenia. Uprawia się je również w Indonezji, Komorach oraz Indiach.
2. Właściwości zdrowotne goździków
W składzie goździków znaleźć można eugenol, który charakteryzuje się działaniem znieczulającym. Osoby borykające się z dolegliwościami bólowymi zębów mogą sięgnąć po domowy sposób, polegający na żuciu korzennej przyprawy.
Na ból zęba pomoże również przykładanie waty zamoczonej w olejku goździkowym . Poza działaniem znieczulającym goździki słyną ze swego działania przeciwbakteryjnego. To właśnie dlatego wykorzystuje się je przy produkcji past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej.
Przyprawa korzenna pozyskiwana z goździkowca korzennego może przynieść ukojenie wówczas, kiedy dokucza ból głowy. Nieprzyjemne dolegliwości bólowe zredukuje wdychanie aromatycznego olejku goździkowego. Podobne działanie do olejku wykazują goździki rozkruszone przy pomocy moździerza. Pokruszoną przyprawę należy wdychać, aby zniwelować uporczywy ból.
Ssanie goździków to z kolei naturalna metoda, po którą warto sięgnąć w okresie zwiększonej zachorowalności. Goździki doskonale wzmacniają układ immunologiczny, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Ssanie przyprawy pomoże złagodzić takie dolegliwości jak ból gardła, katar.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że goździki to doskonałe antidotum na pasożyty jelitowe. Wspierają leczenie owsicy oraz lambliozy. Oprócz tego, warto po nie sięgnąć, kiedy zależy nam na poprawie trawienia.
3. Jak używać goździków na gardło?
Ssanie goździków to nie jedyny sposób na zwalczenie dolegliwości bólowych gardła czy kataru. Alternatywą dla tego sposobu jest dodanie kilku kropli oleju goździkowego do soli fizjologicznej. Zabieg leczniczy polegający na wdychaniu leczniczego roztworu będzie wówczas bardziej skuteczny. Inhalowanie dróg oddechowych olejem goździkowym oraz solą fizjologiczną pomoże szybko pokonać problemy związane z górnymi drogami oddechowymi i przeziębieniem.
Osobom, które akurat borykają się z problemem kaszlu zaleca się z kolei sięgnąć po napar z goździków. 1 łyżkę ususzonych goździków trzeba zalać szklanką gorącą, ale nie wrzącą wodą. Kiedy napar ostygnie, należy dodać 1 łyżeczkę miodu.
Na osłabioną odporność i przeziębienie pomoże także rozgrzewająca herbata z dodatkiem goździków. Do gorącego napoju warto dodać 3 główki przyprawy, odrobinę imbiru, cynamon, kurkumę, cytrynę, miód.
4. Goździki - kiedy szkodzą?
Przeciwwskazaniem do spożywania goździków są takie problemy zdrowotne jak: nadciśnienie tętnicze, hipoglikemia czy zaburzenia krzepliwości krwi. Z przyprawy powinny również zrezygnować na pewien czas kobiety ciężarne.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl