Domowe zielone smoothies, które oczyszczają organizm
Picie zielonych smoothies to smaczny sposób na oczyszczenie ciała z toksyn. Oprócz tego, że pomagają usunąć szkodliwe substancje z organizmu, dostarczają cennych witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.
1. Kokosowe smoothie z jarmużu
Jarmuż to roślina należąca do rodziny kapustnych. Ma postać długich zielonych liści o kędzierzawej strukturze. Jest niskokaloryczny (100 gramów dostarcza jedynie 30 kalorii), nie zawiera tłuszczu, a jest źródłem błonnika pokarmowego.
Lista składników:
- garść jarmużu,
- pół jabłka,
- szklanka wody kokosowej.
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy usunąć twarde części jarmużu (które znajdują się w środkowej i dolnej części liści), aby ułatwić urządzeniu elektrycznemu zmiksowanie warzywa. Następnie myjemy go, jabłko również (możemy pozostawić je w skórce i nie usuwać gniazda nasiennego — pestki dostarczają witaminy B17). Wrzucamy warzywo i owoc do blendera, wlewamy wodę i miksujemy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Gotowe!
Smoothie z jarmużu dostarcza witaminy K, C i A (zatem wzmacnia odporność i poprawia stan cery). Jest źródłem związków fitochemicznych (karotenoidów), które wspomagają walkę z nowotworami. Oprócz tego warzywo to jest bogate w składniki mineralne — potas, wapń (zawiera go więcej niż mleko) i żelazo.
2. Szpinakowe smoothie z imbirem
Imbir pobudza kubki smakowe i sprawia, że koktajl dodaje energii, jest orzeźwiający — idealny o poranku. Po połączeniu go z cynamonem otrzymujemy miksturę o właściwościach przeciwzapalnych.
Lista składników:
- kawałek korzenia imbiru (jego wielkość uzależniona od naszych preferencji co do jego smaku),
- łyżka stołowa cynamonu w proszku,
- garść szpinaku,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
Im drobniej posiekamy imbir przed dodaniem go do malaksera, tym krócej będziemy przygotowywać koktajl. Warzywa i przyprawy umieszczamy w naczyniu urządzenia, dolewamy wodę i miksujemy do uzyskania smoothie o jednolitej konsystencji. Gotowe!
Wśród zalet imbiru wskazuje się działanie oczyszczające na układ pokarmowy, łagodzenie wzdęć i gazów oraz rozbijanie zatorów w całym organizmie. Imbir był używany od wieków w leczeniu różnych zaburzeń ze względu na właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwymiotne i przeciwutleniające. To doskonały dodatek do napojów detoksykujących.
3. Smoothie z awokado
Dodatek awokado sprawia, że koktajl jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują poziom nawilżenia skóry, usprawniają pracę układu odpornościowego i poprawiają przemianę materii. Nie dostarcza ono cukru i nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Za sprawą tego składnika smoothie staje się bardziej kremowe.
Lista składników:
- 1/4 ogórka,
- pół garści szpinaku,
- pół awokado,
- łodyga selera,
- 2 gałązki świeżej mięty,
- kiwi,
- szklanka wody,
- pół jabłka,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Po umyciu wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (jeśli używamy ogórków organicznych, co jest zalecane, możemy je pozostawić ze skórką dla podniesienia wartości odżywczej koktajlu). Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe!