Trwa ładowanie...

Fizjoterapeuta radzi. Jedz, a stawy ci podziękują. Łagodzą stany zapalne i hamują zmiany zwyrodnieniowe

Avatar placeholder
Kamil Radlak 10.10.2024 13:11
Ciecierzyca i imbir to dwa produkty, które ratują stawy
Ciecierzyca i imbir to dwa produkty, które ratują stawy (Getty Images)

Produkty, które ratują i te, które szkodzą stawom, powinny być znane każdemu z nas, tym bardziej że choroba zwyrodnieniowa jest w dzisiejszych czasach niezwykle częsta. Szacuje się, że dotyczy ponad połowy osób powyżej 40. roku życia i niemal wszystkich osób powyżej 70. roku życia, przy czym przypadki zwyrodnień diagnozuje się w coraz młodszych grupach wiekowych pacjentów. Warto więc wspierać się dietą i suplementami.

spis treści

1. Produkty, które ratują stawy

Produkty spożywcze wpływające korzystnie na kondycję i zdrowie stawów powinny być stałym elementem naszego codziennego jadłospisu. Oczywiście należy bezwzględnie pamiętać, że na zdrowie stawów pozytywnie wpływa również systematyczna, umiarkowana aktywność fizyczna czy prawidłowa masy ciała. Jednak zbilansowana dieta jest równie istotna.

  • Ryby - stanowią źródło pełnowartościowego białka przy jednoczesnej bardzo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dodatkowo można w nich znaleźć wapń, żelazo, magnez czy jod, a więc minerały kluczowe dla wzmacniania powierzchni stawowych oraz wpływające na produkcję mazi stawowej. Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami zaleca się dzienne spożycie ryb na poziomie 150-200 g, najlepiej sięgać po makrelę, śledzie, łososie, sardynki i tuńczyki.

  • Warzywa i owoce - surowe lub gotowane krótko, ponieważ wówczas mają najwyższą zawartość antyoksydantów, witamin i minerałów. Dla zdrowia stawów najlepiej sprawdzają się warzywa kapustne i rośliny strączkowe (takie jak ciecierzyca, fasola, groszek), a także owoce cytrusowe i jagodowe. Warto zaznaczyć, że warzywa i owoce bogate w witaminę C przyczyniają się do właściwej produkcji kolagenu, podstawowego białka budulcowego stawów, kości i skóry.

  • Przyprawy - w szczególności imbir, anyż, kurkuma i goździki - działają przeciwzapalnie oraz zmniejszają dolegliwości bólowe, które mogą pojawiać się w przebiegu zwyrodnień czy reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Udowodniono też, że mają tendencję do zmniejszania obrzęków. Warto dodawać je zarówno do zup, jak i sosów, naparów, deserów, a nawet dań mięsnych i jednogarnkowych.

Zobacz film: "Nie ignoruj bólu stawów. Może zwiastować chorobę"

Na stawy dobre są również inne źródła kwasów omega, takie jak nierafinowane, tłoczone na zimno oleje roślinne, orzechy czy owoce morza. Z kolei nabiał stanowi ważne źródło białka i wapnia w diecie człowieka. Warto go jeść 2–3 razy dziennie, najlepiej w postaci płynnej, dlatego jak najczęściej sięgaj po jogurt, kefir lub maślankę albo chudy twaróg.

Zobacz także: Dla stawów nie ma nic lepszego. Jedz codziennie

2. Suplementy na stawy

Kolagen wzmacnia powierzchnie stawowe, wpływając korzystnie na ruchomość stawów oraz zmniejszając ryzyko ewentualnych kontuzji.

Z kolei kwas hialuronowy ma silne właściwości nawilżające, co jest ważne w utrzymaniu płynności i lepkości mazi stawowej. Aby mogło dojść do wewnątrzustrojowej produkcji kolagenu, nie należy zapominać o spożywaniu witaminy C. Można dostarczać ją wraz z suplementami naturalnymi, np. acerolą czy sokami z owoców dzikiej róży.

Warto zaznaczyć, że za ból stawów może być odpowiedzialny także niedobór witaminy D. Jej rolą jest wzmacnianie wchłaniania wapnia i fosforu, które są niezbędne w procesie mineralizacji kości i wytrzymałości stawów na obciążanie. Jako że witamina ta nie ma swoich dobrych źródeł pokarmowych, należy dostarczać ją organizmowi w formie suplementów diety.

Zobacz także: Rosół kolagenowy – naturalny lek na bóle stawów

3. Produkty, które szkodzą stawom

Istnieje też wiele grup produktów spożywczych, które są szkodliwe dla stawów i mogą nasilać objawy występujących już chorób.

  • Tłuste, czerwone mięso - np. wołowina, wieprzowina. Są one źródłem puryn, które w przypadku dny moczanowej nasilają dolegliwości bólowe stawów i stan zapalny, gdyż podnoszą poziom kwasu moczowego. U osób bez dny moczanowej przyczyniają się do przyrostu tkanki tłuszczowej, co pośrednio wpływa na nadmierne obciążanie stawów i szybsze procesy zwyrodnieniowe.

  • Margaryny, oleje rafinowane - ich systematyczne lub nadmierne spożycie nasila stany zapalne, które prowadzą do stopniowej destrukcji chrząstek stawowych i mogą generować ból stawów;

  • Pszenica i produkty wykonane na bazie mąki pszenicznej - głównie ze względu na gluten, który po spożyciu rozprzestrzenia się po organizmie i trafia m.in. do stawów, gdzie nasila stan zapalny. Dodatkowo gluten w nadmiarze negatywnie wpływa na mikroflorę jelitową, a to właśnie od niej pochodzi odporność i zdrowie całego organizmu.

  • Sól, potrawy solone, dania gotowe, żywność wysokoprzetworzona - wszystkie te grupy spożywcze nasilają ból stawów i stany zapalne w organizmie, co niejednokrotnie zostało potwierdzone klinicznie. Dodatkowo żywność wysokoprzetworzona obniża odporność i może zatruwać organizm.

  • Kawa, mocna herbata, alkohol - mogą obniżać wchłanianie wapnia z diety oraz usuwać go z organizmu i tym samym negatywnie wpływać na chore stawy, szczególnie w dużych ilościach. Alkohol natomiast dodatkowo nasila stany zapalne.

W razie braku umiejętności świadomego komponowania diety warto skonsultować się z dietetykiem, który nam w tym pomoże. Dzięki temu zyskamy pewność, że nie dojdzie do żadnych niedoborów pokarmowych, a jedzenie będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe oraz wartościowe pod względem odżywczym.

Ten materiał prezentujemy w ramach współpracy z Patronite.pl. Autorem jest Kamil Radlak - Portal Fizjoterapeuty. Możesz wspierać Autora bezpośrednio na jego profilu na Patronite https://patronite.pl/fizjoterapeuty"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze