Frużelina – przepis, zastosowanie, wartości odżywcze i kalorie
Frużelina, czyli żelowane owoce, to smaczny dodatek do gofrów, naleśników, lodów i różnych wypieków. Można ją kupić w wielu sklepach spożywczych, ale i zrobić samodzielnie. Przepis jest banalnie prosty i ekspresowy w realizacji. Jak zrobić frużelinę? Do czego ją wykorzystać?
1. Co to jest frużelina?
Frużelina, choć jest zastrzeżoną nazwą produktów przedsiębiorstwa Prospona, wskutek pospolicenia weszła do języka potocznego. Oznacza przetwory owocowe przygotowane z kawałków owoców zatopionych w żelu, które swoją konsystencją przypominają kisiel lub tężejącą galaretkę.
Frużelinę, czyli owoce w żelu, najczęściej robi się z wiśni (frużelina wiśniowa), truskawek (frużelina truskawkowa), malin (frużelina malinowa), ale także porzeczek (frużelina porzeczkowa), czereśni (frużelina czereśniowa), jagód (frużelina jagodowa) czy borówek amerykańskich (frużelina z borówki amerykańskiej).
2. Gdzie kupić frużelinę?
Frużelinę można nabyć w wielu sklepach spożywczych, zarówno małych, jak i dużych, stacjonarnie i w internecie. Przed zakupem produktu zdecydowanie trzeba przeczytać jego skład. Tu także sprawdza się zasada, że im jest on krótszy, tym lepiej.
Ponieważ najważniejsze jest, by frużelina zawierała jak najwięcej owoców, te powinny stanowić co najmniej 80 % produktu. Niestety nie zdarza się to tak często, jakbyśmy chcieli.
Trzeba także zwrócić uwagę na obecne w gotowej frużelinie dodatki. Najczęściej można znaleźć nie tylko sporo cukru, ale i:
- skrobię kukurydzianą (E 1422), która w małych dawkach nie jest szkodliwa, ale spożywana w nadmiarze zaburza przyswajanie wapnia, magnezu i żelaza, a także wywołujące dolegliwości trawienne: biegunkę, wzdęcia oraz ból brzucha,
- regulator kwasowości, czyli kwas cytrynowy. Ten spożywany w zbyt dużych dawkach może negatywnie wpływać na przyswajanie wielu składników mineralnych, a i zwiększa ryzyko pojawienia się próchnicy.
To dlatego dużo lepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie frużelina.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Jak zrobić frużelinę?
Aby zrobić frużelinę, potrzebne są takie składniki jak:
- owoce: około 500 g wiśni bez pestek, malin, truskawek czy innych. Sprawdzą się zarówno owoce świeże (w sezonie), jak i mrożone,
- 1-2 łyżki cukru (mniej lub więcej, według uznania),
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Owoce (wiśnie bez pestek, truskawki warto pokroić) trzeba włożyć do niedużego garnka, najlepiej o grubym dnie, przykryć i podgrzewać na małym ogniu. W przypadku owoców mrożonych powinno to trwać kilkanaście minut (do kwadransa, co jakiś czas delikatnie je mieszając).
Następnie wystarczy do owoców dodać cukier oraz sok z cytryny - i całość zagotować. Gdy cukier się rozpuści, trzeba dodać płaską łyżkę mąki ziemniaczanej wcześniej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody. Można też odlać 1/3 szklanki soku z garnka i wymieszać z mąką ziemniaczaną, przelać z powrotem do garnka i wymieszać.
Całość trzeba zagotować i gotować przez minutę, a następnie odstawić z ognia. Frużelina jest gotowa. Aby zachować owoce w żelu na dłużej, jeszcze gorącą frużelinę należy przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem.
W niektórych przepisach do frużeliny dodaje się także trochę żelatyny, zazwyczaj nie więcej niż łyżeczkę, a także cynamon, kardamon, przyprawę piernikową, a do frużeliny wiśniowej także alkohol: wiśniówkę czy likier wiśniowy.
4. Kalorie i wartości odżywcze owoców w żelu
Frużelina, ponieważ jej bazą są owoce, jest źródłem witamin i minerałów. Należy jednak uważać na zawarty w niej cukier. Sacharoza może prowadzić do nadwagi i otyłości, zakłóca gospodarkę hormonalną, osłabia układ odpornościowy, przyspiesza procesy starzenia organizmu, zakwasza organizm, a także stanowi pożywkę dla drobnoustrojów.
Spożywanie cukru często i w nadmiernych ilościach może skutkować pojawieniem się próchnicy, paradontozy czy kandydozy. Zdecydowanie warto go unikać.
W przypadku frużeliny, by zniwelować bądź zminimalizować działanie białego cukru, a i obniżyć jej kaloryczność (1 łyżka stołowa cukru dostarcza 49 kcal), należy zastąpić cukier zdrowszymi substancjami słodzącymi, np. erytrytolem czy ksylitolem. Warto także zachować zdrowy rozsądek jeśli chodzi o ilość słodzika (w niektórych przepisach pojawia się nawet pół szklanki cukru).
5. Do czego wykorzystać frużelinę?
Frużelina to słodki i lubiany dodatek wielu deserów. Najczęściej dodaje się ją do lodów, gofrów, naleśników, placuszków czy deserów, budyniu, jogurtu czy musli. Owoce w żelu idealnie sprawdzą się także do różnych wypieków: babeczek, ciastek czy tartaletek oraz prostych ciast jogurtowych, drożdżowych lub kruchych.
Szczególnie chętnie stosowana jest frużelina do tortu. Może też z jej udziałem powstać kruche ciasto z wiśniami i bezą, sernik z frużeliną, beza z wiśniami w żelu czy tort z wiśniami i serkiem mascarpone.