Gotowy przepis na udar, demencję i zawał. Jemy je bez opamiętania
Choć praktycznie każdemu zdarza się sięgać po słodkie czy słone przekąski, zwłaszcza w kinie czy na imprezach, świadomość na temat ich szkodliwości nadal jest zbyt niska. A konsekwencje spożywania takich produktów są bardzo poważne.
1. Jakie produkty są szkodliwe?
Wpływ żywności wysokoprzetworzonej na zdrowie bywa bagatelizowany zbyt często, zwłaszcza wśród młodych osób, którym mogą jeszcze nie doskwierać skutki niewłaściwej diety. Problem jednak zaczyna się, gdy osoba, która przez całe lata prowadziła niezdrowy styl życia, osiąga wiek średni i wyższy. Według specjalistów z Massachusetts General Hospital, tacy pacjenci wykazują znacznie większe ryzyko wystąpienia poważnych chorób w póżniejszym życiu.
Jakie produkty objęte są pojęciem "żywności wysokoprzetworzonej"? Do tych najbardziej szkodliwych dla zdrowia zalicza się m.in. chipsy, ciasteczka, dania gotowe (zwłaszcza te instant), konserwy, słodzone napoje (zwłaszcza te gazowane), ale także majonezy, sosy i marynaty do mięsa.
2. Skutki spożywania produktów wysokoprzetworzonych
Powszechnie wiadomo, że produkty wyliczone powyżej charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczów nasyconych, węglowodanów prostych i są ubogie w białko, a więc stanowią bardzo ubogą odżywczo pozycję w jadłospisie. Nie jest też tajemnicą, że regularne sięganie po te przekąski prowadzi przede wszystkim do nadwagi i otyłości oraz wynikających z nich chorób sercowo-naczyniowych, wysokiego ryzyka zawału czy udaru.
Eksperci jednak zwracają uwagę na doniesienia na temat badań dot. wpływu podobnej żywności na zwiększone ryzyko zaburzeń funkcji poznawczych.
W badaniu opisanym w czasopiśmie naukowym "Neurology" wzięło udział 30 239 osób w wieku od 45 lat w górę. Badacze obserwowali ich stan zdrowia przez średnio 11 lat, śledząc długofalowy wpływ diety na zdrowie. Wyniki eksperymentu są wysoce alarmujące.
3. Niezdrowe przekąski a demencja
Pod kątem pogorszenia funkcji poznawczych przebadano 14 tysięcy pacjentów, z czego pod koniec badania zaburzenia zdiagnozowano o 768 osób. Co ważne żaden ze zdiagnozowanych pacjentów nie przejawiał wcześniej objawów ani predyspozycji do podobnych schorzeń.
U osób, u których wystąpiły problemy z pamięcią, aż 25,8 proc. diety składało się z ultraprzetworzonych produktów. Po wliczeniu czynników takich jak wiek, płeć i inne zmienne, naukowcy doszli do wniosku, że częste spożywanie żywności wysokoprzetworzonej zwiększyło ryzyko wystąpienia demencji o 10 proc., a ryzyko zaburzeń poznawczych – o 16 proc.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl