Jak zacząć się odchudzać?
Ponad 70% osób rozpoczynających dietę zrzuca zbędne kilogramy w ciągu kilku miesięcy. Jednak aż 90% z nich ponownie przybiera na wadze po kilku miesiącach lub latach, czasami szybciej. W wielu przypadkach oprócz utraconych kilogramów przybywa nam również kilka kilo więcej, w rezultacie odchudzanie ma odwrotny skutek od zamierzonego. Jak uniknąć efektu jojo i jak zacząć odchudzanie tak, żeby jego skutki były naprawdę długotrwałe?
1. Zmiana nawyków żywieniowych
Dieta cud nie istnieje i każdy, kto chce osiągnąć długotrwałe rezultaty odchudzania, musi o tym zapamiętać. Efekt jojo, który w konsekwencji może prowadzić do otyłości, jest nieodłącznym elementem takich diet.
Rozpoczynając odchudzanie, staraj się wyznaczać sobie cele możliwe do spełnienia. Pamiętaj, że zbyt szybka utrata wagi - powyżej 5 kilogramów miesięcznie - zwiększa niebezpieczeństwo efektu jojo.
Długotrwała zmiana nawyków żywieniowych jest podstawą skutecznego odchudzania. Jedynie ucząc się właściwego sposobu odżywiania uzyskamy trwałe efekty diety. Dobre nawyki żywieniowe:
- Jedz więcej ryb, co najmniej 2-3 razy w tygodniu.
- Jedz warzywa, najlepiej surowe, do każdego posiłku.
- Zastąp mięso lub rybę jajkami lub serem podczas jednego posiłku dziennie.
- Ogranicz spożywanie niektórych pokarmów, takich jak czekolada, ciasta, słone przekąski.
Podstawową umiejętnością, którą warto nabyć, jeśli chcemy skutecznie schudnąć, jest umiejętność jedzenia bez robienia innych rzeczy równocześnie, na przykład bez oglądania telewizji. Pozwala to na skupienie się na posiłku, dzięki czemu usprawniamy trawienie i ograniczamy apetyt.
2. Powrót do zdrowych produktów
Niektóre osoby są zdziwione, odkrywając lub odkrywając na nowo smak na przykład fasolki szparagowej, brokułów czy szpinaku. Warto sięgać po nowe smaki i urozmaicać swoją dietę. Skuteczne odchudzanie nie musi być przykrym obowiązkiem. Jeśli chcemy na stałe zmienić nawyki żywieniowe, musimy zadbać o to, by zdrowa dieta była również smaczna.
2.1. Więcej warzyw i owoców
Jedz co najmniej 5 warzyw i owoców dziennie: jako dodatek do posiłku, jako przekąska, świeże, mrożone lub konserwowe. Warzywa i owoce to bogate źródło błonnika, witamin i minerałów, to również podstawa diety antynowotworowej.
2.2. Zdrowe śniadania
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeśli rano nie dostarczymy organizmowi energii, będzie on szukał jej w swoich zapasach. Niestety, nie jest to równoznaczne ze spalaniem tkanki tłuszczowej. Organizm wybiera lepsze źródło energii - nasze mięśnie.
2.3. Regularne posiłki i unikanie przekąsek
Jedz regularnie 3 posiłki dziennie, plus podwieczorek. Stała pora również dla podwieczorka pozwoli na uniknięcie przegryzania między posiłkami.
3. Picie wody i ćwiczenia
Należy pić co najmniej 1-1,5 litra wody dziennie. Picie wody wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz decyduje o skuteczności spożywanego błonnika. Bez wody błonnik traci swoje cenne właściwości. Nie ma skutecznego odchudzania bez aktywności fizycznej. Należy ćwiczyć regularnie, co najmniej 2-3 razy w tygodniu po 30 minut.
Stosowanie diety nie musi być nieprzyjemne i uciążliwe. Skuteczne odchudzanie to przede wszystkim trwała zmiana nawyków żywieniowych i stylu życia. Warto zadbać o to, aby nasze posiłki były nie tylko dietetyczne, ale i smaczne, dzięki temu łatwiej nam będzie wytrwać w postanowieniach. Nie warto natomiast tracić czasu na tzw. diety cud, których skuteczność pozostawia wiele do życzenia.