Jaka powinna być dieta w trakcie choroby? To ważne nie tylko podczas COVID-19
Odpowiednio zbilansowana dieta odgrywa bardzo ważną rolę nie tylko podczas walki z chorobą, ale również w procesie regeneracji organizmu po przejściu infekcji. Specjaliści medycyny żywienia wyjaśniają, na jakie produkty postawić, a co wyłączyć z diety w trakcie COVID-19.
1. Błędy żywieniowe, które osłabiają odporność
Dieta nie uchroni nas przed zakażeniem SARS-CoV-2, ale za to odgrywa ogromną rolę w kształtowaniu odporności organizmu. To oznacza, że prawidłowe odżywianie może wpłynąć na łagodniejszy przebieg infekcji i wspomóc proces regeneracji organizmu. Modyfikacje diety trzeba wprowadzić szybko.
- Zmniejszone łaknienie grozi wystąpieniem niedożywienia kalorycznego i witaminowego na poszczególne składniki pokarmowe oraz składniki mineralne. W przypadku zachorowania na COVID-19 warto spożywać posiłki mniejsze objętościowo, a w częstszym odstępie czasu – nawet 6-8 dziennie - mówi Joanna Nowacka, dietetyk kliniczny.
Pamiętajmy, by posiłki były podane w sposób estetyczny - co znacznie sprzyja przyjemności podczas ich spożywania, nawet w przypadku utraty smaku i węchu. Pokarmy spożywajmy w spokojnej atmosferze. Ważne jest także odpowiednie nawodnienie, dlatego pamiętajmy o piciu odpowiedniej ilości wody - dodaje Nowacka.
Dr n. biomed. Joanna Jurek, specjalistka medycyny żywienia przypomina z kolei, że spożywanie nadmiernych ilości wysokoprzetworzonych produktów negatywnie wpływa na zdolność organizmu do walki z chorobą wirusową. Chodzi m.in. o takie produkty, jak słone przekąski, gotowe dania, konserwy, przetwory mięsne czy desery mleczne, które zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych i rafinowanych węglowodanów.
- Duże ilości tłuszczów nasyconych w diecie mogą się przyczynić do powstania ostrej reakcji zapalnej w komórkach pęcherzykowych płuc, co w przypadku COVID-19 może nasilić objawy i w rezultacie spowodować cięższy przebieg choroby - ostrzega dr n. biomed. Joanna Jurek, specjalista medycyny żywienia z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej "Sanvita".
2. Jaka dieta podczas COVID-19?
Dietetyk zwraca uwagę na to, że ważne jest sięganie po różnorodne produkty spożywcze, bo każdy produkt ma inną wartość odżywczą.
- Codzienna dieta powinna zawierać szeroką gamę warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, orzechów i nasion, a także odpowiednią ilość ryb, nabiału, jaj i produktów mięsnych. Jedz co najmniej 3-4 porcje warzyw i 1-2 porcje owoców dziennie. Wybieraj świeże, surowe warzywa i owoce lub warzywa minimalnie przetworzone, np. gotowane na parze - wyjaśnia dr Joanna Jurek.
- Dieta powinna opierać się na niskoenergetycznej żywności o niskiej zawartości tłuszczu i cukru - dodaje.
Ekspertka wymienia trzy produkty, które warto ograniczyć podczas choroby:
- cukier,
- sól,
- tłuszcze nasycone.
2.1. Sposoby na ograniczenie cukru
Dr Jurek radzi, by przede wszystkim zrezygnować z napojów słodzonych cukrem. Co jeszcze zaleca dietetyk? - Wybieraj świeże, mrożone lub suszone owoce bez dodatku cukrów - zamiast tradycyjnych słodyczy. Jeśli jesz słodycze, wybierz te, które mają niższą zawartość cukru i w ich składzie znajdują się owoce. Zwróć uwagę na zawartość tłuszczu (zwłaszcza tłuszczu nasyconego i tłuszczu trans) w słodyczach – przeczytaj informacje o wartości odżywczej na etykietach. Zmniejsz ilość cukru lub miodu dodawanego do potraw i napojów - podkreśla.
2.2. Sposoby na ograniczenie soli
Dr Joanna Jurek zwraca uwagę również na to, jak ważne jest ograniczenie soli w diecie. Najlepiej zupełnie wyeliminować ją podczas gotowania potraw. Zamiast soli znacznie lepiej sięgnąć po świeże i suszone zioła oraz przyprawy.
- Ogranicz spożycie wędlin i gotowych produktów mięsnych, takich jak pasztet czy kiełbasa. Zamiast tego jedz ryby. Ogranicz lub unikaj używania gotowych sosów np. sosów sojowych i rybnych, wywarów, zup i dań instant na rzecz samodzielnie przygotowanych wywarów z dodatkiem ziół. Jako przekąski wybieraj niesolone orzechy i nasiona - wyjaśnia specjalista medycyny żywienia.
2.3. Sposoby na ograniczenie tłuszczu w diecie
Kiedy organizm walczy z chorobą, powinniśmy postawić na chude mięsa i wędliny, a z tłustych kawałków mięs odcinać nadmiar tłuszczu. Warto zrezygnować również z potraw tradycyjnie smażonych. Możemy je zastąpić produktami pieczonymi, gotowanymi na parze, podsmażanymi metodą stir-fry albo smażonymi bez dodatku tłuszczu.
W jaki sposób możemy jeszcze zredukować ilość przyswajanych tłuszczów? - Należy ograniczyć spożycie wysokoprzetworzonych, wysokotłuszczowych produktów mlecznych, m.in. serów topionych, serków śmietankowych i past serowych do smarowania - zaleca dr Joanna Jurek.
Dietetyk zwraca uwagę na jeszcze jeden ważny aspekt. - Tłuszcze pochodzenia roślinnego (oleje roślinne) i zwierzęce (masło, ghee) różnią się zawartością kwasów tłuszczowych, ale mają tę samą wartość energetyczną (9 kcal/gram), więc niezależnie od rodzaju tłuszczu, jego nadmierne spożycie sprzyja nadwyżce kalorycznej - przypomina ekspertka.
Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski.
- Źródła: Jurek , J. M. (2020). Suplementacja podczas pandemii COVID-19 . Kardiologia W Praktyce, 14(3-4), 51-59.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl