Kasza perłowa – właściwości i działanie, jak ją gotować i jeść?
Kasza perłowa jest rodzajem kaszy jęczmiennej wytwarzanej z jęczmienia zwyczajnego. To pozbawione łusek ziarno, połamane na cząstki i wypolerowane, które cieszy się dużą popularnością. Kaszę perłową nazywa się również kaszą jęczmienną mazurską, która jest dostępna jako kasza grubaą, średnia i drobna. Co warto wiedzieć?
1. Co to jest kasza perłowa?
Kasza perłowa jest rodzajem kaszy jęczmiennej, którą wytwarza się z ziarna jęczmienia zwyczajnego. To jego pozbawione łusek, rozkruszone i wypolerowane ziarno. Nazywa się ją także kaszą jęczmienną mazurską.
W zależności od sposobu obróbki wyróżnia się następujące rodzaje kasz jęczmiennych:
- pęczak, czyli całe ziarno pozbawione łuski,
- pęczak obtaczany (pęczak jęczmienny kujawski), czyli całe ziarno, pozbawione łuski, obtaczane, polerowane,
- kasza jęczmienna łamana (kasza jęczmienna wiejska). To kasza otrzymana z oczyszczonego, obłuszczonego, pokrojonego ziarna, niepolerowana. Wyróżnia się 3 gatunki: grubą, średnią i drobną,
- kasza perłowa (kasza jęczmienna mazurska). To kasza jęczmienna łamana poddana polerowaniu, czyli pęczak poddany łamaniu na duże cząstki i polerowaniu. Wyróżnia się 3 gatunki: grubą, średnią i drobną,
- kasza perłowa prażona.
Zobacz także:
Kasza perłowa należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych i wartościowych produktów typu zbożowego. Spośród wielu rodzajów cieszy się największym popytem. Jest szeroko wykorzystywana w kuchni. Może być zarówno samodzielnym daniem, jak i dodatkiem do wielu posiłków.
2. Działanie i właściwości kaszy perłowej
Kasza jęczmienna perłowa swoje właściwości prozdrowotne: przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe czy przeciwzapalne zawdzięcza zawartym w niej składnikom, takim jak:
- błonnik: rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie,
- witaminy: witamina B1, B2, B3, B6, witamina A, witamina K, kwas foliowy,
- minerały: wapń, magnez, żelazo, cynk, potas, sód,
- białko,
- skrobia,
- tłuszcz,
- węglowodany,
- fitozwiązki.
Dzięki właściwościom kaszy jęczmiennej perłowej ta:
- wspiera metabolizm,
- wzmacnia pracę układu trawiennego i chroni żołądek, wpływa na perystaltykę jelit, przyspieszając i ułatwiając wypróżnianie,
- obniża poziom „złego” cholesterolu,
- wspiera układ kostny,
- reguluje procesy krzepnięcia krwi, zapobiega zatorom,
- wspomaga pracę układu wydalniczego,
- oczyszcza organizm z wolnych rodników,
- wspomaga pamięć i koncentrację,
- zwalcza stres i łagodzi niepokój,
- pozytywnie wpływa na układ krwionośny, przeciwdziała chorobom niedokrwiennym serca i miażdżycy,
- wspomaga pracę układu pokarmowego i leczy zaparcia.
Kaszę perłową powinni jeść wszyscy, niezależnie od wieku i stanu zdrowia, zwłaszcza osoby, które borykają się z chorobami serca i miażdżycą, stanami zapalnymi jelit, zespołem jelita wrażliwego czy wysokim cholesterolem. Powinny po nią sięgać także osoby mające problem z odpornością organizmu, potrzebujące oczyścić organizm ze zbędnych produktów przemiany materii czy oczekujące poprawy koncentracji i zwiększenia odporności na stres. Kaszy jęczmiennej mazurskiej nie powinny spożywać dzieci do 10. miesiąca życia oraz osoby chorujące na celiakię.
3. Jak ugotować kaszę jęczmienną perłową?
Kasza mazurska jest bardzo popularna. Trudno się temu dziwić. Nie tylko doskonale smakuje, jest pożywna i syci, ale i jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. To dlatego warto ją podawać jak najczęściej.
Jak ugotować kaszę perłową? Aby uzyskać postać sypką, trzeba przygotować 2 i 1/3 szklanki wody oraz szklankę przepłukanej wodą kaszy. Niezbędna jest sól do smaku oraz masło. Wodę z solą i masłem należy zagotować w garnku, po czym wrzucić do niej kaszę. Całość trzeba zamieszać, po czym zmniejszyć gaz. Kaszę gotuje się na małym ogniu aż do wygotowania wody i miękkości kaszy. Jak długo gotować kaszę jęczmienną? Zwykle trwa to 15-20 minut, zależnie od gramatury kaszy.
Gotując kaszę jęczmienną perłową warto pamiętać o tym, by:
- nie mieszać jej podczas gotowania,
- po ugotowaniu zostawić ją pod przykryciem do kwadrans, by wciągnęła wodę i się wyprażyła na sypko.
Perłówka jest doskonałym składnikiem do zup, kaszotto i zapiekanek. Sprawdza się jako dodatek do obiadowych dań mięsnych, warzywnych lub sosów grzybowych. Jest świetną bazą nadzienia do pierogów, gołąbków czy faszerowanych warzyw (papryka, cukinia, bakłażan). Najważniejsze jest, by kasza nie była rozgotowana i by zachowała jak najwięcej cennych substancji odżywczych, co w dużej mierze zależy od procesu jej przygotowania, odpowiednich proporcji ziarna i wody.