Trwa ładowanie...

Eliminuje komórki rakowe. Nawet 50 proc. w ciągu zaledwie 48 godzin

Avatar placeholder
04.05.2024 20:08
Król letnich deserów uderzy w raka. Jedz, ale z umiarem
Król letnich deserów uderzy w raka. Jedz, ale z umiarem (Getty Images)

Można go jeść na surowo, ale świetnie sprawdza się też jako dodatek do wiosenno-letnich wypieków. Możliwości rabarbaru nie kończą się jednak na kuchni. Odkryto w nim potencjał do walki z rakiem.

spis treści

1. Rabarbar uderza w raka

Rabarbar to cenne źródło witaminy C, E i A, a także fosforu i potasu oraz kluczowego dla prawidłowego metabolizmu błonnika.

Charakterystyczne łodygi mają właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne i wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego.

Zobacz film: "Rabarbar dobry na jelita"

Dodatkowo po upieczeniu rabarbaru wytwarza się cenny polifenol – rapontygenina, który zapobiega rozwojowi komórek rakowych.

Rabarbar ma potencjał w walce z rakiem
Rabarbar ma potencjał w walce z rakiem (Getty Images)

Na tym jednak nie koniec. Okazuje się, że parietyna, pomarańczowy barwnik występujący w rabarbarze, ma zdolność hamowania wzrostu komórek rakowych, a ponadto może je eliminować.

Amerykańscy naukowcy z Emory University Cancer Institute zaobserwowali, że eliminacja komórek nowotworowych dzięki zastosowaniu wysoko skoncentorowanej parietyny może sięgać nawet 50 proc. w ciągu zaledwie 48 godzin. Zauważono, że barwnik redukował istotnie rozmiar guzów, a szczególnie obiecujące efekty dotyczyły nowotworów rozwijająch się w rejonie głowy i szyi.

Trudno jednak na razie mówić o przełomie w leczeniu nowotworów. W badaniach wykorzystywano modele zwierzęce, więc jest to dopiero wstęp do długotrwałego procesu badawczego, który może trwać nawet wiele lat.

2. Jedz z umiarem

Choć rabarbar ma wiele prozdrowotnych właściwości, nie powinno się z nim przesadzać. Jego liście i łodygi zawierają kwas szczawiowy, który negatywnie wpływa na absorpcję magnezu i wapnia.

W konsekwencji może dojść do takich schorzeń osteoporoza czy tężyczka.

Ponadto nadmiar kwasu szczawiowego może prowadzić do tworzenia kamieni nerkowych czy zaburzeń pracy serca.

Uważać powinni także mężczyźni, którzy mają problem z niskim poziomem testosteronu. Spożywanie rabarbaru może przyczynić się do jeszcze większego obniżenia ilości tego hormonu w organizmie.

Ostrożne powinny być również kobiety karmiące piersią ze względu na składniki rabarbaru o działaniu przeczyszczającym. Dziecko spożywa je z mlekiem matki, co może prowadzić do biegunek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze