Trwa ładowanie...

Krewetka tygrysia – wygląd, właściwości odżywcze, pomysły na dania

Avatar placeholder
25.02.2022 14:04
Krewetka tygrysia
Krewetka tygrysia (Adobe stock)

Krewetka tygrysia to jedna z największych krewetek. Zalicza się ją do owoców morza. Występuje na obszarze strefy przybrzeżnej Oceanu Indyjskiego i zachodniej części Oceanu Spokojnego. Jak wygląda? Czy jest zdrowa? Jak przyrządzić krewetki?

spis treści

1. Co to jest krewetka tygrysia?

Krewetka tygrysia (Penaeus monodon) to morski skorupiak z rzędu dziesięcionogów, największy gatunek krewetek z rodzaju Penaeidae. Zalicza się ją do owoców morza. Penaeus monodon żyją w Oceanie Indyjskim od południowej Afryki po wybrzeże północnej Australii i Pacyfik. Spotyka się je głównie u wybrzeży południowej i wschodniej Azji, na Archipelagu Malajskim, na północy Australii, a także na Madagaskarze i we wschodniej Afryce.

Skorupiaki przebywają na piaszczystych lub mulistych dnach, błotnistych lub skalistych dnach w ujściach rzek, lasach namorzynowych, lagunach i zatokach. Są drapieżnikami. Najczęściej polują na bezkręgowce żyjące w strefie przydennej, na przykład na mięczaki czy małe kraby. Występują na głębokościach do 110 m, zwykle przebywając na głębokości od 20 do 50 m. Krewetki tygrysie poławia się dużą skalę, w związku z czym gatunek jest narażony nadmierną eksploatacje oraz niszczenie siedlisk w których występuje. Są też hodowane w wodzie morskiej w Indonezji, Tajlandii, Indiach i Ameryce Południowej. Znamy je pod handlową nazwą „Black Tiger”.

2. Jak wygląda krewetka tygrysia?

Krewetki tygrysie są skorupiakami, które mogą dorastać do 33 cm długości, przy czym samce są mniejsze od samic. Ich ciała są wydłużone i wielobarwne: pancerz ma kolor szarawo-zielony, strona brzuszna ciała jest czarno-biała, poprzecznie paskowana, a odwłok pokrywają biało-czarne pasy. W stanie surowym mięso krewetek tygrysich ma niebieskawą barwę, zaś po obróbce termicznej różowe. Skorupiaki mają dwie pary czułków, 5 par odnóży krocznych (przy czym 3 pierwsze posiadają pazury) oraz 5 par przydatków, które służą do pływania. Dodatkowo u samców występują narządy kopulacyjne. Krewetka tygrysia żyje 2-3 lata.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

3. Kalorie i właściwości odżywcze krewetek

Krewetki są smaczne, ale i zdrowe oraz odżywcze. To cenne źródło dobrze przyswajalnego białka (100 g krewetek dostarcza 13,61 g pełnowartościowego białka) i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Co ważne, cechują się niską zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych. Znajduje się w nich jednak cholesterol (126,0 mg).

Krewetki zawierają również sporo witaminy B12, witaminy B6, niacyny i witaminy E. Są zasobne w selen, który poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków oraz miedzi, która zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Dzięki zawartości astaksantyny mają właściwości przeciwzapalne. Ich konsumpcja może sprzyjać zdrowiu serca oraz mózgu (dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3). Krewetki tygrysie, tak jak i inne popularne rodzaje krewetek, są lekkostrawne i niskokaloryczne. Porcja 100 g dostarcza około 80 kcal. Polecane są więc osobom odchudzającym się. Mogą być spożywane jako zamiennik mięsa czerwonego oraz drobiowego. Czy krewetki są zdrowe? Wiele zależy od tego, w jaki sposób je pozyskano. Najlepiej, by pochodziły z pewnego źródła i miały oznaczenie „hodowane w sposób zrównoważony” lub „certyfikowane MSC”.

4. Jak zrobić krewetki tygrysie?

Świeże krewetki przechowuje się maksymalnie 2 dni w warunkach chłodniczych, choć najlepiej spożyć je w dniu zakupu. Krewetki mrożone można przechowywać nawet kilka tygodni. Przede wszystkim trzeba pamiętać, żeby owoce morza przed jedzeniem opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli mają głowę, trzeba ją odciąć.

Jak obierać krewetki tygrysie? Tak jak wszystkie inne gatunki. Można to zrobić rękami, wykorzystać nożyce kuchenne lub widelec półmiskowy z dwoma zębami. Jak przyrządzić krewetki? Co z nich zrobić? Okazuje się, że można je jeść na wiele sposobów. Warto je piec, gotować, dusić, grillować i smażyć na maśle lub oleju, podawać w sosie maślanym lub kremowym, dodawać do zup, sosów, ryżu, makaronu i sałatek. Smaczne są krewetki z patelni (krewetki smażone, ale i krewetki duszone) czy krewetki z piekarnika czy z grilla. Warto pamiętać, że krewetki gotuje i smaży się niedługo. Po doprowadzeniu do wrzenia mrożone krewetki 1–2 minuty, a świeże krewetki 2–3 minuty.

5. Pomysły na dania z krewetek

Krewetka tygrysia jest doskonałym produktem na obiadowe danie główne, ale i na imprezę, grilla, kolację czy podwieczorek. Można ją podawać z ryżem, bagietką czy warzywami.

Dobry pomysł na danie z krewetek to:

  • krewetki w białym winie,
  • krewetki w sosie czosnkowym,
  • krewetki z czosnkiem i pietruszką,
  • krewetki w panierce krewetki z masłem i czosnkiem,
  • makaron z krewetkami, spaghetti z krewetkami
  • krewetki w tempurze,
  • krewetki z czosnkiem,
  • krewetki w cieście,
  • smażone krewetki na maśle,
  • risotto z krewetkami,
  • sałatka z krewetkami,
  • zupa tom yum, zupa tajska z krewetkami.

6. Kto nie może jeść krewetek?

Chcąc przygotować krewetki warto pamiętać, że skorupiaki mogą wywołać objawy alergii pokarmowej. Muszą więc na nie uważać alergicy, ale nie tylko. Ponieważ zawierają purynę, z umiarem powinny je jeść osoby borykające się z dną moczanową. Na krewetki muszą także uważać kobiety ciężarne. Ma to związek z tym, że owoce morza i ryby mogą zawierać śladowe ilości rtęci, co jest niebezpieczne dla płodu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze