Krótka droga do zawału. Destrukcyjne dla serca, wyniszczające dla tętnic
Szacuje się, że co roku zawał serca dotyka nawet 80 tys. Polaków - co trzeci chory nie przeżywa kolejnych trzech lat. Lekarze wskazują, że zła dieta i brak ruchu to jedne z kluczowych przyczyn doprowadzających do chorób serca. Jedno z badań wykazało, że tłusta dieta może nawet czterokrotnie zwiększać ryzyko zawału serca.
1. 3 najgorsze produkty dla serca
Istnieje coraz więcej dowodów wskazujący na związek między dietą a ryzykiem zawału serca. Badania potwierdzają, że regularne spożywanie tłustych mięs, wysokoprzetworzonej żywności, dużych ilości cukru, soli, alkoholu i brak ruchu - przyczyniają się do rozwoju choroby miażdżycowej. Nieleczona - może doprowadzić m.in. do zawału serca lub udaru mózgu. Wystarczy wyeliminować z diety te trzy produkty, by ograniczyć ryzyko zawału serca.
Dania typu fast food
- Tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza w połączeniu z węglowodanami, wydają się mieć szkodliwy wpływ na zdrowie serca - podkreśla kardiolog dr Regina Druz.
Badanie retrospektywne obejmujące ponad trzy tysiące pacjentów po ataku serca wykazało, że na obszarach gdzie jest więcej barów typu fast food, występuje więcej zawałów serca. - Poprzednie badania wykazały, że niska wartość odżywcza oraz wysoka zawartość soli i tłuszczów nasyconych - czyli to, co charakteryzuje fast foody, ściśle wiąże się z chorobami serca. Jednak rola dostępu do samych takich restauracji nie była wyraźna określona - zauważa główny autor badania, dr Tarunpreet Saluja.
Wędliny i przetwory mięsne
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wymienia przetworzone produkty mięsne, takie jak szynka, bekon, parówki, kiełbasa czy salami, jako produkty rakotwórcze. Okazuje się, że ich obecność w diecie odbija się też na naszym sercu. To produkty, które zawierają przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, które zwiększają ryzyko miażdżycy, a w konsekwencji mogą prowadzić do zawału serca i udaru mózgu. Ppotwierdziło to m.in. badanie naukowców z American Heart Association obejmujące czterech tysięcy Amerykanów. Wykazano, że osoby, których dieta obfitowała w czerwone mięso, były bardziej narażone na choroby serca oraz udar mózgu.
American Heart Association szacuje, że tylko sześć plasterków wędliny dostarcza połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na sód.
Potrawy smażone w głębokim tłuszczu
Dania smażone w głębokim tłuszczu są bardziej kaloryczne, a do tego zawierają bardzo dużo tłuszczy trans. Ich regularne spożywanie przyczynia się do wzrostu stężenia "złego" cholesterolu typu LDL i zmniejszenia poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, a tym samym zwiększają ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca.
Badania opublikowane na łamach czasopisma "Heart" wykazały, że osoby, które kilka razy w tygodniu jadły smażone potrawy, miały o 28 proc. większe ryzyko zachorowania na poważne choroby sercowo-naczyniowe, o 22 proc. większe ryzyko choroby wieńcowej i o 37 proc. wzrastało u nich zagrożenie niewydolnością serca.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl