Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia grecka

Avatar placeholder
05.09.2013 14:44
Kuchnia grecka
Kuchnia grecka

Kuchnia grecka jest doskonałym przykładem kuchni śródziemnomorskiej. Jedzenie w Grecji to uczta dla oka i podniebienia. Potrawy greckie są bogate w składniki odżywcze, dlatego warto wzbogacić o nie swoją dietę. Ponadto większość z nich jest dość prosta w przygotowaniu. Wiele z greckich dań jest znanych poza granicami kraju i cieszą się ogromną popularnością. Najbardziej charakterystyczne tradycyjne greckie potrawy to na przykład sałatka grecka, tzatziki i souvlaki. Nie należy również zapominać o wyśmienitych greckich winach.

1. Charakterystyka kuchni greckiej

Przeciętnemu Polakowi kuchnia grecka kojarzy się najczęściej z sałatką grecką. Grecy słyną z tego, że nie jedzą śniadań. Przed pracą wypijają tylko filiżankę kawy i przekąszają sucharki, biszkopty albo placki z dżemem. Lunch jada się późnym popołudniem, a obiad – między godziną 13.30. a 17.30. Główny posiłek dnia to wcale nie obiad, jak w innych kuchniach świata, ale kolacja, którą Grecy spożywają bardzo późno (godz. 22.00.-23.00.), najczęściej w okolicznych tawernach lub restauracjach.

Ze względu na to, że Grecja należy do ciepłych krajów, już od maja podaje się frappe – kawę na zimno z mlekiem, cukrem i lodem, serwowaną w wysokich szklankach, przyrządzaną w specjalnym mikserze. Grecy słyną także z wyśmienitych trunków alkoholowych, szczególnie win. Do najpopularniejszych należy retsina – wino przyprawiane żywicą sosnową. Na uwagę zasługuje także 48% alkohol o wysublimowanej nazwie „ouso me mese – ouzo”, doprawiany ziołami: anyżem lub koprem.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Potrawy greckie

Współczesna grecka kuchnia nie istniałaby bez oliwy z oliwek, warzyw, ziół, zbóż, chleba, wina, ryb, mięs, oliwek, sera, bakłażana, jogurtu i cukinii. Charakterystyczną cechą deserów jest hojne użycie orzechów i miodu. Do znanych potraw greckich należą:

  • mezes – przystawki podawane z winem lub likierami anyżowymi, np. ser feta z oliwkami;
  • tiganita – głęboko smażone warzywa;
  • dolmadakia – liście winorośli nadziewane ryżem i warzywami, niekiedy mięsem;
  • sałatka grecka – pomidory, ogórek, czerwona cebula, ser feta, oliwki i oliwa z oliwek;
  • tzatziki – jogurt z ogórkiem i czosnkiem;
  • fasolada – zupa z fasoli nazywana czasem narodową potrawą Greków;
  • yemista – pieczone, nadziewane warzywa (zwykle pomidory lub papryka);
  • moussaka – zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażana polana sosem beszamelowym;
  • souvlaki – grillowana wieprzowina, pomidory, cebula i tzatziki zawinięte w chleb pita;
  • baklawa – warstwy ciasta przekładane orzechami, nasączone miodem;
  • chałwa – zmielone ziarna sezamu z migdałami lub kakao.

3. Przyprawy greckie

Dania greckie nie byłyby tak doskonałe bez przypraw. Do najbardziej popularnych należą: oregano, mięta, czosnek, cebula, koper ogrodowy i liście wawrzynu, a także bazylia, tymianek i koper włoski. Wiele tradycyjnych potraw greckich przyrządza się z użyciem słodkich przypraw (np. cynamonu) w połączeniu z mięsem. Jakie produkty najczęściej pojawiają się w greckich daniach?

  • Pszenica;
  • Ryż;
  • Oliwki i oliwa z oliwek;
  • Ryby i owoce morza;
  • Drób;
  • Mięso;
  • Nabiał;
  • Warzywa;
  • Owoce;
  • Zioła;
  • Przyprawy;
  • Rośliny strączkowe;
  • Orzechy.

Kuchnia grecka to nie tylko tradycyjne potrawy spożywane w gronie rodziny. Niektóre dania są serwowane w barach i restauracjach jako fast food, np. souvlaki, gyros i pita, także poza granicami kraju. Ze względu na walory smakowe i odżywcze, potrawy greckie mają wielu zwolenników, których grono systematycznie się powiększa.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze