Kuchnia grecka
Kuchnia grecka jest doskonałym przykładem kuchni śródziemnomorskiej. Jedzenie w Grecji to uczta dla oka i podniebienia. Potrawy greckie są bogate w składniki odżywcze, dlatego warto wzbogacić o nie swoją dietę. Ponadto większość z nich jest dość prosta w przygotowaniu. Wiele z greckich dań jest znanych poza granicami kraju i cieszą się ogromną popularnością. Najbardziej charakterystyczne tradycyjne greckie potrawy to na przykład sałatka grecka, tzatziki i souvlaki. Nie należy również zapominać o wyśmienitych greckich winach.
1. Charakterystyka kuchni greckiej
Przeciętnemu Polakowi kuchnia grecka kojarzy się najczęściej z sałatką grecką. Grecy słyną z tego, że nie jedzą śniadań. Przed pracą wypijają tylko filiżankę kawy i przekąszają sucharki, biszkopty albo placki z dżemem. Lunch jada się późnym popołudniem, a obiad – między godziną 13.30. a 17.30. Główny posiłek dnia to wcale nie obiad, jak w innych kuchniach świata, ale kolacja, którą Grecy spożywają bardzo późno (godz. 22.00.-23.00.), najczęściej w okolicznych tawernach lub restauracjach.
Ze względu na to, że Grecja należy do ciepłych krajów, już od maja podaje się frappe – kawę na zimno z mlekiem, cukrem i lodem, serwowaną w wysokich szklankach, przyrządzaną w specjalnym mikserze. Grecy słyną także z wyśmienitych trunków alkoholowych, szczególnie win. Do najpopularniejszych należy retsina – wino przyprawiane żywicą sosnową. Na uwagę zasługuje także 48% alkohol o wysublimowanej nazwie „ouso me mese – ouzo”, doprawiany ziołami: anyżem lub koprem.
2. Potrawy greckie
Współczesna grecka kuchnia nie istniałaby bez oliwy z oliwek, warzyw, ziół, zbóż, chleba, wina, ryb, mięs, oliwek, sera, bakłażana, jogurtu i cukinii. Charakterystyczną cechą deserów jest hojne użycie orzechów i miodu. Do znanych potraw greckich należą:
- mezes – przystawki podawane z winem lub likierami anyżowymi, np. ser feta z oliwkami;
- tiganita – głęboko smażone warzywa;
- dolmadakia – liście winorośli nadziewane ryżem i warzywami, niekiedy mięsem;
- sałatka grecka – pomidory, ogórek, czerwona cebula, ser feta, oliwki i oliwa z oliwek;
- tzatziki – jogurt z ogórkiem i czosnkiem;
- fasolada – zupa z fasoli nazywana czasem narodową potrawą Greków;
- yemista – pieczone, nadziewane warzywa (zwykle pomidory lub papryka);
- moussaka – zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażana polana sosem beszamelowym;
- souvlaki – grillowana wieprzowina, pomidory, cebula i tzatziki zawinięte w chleb pita;
- baklawa – warstwy ciasta przekładane orzechami, nasączone miodem;
- chałwa – zmielone ziarna sezamu z migdałami lub kakao.
3. Przyprawy greckie
Dania greckie nie byłyby tak doskonałe bez przypraw. Do najbardziej popularnych należą: oregano, mięta, czosnek, cebula, koper ogrodowy i liście wawrzynu, a także bazylia, tymianek i koper włoski. Wiele tradycyjnych potraw greckich przyrządza się z użyciem słodkich przypraw (np. cynamonu) w połączeniu z mięsem. Jakie produkty najczęściej pojawiają się w greckich daniach?
- Pszenica;
- Ryż;
- Oliwki i oliwa z oliwek;
- Ryby i owoce morza;
- Drób;
- Mięso;
- Nabiał;
- Warzywa;
- Owoce;
- Zioła;
- Przyprawy;
- Rośliny strączkowe;
- Orzechy.
Kuchnia grecka to nie tylko tradycyjne potrawy spożywane w gronie rodziny. Niektóre dania są serwowane w barach i restauracjach jako fast food, np. souvlaki, gyros i pita, także poza granicami kraju. Ze względu na walory smakowe i odżywcze, potrawy greckie mają wielu zwolenników, których grono systematycznie się powiększa.