Trwa ładowanie...

Kuchnia grecka

Kuchnia grecka jest doskonałym przykładem kuchni śródziemnomorskiej. Jedzenie w Grecji to uczta dla oka i podniebienia. Potrawy greckie są bogate w składniki odżywcze, dlatego warto wzbogacić o nie swoją dietę. Ponadto większość z nich jest dość prosta w przygotowaniu. Wiele z greckich dań jest znanych poza granicami kraju i cieszą się ogromną popularnością. Najbardziej charakterystyczne tradycyjne greckie potrawy to na przykład sałatka grecka, tzatziki i souvlaki. Nie należy również zapominać o wyśmienitych greckich winach.

1. Charakterystyka kuchni greckiej

Przeciętnemu Polakowi kuchnia grecka kojarzy się najczęściej z sałatką grecką. Grecy słyną z tego, że nie jedzą śniadań. Przed pracą wypijają tylko filiżankę kawy i przekąszają sucharki, biszkopty albo placki z dżemem. Lunch jada się późnym popołudniem, a obiad – między godziną 13.30. a 17.30. Główny posiłek dnia to wcale nie obiad, jak w innych kuchniach świata, ale kolacja, którą Grecy spożywają bardzo późno (godz. 22.00.-23.00.), najczęściej w okolicznych tawernach lub restauracjach.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Ze względu na to, że Grecja należy do ciepłych krajów, już od maja podaje się frappe – kawę na zimno z mlekiem, cukrem i lodem, serwowaną w wysokich szklankach, przyrządzaną w specjalnym mikserze. Grecy słyną także z wyśmienitych trunków alkoholowych, szczególnie win. Do najpopularniejszych należy retsina – wino przyprawiane żywicą sosnową. Na uwagę zasługuje także 48% alkohol o wysublimowanej nazwie „ouso me mese – ouzo”, doprawiany ziołami: anyżem lub koprem.

2. Potrawy greckie

Współczesna grecka kuchnia nie istniałaby bez oliwy z oliwek, warzyw, ziół, zbóż, chleba, wina, ryb, mięs, oliwek, sera, bakłażana, jogurtu i cukinii. Charakterystyczną cechą deserów jest hojne użycie orzechów i miodu. Do znanych potraw greckich należą:

  • mezes – przystawki podawane z winem lub likierami anyżowymi, np. ser feta z oliwkami;
  • tiganita – głęboko smażone warzywa;
  • dolmadakia – liście winorośli nadziewane ryżem i warzywami, niekiedy mięsem;
  • sałatka grecka – pomidory, ogórek, czerwona cebula, ser feta, oliwki i oliwa z oliwek;
  • tzatziki – jogurt z ogórkiem i czosnkiem;
  • fasolada – zupa z fasoli nazywana czasem narodową potrawą Greków;
  • yemista – pieczone, nadziewane warzywa (zwykle pomidory lub papryka);
  • moussaka – zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażana polana sosem beszamelowym;
  • souvlaki – grillowana wieprzowina, pomidory, cebula i tzatziki zawinięte w chleb pita;
  • baklawa – warstwy ciasta przekładane orzechami, nasączone miodem;
  • chałwa – zmielone ziarna sezamu z migdałami lub kakao.

3. Przyprawy greckie

Dania greckie nie byłyby tak doskonałe bez przypraw. Do najbardziej popularnych należą: oregano, mięta, czosnek, cebula, koper ogrodowy i liście wawrzynu, a także bazylia, tymianek i koper włoski. Wiele tradycyjnych potraw greckich przyrządza się z użyciem słodkich przypraw (np. cynamonu) w połączeniu z mięsem. Jakie produkty najczęściej pojawiają się w greckich daniach?

  • Pszenica;
  • Ryż;
  • Oliwki i oliwa z oliwek;
  • Ryby i owoce morza;
  • Drób;
  • Mięso;
  • Nabiał;
  • Warzywa;
  • Owoce;
  • Zioła;
  • Przyprawy;
  • Rośliny strączkowe;
  • Orzechy.

Kuchnia grecka to nie tylko tradycyjne potrawy spożywane w gronie rodziny. Niektóre dania są serwowane w barach i restauracjach jako fast food, np. souvlaki, gyros i pita, także poza granicami kraju. Ze względu na walory smakowe i odżywcze, potrawy greckie mają wielu zwolenników, których grono systematycznie się powiększa.

Dr n. med. Aneta Kościołek
Kuchnia grecka
Kuchnia grecka
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.