Kupujesz soki owocowe? Po tym badaniu przestaniesz to robić
Regularne spożywanie słodkich napojów w dzieciństwie i okresie dojrzewania może zwiększać ryzyko wystąpienia poważnej choroby w późniejszym życiu.
1. Czy soki są zdrowsze od coli?
Chociaż naturalne soki czy musy owocowe są zdrowszym wyborem niż te z koncentratów bądź napoje gazowane, łączy je jednak jeden istotny czynnik: wszystkie są źródłem dużej ilości cukru, a spożywane regularnie mogą nie tylko znacząco podnosić kaloryczność codziennej diety, ale też wpływać na nieprawidłową glikemię w organizmie.
Jak wskazują ostatnie badania na ten temat, tendencja ta jest zauważalna w szczególności u małych i nastoletnich chłopców.
2. Soki i inne słodkie napoje a cukrzyca
Długoterminowe badanie przeprowadzone na prawie 500 dzieciach w Massachusetts wykazało, że regularne spożywanie słodkich napojów (także soków owocowych (w dzieciństwie i okresie dojrzewania wiązało się z wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Co ciekawe, ryzyko rozwinięcia się tej choroby było znacznie większe u chłopców niż u dziewczynek.
- Chociaż ustalenia te są wstępne, potwierdzają one istniejące dowody na potencjalny związek między napojami z cukrem a długoterminowym ryzykiem cukrzycy typu 2 u dzieci - powiedział główny badacz dr Soren Harnois-Leblanc, dietetyk i badacz w katedrze medycyny populacyjnej w Harvard Pilgrim Health Care Institute oraz w Harvard Medical School.
Jak podkreśla ekspert, dietetycy, ale i edukatorzy w szkołach powinni zwracać większą uwagę na podnoszenie świadomości związanej z napojami, a nie tylko żywnością.
Według informacji udostępnionych przez American Heart Association w 2022 r., prawie dwie trzecie dzieci i nastolatków w USA spożywa co najmniej jeden napój słodzony (sok, lemoniadę, napój gazowany lub energetyczny) każdego dnia, co ma bezpośrednie przełożenie nie tylko na zwiększenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2, ale także rozwinięcia się nadwagi i otyłości prowadzących bezpośrednio do chorób sercowo-naczyniowych i innych. Lekarze wskazują także, że zwyczaje żywieniowe młodych ludzi prowadzą coraz częściej do rozwoju próchnicy.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl