Trwa ładowanie...

Łata wołowa – kalorie i wartości odżywcze. Co z niej zrobić?

Avatar placeholder
25.02.2022 15:53
Łata wołowa
Łata wołowa (Adobe Stock)

Łata wołowa to element półtuszy wołowej, który uzyskuje się poprzez wycięcie żebra, tkanki łącznej oraz tłuszczowej. Ten kawałek mięsa można przyrządzić na wiele sposobów, zarówno gotować, jak i smażyć, piec. Jakie wartości odżywcze ma łata wołowa? Co z niej zrobić?

spis treści

1. Co to jest łata wołowa?

Łata wołowa to element półtuszy wołowej, który pozyskuje się po wycięciu odcinka żebra, tkanki łącznej i tłuszczowej. Jak wygląda? To cienka warstwa tkanki mięśniowej poprzerastana powięziami i tłuszczem. Mięso otrzymuje się z bydła w wieku powyżej pół roku. Wołowina zalicza się do najbardziej wartościowych gatunków mięsa. Decyduje o tym nie tylko jej smak, ale i skład chemiczny oraz zawartość składników egzogennych. To produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi sporej ilości białka, mikro- i makroelementów, a także witamin. W Polsce dość rzadko hoduje się mięsne rasy bydła. Największymi producentami wołowiny są Stany Zjednoczone, Brazylia, Chiny oraz Indie. Wołowina nie jest mięsem tanim.

2. Kalorie i wartości odżywcze łaty wołowej

Porcja 100 g łaty wołowej, mięso i tłuszcz, dostarcza 155 kcal. Wołowina jest mięsem średnio kalorycznym. Zależy to od tego, ile jest w niej tłuszczu. W 100-gramowej porcji łaty znajduje się średnio 7,17 g tłuszczów, w tym: 2,98 g tłuszczów nasyconych, 2,92 g tłuszczów jednonienasyconych i 0,28 g tłuszczów wielonienasyconych. Wołowina zawiera sporo białka, które wyróżnia wysoka wartość biologiczna. Ze względu na bliski optymalnemu zestaw aminokwasów egzogennych ich przyswajalność w zależności od ilości tkanki łącznej waha się granicach od 70 do 100%. Białko jest pełnowartościowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mięśni i organizmu człowieka. W porcji 100 g łaty wołowej znajduje się 21,2 g białka.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

W łacie wołowej brak węglowodanów, cukrów i błonnika. Obecny jest w niej jednak cholesterol (65,0 mg), niemniej jeśli wołowina spożywana jest w umiarkowanych ilościach, w większości przypadków nie ma to negatywnego wpływu na wyniki badań krwi. Mięso wołowe jest również bogate w kreatyninę, taurynę i glutation. Łata wołowa zawiera także witaminy: 0,31 mg witaminy E i 1,20 µg witaminy K oraz witaminy z grupy B:

  • 0,07 mg witaminy B1,
  • 0,10 mg witaminy B2,
  • 6,26 mg witaminy B3,
  • 88,6 mg witaminy B4,
  • 0,61 mg witaminy B5,
  • 0,58 mg witaminy B6,
  • 11,00 µg witaminy B9,
  • 1,09 µg witaminy B12.

Mięso i tłuszcz z łaty wołowej jest zasobne w mikroelementy. Porcja 100 g dostarcza 25,0 mg wapnia, 1,55 mg żelaza, 22,0 mg magnezu, 195 mg fosforu, 328 mg potasu, 3,70 mg cynku, 0,07 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 23,9 µg selenu. Ponadto w produkcie znajduje się 54,0 mg sodu.

3. Co zrobić z łaty wołowej?

Łata wołowa jest kawałkiem mięsa, które można przygotować na wiele sposobów. Warto z niej ugotować rosół, ale i wykorzystać do potraw duszonych, smażonych i pieczonych. Smaczny jest stek z łaty wołowej, ale także kotlety mielone oraz pasztety. Łata wołowa gotowana to dobra baza do farszów. Doskonale smakuje także gulasz z łaty wołowej, pieczeń z łaty wołowej czy rolada z łaty wołowej. Jednym z najpopularniejszych dań jest łata wołowa duszona w musztardzie.

Jak udusić czy upiec łatę wołową?

Co robić, a czego unikać, by mięso wołowe nie było suche i twarde, a miękkie, kruche, aromatyczne – po prostu smaczne? Najważniejsze, by je dobrze przyprawić i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Marynowanie jest bardzo ważne. Nie należy jej rozbijać, ewentualnie pokroić na kawałki odpowiedniej grubości (trzeba ją kroić w poprzek włókien).

Warto pamiętać, że wołowina lubi krótkie smażenie (zbyt długie sprawia, że staje się twarda), ale duszenie jej czy gotowanie trwa nawet kilka godzin. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa i temperatury piekarnika. Przed duszeniem warto mięso mocno podsmażyć na oleju z każdej strony przez około 1,5 minuty. Dzięki temu będzie miało silniejszy smak i aromat. Aby wołowina wyszła na zdrowie, trzeba zachować umiar w jej konsumpcji. Nie powinno się jej jeść codziennie i w zbyt dużych ilościach. Ważne, by podawać ją z dużą ilością warzyw. Bardziej korzystne jest także duszenie, gotowanie i pieczenie niż smażenie na tłuszczu.

4. Z czym podawać wołowinę?

Wołowina, która występuje w roli dania obiadowego, doskonale komponuje się z ziemniakami, tak gotowanymi, jak i pieczonymi bądź w formie puree. Pasują do niej kasze i ryż, a także makarony, kopytka czy kluski śląskie. Jej smak podkreśla chrzan czy musztarda oraz sosy (na przykład musztardowy, chrzanowy czy czosnkowy), a także przyprawy i zioła (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki). Mięso wołowe – duszone, smażone czy pieczone – dobrze podawać z warzywami, tak gotowanymi (na przykład na parze), pieczonymi czy surowymi (mogą być podane solo lub w surówce, sałatce bądź kiszonce).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze