Trwa ładowanie...

Mają działanie antyrakowe i obniżają cholesterol. Większość nie docenia ich właściwości

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
03.05.2023 11:32
Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health wykazali, że osoby żyjące dłużej regularnie jedzą orzechy włoskie
Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health wykazali, że osoby żyjące dłużej regularnie jedzą orzechy włoskie (Getty Images)

Działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Doskonale wpływają nie tylko na kondycję mózgu, ale i serca. Orzechy włoskie zawierają najwięcej ze wszystkich rodzajów orzechów - kwasu alfa-linolenowego (ALA), który ma silne właściwości przeciwutleniające.

spis treści

1. Poprawiają kondycję jelit i odporność

Badania naukowców z King's College London wykazały, że spożywanie orzechów może bardzo korzystnie wpływać na jelita. To zasługa wysokiej zawartości dobrych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, który jest pożywką dla mikrobioty jelitowej. Od dawna naukowcy wskazują, że znajdująca się w jelitach flora bakteryjna odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu odporności.

Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy orzechy włoskie mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych
Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy orzechy włoskie mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych (Getty Images)

Lista korzyści związanych z regularnym sięganiem po orzechy włoskie jest długa. Zawierają m.in. witaminę E, mangan, witaminę B6, fosfor, witaminę B1,cynk i żelazo. Są polecane m.in. w diecie mężczyzn starających się o dziecko, bo mają poprawiać jakość nasienia.

Zobacz film: "Przepis na orzechową kawę według Otylii Jędrzejczak"

2. Mogą zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów

W jednym z badań wykazano, że osoby, które pięć razy w tygodniu zjadały garść orzechów włoskich, arachidowych lub laskowych miały o 20 proc. niższe ryzyko rozwoju nowotworów.

Naukowcy wskazują, że orzechy włoskie mają właściwości antyoksydacyjne, czyli neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Wynika to m.in. z wysokiej zawartości kwasów omega-3, zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego (ALA). Zaledwie pięć sztuk orzechów włoskich zaspokajają dziennie zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3.

W 30 g orzechów włoskich jest ok. 2,7 g kwasu alfa-linolenowego - niezbędnego kwasu tłuszczowego omega-3, którego organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować, tylko musi go pozyskiwać z pożywienia. Kwas alfa-linolenowy pomaga m.in. w utrzymywaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi. Z kolei zawarty w orzechach włoskich magnez ogranicza ryzyko arytmii serca.

3. Uwaga na kaloryczności

Nie można zapominać, że orzechy są ciężkostrawną przekąską, ale mają niski indeks glikemiczny IG=15 i na długo dają uczucie sytości. 100 gramów orzechów włoskich to ok. 654 kalorie.

W związku z tym orzechy włoskie są dobre nawet dla osób, które walczą z nadwagą, jak zawsze kluczowy jest umiar. Najlepszych rozwiązaniem jest regularne spożywanie kilku-kilkunastu sztuk tych orzechów dziennie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze