Trwa ładowanie...

Makaron ryżowy - rodzaje, wartości odżywcze, przygotowanie, z czym jeść, przepis

Makaron ryżowy daje szerokie pole do różnorodnych popisów kulinarnych. Jest delikatny w smaku, dzięki czemu można go łączyć z wieloma dodatkami. Ponadto posiada wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych. Jest to idealna propozycja dla osób z nietolerancją glutenu.

Zobacz film: "Jak wybrać dobry ryż?"

spis treści

1. Co to jest makaron ryżowy?

Makaron ryżowy wykonany jest z białego lub brązowego ryżu. W kuchni azjatyckiej znany jest od dawna. Często pojawia się też w wyrazistych daniach kuchni chińskiej czy tajskiej.

Makaron ryżowy pochodzi z Chin, skąd rozprzestrzenił się na inne kraje Azji. W Polsce wciąż zdobywa na popularności. Obecnie można go kupić jako tradycyjne cienkie nitki lub grube wstążki, zarówno w kolorze białym (z białego ryżu), jak i brązowym (z brązowego ryżu).

Niektóre sklepy oferują także wiele innych kształtów makaronu ryżowego: penne, kolanka, spaghetti, gwiazdki czy świderki. Można również kupić makaron ryżowy z dodatkami: kurkumą, dynią czy imbirem.

Jak wybrać dobry ryż?
Jak wybrać dobry ryż? [6 zdjęć]

Na świecie wyróżnia się około 150 tysięcy odmian ryżu. Najczęściej spotykanym produktem na sklepowej

zobacz galerię

2. Wartości odżywcze makaronu ryżowego

Makaron ryżowy jest lekkostrawny, dlatego zalecany jest osobom będącym na diecie lub z kłopotami żołądkowymi. Ważne jest, że makaron ryżowy na tle innych makaronów ma mało kalorii.

100 g makaronu ryżowego to zaledwie 100 kcal (makaron pszenny zawiera ok. 140 kcal.), dlatego polecany jest osobom na diecie redukcyjnej, a także walczącym z nadwagą.

W jego składzie znajdują się węglowodany złożone, które są wolniej trawione, dzięki czemu przez dłuższy czas dostarczają energii i powodują uczucie sytości. Makron ryżowy nie zawiera cholesterolu, a także glutenu - z tego powodu jest idealnym zamiennikiem makaronu pszennego dla osób z celiakią (nietolerancja glutenu).

Makaron ryżowy jest źródłem potasu, magnezu, cynku, żelaza, a także witamin z grupy B i witaminy E. Posiada również duże ilości białka i błonnika, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni, a układ trawienny zostaje usprawniony. Makaron ryżowy nie zawiera konserwatorów, dodatków chemicznych i sztucznych barwników.

O makaronie ryżowym mówi się, że jest to „makaron długiego życia”. Nazywany jest tak nie tylko ze względu na swoje prozdrowotne właściwości ale także tradycję.

Zwyczajowo makaron ryżowy w formie nitek jest podawany w czasie świąt, najczęściej w trakcie Nowego Roku i urodzin najbliższych. Im dłuższe nitki makaronu ryżowego tym lepiej, ponieważ symbolizuje to pomyślność i długość życia.

Makaron ryżowy poleca się osobom, które walczą z nadwagą i niestrawnością oraz celiakią, czyli nietolerancją glutenu.

Ponieważ nie zawiera jajek, może być jedzony przez osoby uczulone na białko kurze oraz przez wegan. Ryżowy makaron to także idealny posiłek dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, uważających na poziom cholesterolu.

3. Jak przygotować makaron ryżowy?

Makaron ryżowy najwięcej właściwości odżywczych posiada, gdy zostaje odpowiednio przygotowany. Należy go przygotowywać zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, czyli: makaron ryżowy włożyć do wysokiego naczynia, zalać wrzątkiem i przykryć. Odcedzić po 5-6 minutach i ostudzić. Gotowe.

Błyskawiczny sposób przygotowania makaronu ryżowego wpływa na to, że często zostaje wybierany przez osoby zabiegane, które nie mają czasu na gotowanie zwykłego makaronu i przygotowywanie czasochłonnych dań.

Zobacz także:

4. Z czym jeść makaron ryżowy?

Makaron ryżowy warto wykorzystywać w swojej kuchni z wielu powodów. To przede wszystkim jego wysoka wartość odżywcza, niskokaloryczność i lekkostrawność, a także łatwy sposób przygotowania.

Ale to nie wszystko. Makaron ryżowy ma delikatny smak i można go wykorzystać do przygotowania wielu ciekawych, smacznych, pożywnych i ekspresowych dań.

Ponieważ makaron ryżowy jest neutralny w smaku, doskonale współgra z większością produktów spożywczych. Pasuje do dań zarówno ciepłych, jak i podawanych na zimno, tak wytrwanych i zdecydowanych w smaku, jak i łagodnych oraz słodkich.

Makaron ryżowy można jeść w zupach (np. orientalna zupa z krewetkami i makaronem ryżowym) i daniach obiadowych, także smażonych (np. makaron ryżowy smażony z kurczakiem, cukinią i marchewką).

Pasują do niego owoce (np. makaron z jogurtem i truskawkami), ale i mięso (np. makaron ryżowy z kurczakiem), ryby, owoce morza oraz wszelkie warzywa (np. Pad Thai z marchewką i tofu).

Świetnie sprawdza się w daniach wegetariańskich i wegańskich (np. spring rolls z makaronem ryżowym, awokado, rukolą i innymi warzywami). Jednak prawdziwym hitem są sałatki z makaronem ryżowym, które są idealne na lunch, wczesną kolację, zarówno na co dzień, jak i od święta.

5. Przepis na makaron ryżowy z łososiem

Składniki:

  • 2 porcje makaronu ryżowego wstążek;
  • 1 filet z łososia;
  • łyżka sosu sojowego;
  • pęczek szparagów;
  • łyżka posiekanych na drobno migdałów;
  • 1 cytryna;
  • łyżeczka masła;
  • łyżeczka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Należy otrzeć skórkę z cytryny, w misce wymieszać ją z sokiem z połowy cytryny i sosem sojowym. W tym zamarynować łososia. Szparagi obrać z twardych końcówek i pokroić na kawałki.

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posolone szparagi. Następnie dodać skórkę z cytrynu i podusić, aż szparagi zmiękną. Makaron należy przygotować zgodnie z instrukcją z opakowania.

Na rozgrzaną patelnie ułożyć rybę i smażyć przez kilka minut. Gotowego łososia podzielić widelcem na mniejsze części. Na koniec w misce należy wymieszać makaron ze szparagami i łososiem, a następnie posypać po wierzchu posiekanymi migdałami.

6. Sałatki z makaronem ryżowym

Przepis na sałatki, czyli makaron ryżowy na zimno z rożnymi dodatkami, można znaleźć w wielu książkach kucharskich oraz stronach w internecie. Najpopularniejsze to:

  • sałatka z makaronu ryżowego z paluszkami surimi,
  • tajska sałatka z makaronem ryżowym, krewetkami i pomidorkami koktajlowymi,
  • sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem,
  • sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem,
  • sałatka z makaronem ryżowym i jajkiem,
  • sałatka z makaronem ryżowym i szynką,
  • sałatka z łososiem wędzonym i makaronem ryżowym,
  • sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i mango.
Makaron ryżowy - rodzaje, wartości odżywcze, przygotowanie, z czym jeść, przepis
Makaron ryżowy - rodzaje, wartości odżywcze, przygotowanie, z czym jeść, przepis (123rf)
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.