Trwa ładowanie...

Makaron ryżowy – rodzaje, wartości odżywcze, przygotowanie, przepis

Makaron ryżowy daje szerokie pole do różnorodnych popisów kulinarnych. Jest delikatny w smaku, dzięki czemu można go łączyć z wieloma dodatkami. Ponadto posiada wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych. Jest to idealna propozycja dla osób z nietolerancją na gluten.

Zobacz film: "Kitchen Book TV prezentuje kolorowe bezglutenowe kopytka"

spis treści

1. Rodzaje makaronu ryżowego

Makaron ryżowy wytwarzany jest z mąki ryżowej i wody. Tradycyjnie pojawia się w kuchni tajskiej i chińskiej, a od jakiegoś czasu zagościł również na polskich stołach. W sklepach występuje pod dwiema postaciami: cienkich nitek (vermicelli), który doskonale pasuje do zup i sałatek i grubszych nitek, czyli wstążek, który idealnie komponuje się z daniami smażonymi. Mniej popularny, jednak już dostępny w polskich sklepach jest makaron ryżowy tapioka i makron z brązowego ryżu.

Jak wybrać dobry ryż?
Jak wybrać dobry ryż? [6 zdjęć]

Na świecie wyróżnia się około 150 tysięcy odmian ryżu. Najczęściej spotykanym produktem na sklepowej...

zobacz galerię

2. Wartości odżywcze makaronu ryżowego

Makaron ryżowy jest lekkostrawny, dlatego zalecany jest osobom będącym na diecie lub z kłopotami żołądkowymi. Ważne jest, że makaron ryżowy na tle innych makaronów ma mało kalorii. 100 g makaronu ryżowego to zaledwie 100 kcal, (makaron pszenny to ok. 140 kcal.), dlatego polecany jest osobom na diecie redukcyjnej, a także walczącym z nadwagą.

W jego składzie znajdują się węglowodany złożone, które są wolniej trawione, dzięki czemu przez dłuższy czas dostarczają energii i powodują uczucie sytości. Makron ryżowy nie zawiera cholesterolu, a także glutenu - z tego powodu jest idealnym zamiennikiem makaronu pszennego dla osób z celiakią (nietolerancja glutenu).

Makaron ryżowy nitki
Makaron ryżowy nitki (123rf)

Makaron ryżowy jest źródłem potasu, magnezu, cynku, żelaza, a także witamin z grupy B i witaminy E. Posiada również duże ilości białka i błonnika, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni, a układ trawienny zostaje usprawniony. Makaron ryżowy nie zawiera konserwatorów, dodatków chemicznych i sztucznych barwników.

O makaronie ryżowym mówi się, że jest to „makaron długiego życia”. Nazywany jest tak nie tylko ze względu na swoje prozdrowotne właściwości ale także tradycję. Zwyczajowo makaron ryżowy w formie nitek jest podawany w czasie świąt, najczęściej w trakcie Nowego Roku i urodzin najbliższych. Im dłuższe nitki makaronu ryżowego tym lepiej, ponieważ symbolizuje to pomyślność i długość życia.

3. Jak przygotować makaron ryżowy?

Makaron ryżowy najwięcej sowich właściwości odżywczych posiada, gdy zostaje odpowiednio przygotowany. Należy go przygotowywać zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, czyli: makaron ryżowy włożyć do wysokiego naczynia, zalać wrzątkiem i przykryć. Odcedzić po 5-6 minutach i ostudzić. Gotowe.

Błyskawiczny sposób przygotowania makaronu ryżowego wpływa na to, że często zostaje wybierany przez osoby zabiegane, które nie mają czasu na gotowanie zwykłego makaronu i przygotowywanie czasochłonnych dań.

Zobacz także:

4. Przepis na makaron ryżowy

Przepis na makaron ryżowy z cytrynowym łososiem i szparagami.

Składniki:

  • 2 porcje makaronu ryżowego wstążek;
  • 1 filet z łososia;
  • łyżka sosu sojowego;
  • pęczek szparagów;
  • łyżka posiekanych na drobno migdałów;
  • 1 cytryna;
  • łyżeczka masła;
  • łyżeczka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania: Należy otrzeć skórkę z cytryny, w misce wymieszać ją z sokiem z połowy cytryny i sosem sojowym. W tym zamarynować łososia. Szparagi obrać z twardych końcówek i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posolone szparagi. Następnie dodać skórkę z cytrynu i podusić, aż szparagi zmiękną. Makaron należy przygotować zgodnie z instrukcją z opakowania.

Na rozgrzaną patelnie ułożyć rybę i smażyć przez kilka minut. Gotowego łososia podzielić widelcem na mniejsze części. Na koniec w misce należy wymieszać makaron ze szparagami i łososiem, a następnie posypać po wierzchu posiekanymi migdałami.

Makaron ryżowy – rodzaje, wartości odżywcze, przygotowanie, przepis
Makaron ryżowy – rodzaje, wartości odżywcze, przygotowanie, przepis (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.