Na problemy żołądkowe i jelitowe. Naturalny wzmacniacz odporności
Pigwa, przypominająca wyglądem jabłko, jest jednym z najcenniejszych owoców do domowych przetworów. Choć jej smak jest znacznie bardziej kwaskowaty, warto po nią sięgnąć ze względu na bogactwo witamin i minerałów, które wzmacniają odporność i pomagają w redukcji liczby infekcji. Jak przygotować sok z pigwy, aby w pełni skorzystać z jej właściwości?
1. Pigwa na odporność
Pigwa dojrzewa do końca października, pod względem koloru i kształtu upodabnia się nieco do jabłka, choć jest zdecydowanie bardziej kwaśna. Pigwa wykorzystywana jest do ciast, babeczek i drożdżówek, ale również domowych dżemów, soków, nalewek, musów i syropów.
Okazuje się, że sok z pigwy wykazuje cenne właściwości lecznicze, z których warto korzystać szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Jest to naturalny produkt, który skutecznie wzmacnia układ immunologiczny, zmniejszając częstotliwość zachorowań, działa antybakteryjnie, jak również redukuje chrypkę, ból gardła i suchy kaszel.
Pigwa obfituje w wartościowe składniki, takie jak witamina C, witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, miedź, pektyny czy garbniki. Poza wzmocnieniem odporności, owoc ten sprzyja trawieniu, łagodzi niestrawność i zgagę, a także przyspiesza przemianę materii.
2. Przepis na domowy sok z pigwy
Składniki:
- 1,5 kg pigwy,
- 1,5 kg cukru.
Sposób wykonania:
Pigwę myjemy, dzielimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane w ten sposób owoce przekładamy stopniowo do dużego słoja, zasypując każdą warstwę cukrem.
Uzupełnione naczynie odstawiamy na kilka dni, pamiętając, by raz na jakiś czas potrząsnąć słojem. Następnym etapem jest odlanie gotowego soku z pigwy do butelek, zamknięcie ich i schowanie do lodówki.
3. Jak stosować sok z pigwy?
Sok z pigwy jest bardzo smaczny, można spożywać go za pomocą łyżeczki, wlewać do wody lub herbaty. Dodatek pigwy korzystnie wpływa na smak i aromat napojów, a także skutecznie rozgrzewa.
Warto również korzystać z dobrodziejstw surowych owoców pigwy, krojąc je w plasterki i dodając do czarnej lub owocowej herbaty, traktując je jako alternatywę dla cytryny.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl