Trwa ładowanie...

Niebezpieczny kuzyn cukru. Zwiększa ryzyko miażdżycy, nadciśnienia, powoduje tycie w okolicy brzucha

Avatar placeholder
23.01.2024 09:10
Szkodliwszy od cukru. Prowadzi do cukrzycy, otyłości i chorób wątroby
Szkodliwszy od cukru. Prowadzi do cukrzycy, otyłości i chorób wątroby (Getty Images)

Obserwujemy niepokojący wzrost zachorowań na niealkoholowe stłuszczenie wątroby, co jest szczególnie widoczne w kontekście rosnącej liczby przeszczepów wątroby. Dodatkowo coraz więcej osób cierpi na cukrzycę i boryka się z problemem nadwagi lub otyłości. Te zjawiska można określić mianem prawdziwej epidemii XXI wieku. Za tymi niepokojącymi statystykami w dużej mierze stoi dieta, która jest bogata w produkty wysokoprzeworzone. Właśnie w nich kryje się groźny kuzyn cukru.

spis treści

1. Niebezpieczny kuzyn cukru

Syrop glukozowo-fruktozowy, znany również pod angielską nazwą high fructose corn syrup (HFCS) lub izoglukoza, został wynaleziony w połowie XX wieku i szybko zdobył popularność na rynku spożywczym.

Produkuje się go głównie z kukurydzy, choć czasem wykorzystuje się również pszenicę. Proces produkcji polega na przetwarzaniu skrobi pod wpływem enzymów i kwasów, co prowadzi do powstania żółtej cieczy. Ta ciecz składa się niemal w 60 proc. z fruktozy oraz glukozy, podczas gdy cukier, pod względem budowy chemicznej, to fruktoza i glukoza w równych proporcjach.

HFCS ma dla producentó żywności znacznie więcej zalet niż cukier. Jest tańszy, nie ulega krystalizacji i jest łatwiejszy w transporcie. Niestety, jego spożywanie nie wpływa korzystnie na zdrowie.

Zobacz film: "W jakich produktach jest syrop glukozowo-fruktozowy i jak zmniejszyć jego udział w diecie?"

2. Ostrożnie z fruktozą, może prowadzić do wielu chorób

Im więcej syropu glukozowo-fruktozowego spożywamy w diecie, tym większe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, miażdżycy, nadciśnienia, otyłości, chorób wątroby (NAFLD), a nawet raka. Podobnie negatywnie na zdrowie wpływa spożywanie cukru.

Czym więc różnią się te dwa produkty? Wyniki badań nie dają jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, choć naukowcy stawiają hipotezę, że syrop glukozowo-fruktozowy, w którym fruktoza przeważa, może być bardziej szkodliwy dla zdrowia niż sam cukier.

HFCS o wysokiej zawartości fruktozy może:

  • zmniejszać aktywność białych krwinek, co prowadzi do obniżenia odporności,
  • zmniejszać produkcję leptyny, co zaburza mechanizm uczucia głodu i sytości,
  • przyczyniać się do zaburzeń gospodarki lipidowej i odkładania się tłuszczu trzewnego.

Na te zagrożenia zwracają uwagę autorzy najnowszej metaanalizy, która ukazała się na łamach "Frontiers in Nutrition". Badacze wskazali, że zarówno HFCS jak i sacharoza, mogą podobnie wpływać na różne parametry antropometryczne i metaboliczne jak masa ciała, BMI czy gospodarka lipidowa. Jednak HFCS powoduje również wzrost CRP będącego wyznacznikiem stanu zapalnego w organizmie.

"Można to przypisać unikalnemu procesowi metabolicznemu fruktozy, który może powodować stres oksydacyjny w komórkach" – zauważają naukowcy.

To kolejny dowód na to, że szczególnie wysoka zawartość fruktozy w syropie glukozowo-fruktozowym jest szkodliwa. Tymczasem informacji o stężeniu fruktozy w syropie glukozowo-fruktozowym często nie znajdziemy na etykiecie produktu. A może on kryć się w naprawdę wielu produktach spożywczych, poczynając od ciastek, cukierków i lodów, przez napoje, gotowe dania, konserwy i wyroby mięsne, aż po sosy czy napoje alkoholowe.

Jedynym słusznym wyjściem z sytuacji jest zatem unikanie jakichkolwiek produktów, które mają w składzie syrop z kukurydzy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze