Trwa ładowanie...

Nukleotyd – czym jest i jakie są jego funkcje? Rola nukleotydów w diecie

Avatar placeholder
19.05.2023 16:58
Nukleotydy w pożywieniu znaleźć można w mięsie zwierzęcym
Nukleotydy w pożywieniu znaleźć można w mięsie zwierzęcym (Adobe Stock)

Nukleotydy w prawidłowych warunkach organizm wytwarza samodzielnie. Jednak w momentach zwiększonego zapotrzebowania na nie (np. niedożywienie, osłabienie), może nie być już w stanie pozyskiwać ich w wystarczającej ilości. W takich stanach wskazane jest dostarczanie ich „z zewnątrz”. W jakich produktach jest najwięcej nukleotydów?

spis treści

1. Co to jest nukleotyd?

Nukleotydy definiowane są jako organiczne związki chemiczne z grupy estrów fosforanowych, tworzące kwasy nukleinowe, czyli DNA i RNA. Są również składnikiem innych polinukleotydów. Stanowią podstawę efektywnego wytwarzania nowych komórek, pełnią także inne ważne funkcje.

Organizm może pozyskiwać nukleotydy drogą endogenną (wewnątrz organizmu), ale i egzogenną (z zewnątrz). W drugim przypadku nukleotydy są dostarczane wraz z pożywieniem lub suplementacją.

Zobacz film: "Słabe kości wegan. Naukowcy biją na alarm"

2. Nukleotyd – budowa i funkcje

Kwasy nukleinowe to organiczne związki, występujące w żywych komórkach. Przechowują one informację genetyczną, a także pośredniczą w produkcji białek. Ich podstawowym elementem budulcowym są właśnie nukleotydy.

Z czego się składa nukleotyd? Każdy nukleotyd składa się z trzech części – zasady azotowej, grupy fosforanowej (jednej lub kilku) oraz reszty cukrowej z pięcioma atomami węgla w cząsteczce (pentozy – w DNA deoksyryboza, w RNA ryboza).

Nukleotydy są ważne dla wielu procesów fizjologicznych w organizmie. Podstawową funkcją nukleotydów jest synteza i wytwarzanie DNA i RNA. Biorą też udział w różnych procesach komórkowych, są istotne dla przekazywania energii, syntezy białek i glutationu, a także dla utrzymania zdrowia komórek i tkanek.

3. Czym są nukleotydy dietetyczne?

W prawidłowych warunkach organizm sam potrafi wytwarzać niezbędną ilość nukleotydów. Jednak w niektórych sytuacjach potrzeby metaboliczne przewyższają wydajność ich syntezy. W takich przypadkach wskazane może być dostarczenie nukleotydów egzogennie.

Nukleotydy dietetyczne to te, które są dostarczane do organizmu drogą pokarmową. Mogą pochodzić bezpośrednio z diety, wówczas ich źródłem są określone produkty spożywcze. Ich podstawą mogą być także doustne suplementy, wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

4. Nukleotydy w pożywieniu

Nukleotydy z pokarmu przyjmowane są w postaci nukleoprotein. Zawierają je zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Dobrym źródłem nukleotydów są m.in.:

Nukleotydy zawarte są także w mleku matki. Biorą udział w tworzeniu przeciwciał, zwiększają aktywność komórek walczących z drobnoustrojami. Odgrywają też istotną rolę w metabolizmie lipidów.

5. Kiedy suplementować nukleotydy?

Zwiększone zapotrzebowanie na nukleotydy występuje głównie w stanach przeciążenia, osłabienia i regeneracji organizmu oraz w trakcie budowania odporności.

Wskazaniem do suplementacji nukleotydami mogą być:

Przed rozpoczęciem suplementacji nukleotydami zaleca się zasięgnąć porady lekarza, który najlepiej oceni, czy rzeczywiście jest ona konieczna.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.