Oczyszczą żyły i tętnice ze złogów. Te produkty obniżają poziom trójglicerydów
Trójglicerydy są jednym z rodzajów tłuszczów. Ich podwyższony poziom nie daje o sobie znać poprzez żadne objawy, mimo że stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Zbyt wysoki poziom tych tłuszczów może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak ostre zapalenie trzustki, miażdżyca, a nawet udar mózgu lub zawał serca. Na szczęście istnieje kilka produktów spożywczych, które spożywane regularnie, mogą pomóc przywrócić prawidłowy poziom trójglicerydów.
1. Poziom trójglicerydów a ryzyko poważnych chorób
Trójglicerydy, nazywane również TG, są rodzajem tłuszczu, który gromadzi się w komórkach tłuszczowych naszego organizmuzarówno w postaci tłuszczu wisceralnego, jak i pod skórą. Pełnią one funkcję rezerwy energetycznej, dostarczając energię mięśniom i całemu organizmowi, zwłaszcza gdy spożywamy za mało kalorii. Jednocześnie są one odzwierciedleniem ilości tłuszczu, który spożywamy na co dzień.
Jeżeli wynik badania lipidogramu wskaże, że poziom trójglicerydów przekracza 150 mg/dl, to jest to sygnał, że powinniśmy dokładnie przyjrzeć się naszej diecie. To właśnie dieta, obok czynników genetycznych i stylu życia, takiego jak aktywność fizyczna czy spożywanie alkoholu, ma wpływ na poziom TG.
Choć poziom trójglicerydów sięgający 180 mg/dl nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla życia, to wartość powyżej 200 mg/dl może być już bardzo niebezpieczna.
Wysokie stężenie TG może prowadzić do:
- rozwoju miażdżycy,
- uszkodzenia narządów wewnętrznych,
- rozwoju zespołu metabolicznego,
- rozwoju cukrzycy typu 2.,
- udaru mózgu,
- rozwoju choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego,
- zawału serca,
- rozwoju nadciśnienia tętniczego.
2. Spożywaj odpowiednie produkty
Czynniki ryzyka związane z wysokim poziomem trójglicerydów to między innymi otyłość i nadwaga, brak aktywności fizycznej, dieta bogata w węglowodany proste, nasycone tłuszcze i produkty wysokoprzetworzone.
Aby obniżyć poziom TG we krwi i oczyścić żyły oraz tętnice, warto przejść na dietę, która zawiera:
- płatki owsiane i produkty pełnoziarniste – błonnik zawarty w nich spowalnia wchłanianie tłuszczów z pożywienia i nie pozwala na gwałtowny wyrzut glukozy do krwi, co jest korzystne przy często współwystępującej z wysokim TG insulinooporności,
- zielone warzywa liściaste oraz pomidory – w zaburzeniach lipidowych warto jeść jak najwięcej surowych, zawierających błonnik warzyw. Smażone, pieczone i duszone lepiej sobie darować,
- jabłka i gruszki – zawierają błonnik, pektyny oraz witaminę C,
- tłuste ryby morskie jak makrela czy łosoś – zawierają zdrowe, nienasycone tłuszcze, które mają działanie przeciwzapalne w odróżnieniu od tłuszczów nasyconych w czerwonym mięsie – te najlepiej wyrzucić z diety na dobre,
- chudy nabiał i strączki – to dwa najlepsze dla osób z wysokimi trójglicerydami źródła białka, bo nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych wcale lub mają ich niewielką ilość, a zarazem sycą i dają organizmowi energię,
- oliwa i olej rzepakowy – extra virgin i tłoczone na zimno oleje to kolejne źródło dobrych kwasów tłuszczowych, które nie wpłyną negatywnie na profil lipidowy, źródłem zdrowych tłuszczów, które gaszą stan zapalny w organizmie, są także orzechy, pestki i nasiona, należy jednak pamiętać o tym, by spożywać je z umiarem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl