Od lat nie chorowała. Zdradziła, czemu to zawdzięcza
Co jeść, by w tym sezonie jesienno-zimowym wszelkie infekcje trzymały się od nas z daleka? Z pomocą przychodzi Monica Auslander Moreno, znana ekspertka ds. żywienia, która na łamach USA Today wskazuje najważniejsze składniki diety wzmacniającej. Twierdzi, że to dzięki nim ostatni raz chorowała wiele lat temu.
1. Rosół
Zupa ta jest od pokoleń domowym lekarstwem na choroby i nie bez powodu. Dostarcza cynku, który pomaga zwalczyć wirusa. Jest łatwym do spożycia źródłem witamin, minerałów i białka - składników odżywczych, których organizm może potrzebować w większych ilościach podczas rekonwalescencji po chorobie. Rosół jest również bogatym źródłem płynów i elektrolitów, które są pomocne, jeśli istnieje ryzyko odwodnienia z powodu biegunki, wymiotów, pocenia się lub gorączki.
2. Owoce cytrusowe
Dostarczają sporej dawki witaminy C, która wspomaga odporność i ułatwia walkę z infekcją. Jej dobrym źródłem są też pomidory, brokuły czy czerwona papryka.
Warto włączyć do diety takie cytrusy jak pomarańcze, cytryny, limonki i grejpfruty, gdy dopada nas choroba. Nasz organizm szybciej się wzmocni a czas chorowania może się skrócić.
Zobacz także: Niemcy już jej zakazali. Polacy piją, a nie są świadomi skutków
3. Czosnek i cebula
Mają właściwości antywirusowe i są składnikiem wielu domowych miktur, które pomagają szybciej wyzdrowieć. Szczególnie czosnek zapewnia wiele korzyści zdrowotnych i jest stosowany w ziołolecznictwie od wieków.
Badania z 2016 roku wykazały, że ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, a suplementy z ekstraktem z czosnku mogą wzmacniać funkcje odpornościowe i zmniejszać nasilenie objawów przeziębienia czy grypy.
Cebula to warzywo o silnych właściwościach prozdrowotnych, które pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Jest bogata w witaminy C i B6, a także minerały, takie jak selen, które wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Zawiera również związki siarkowe i przeciwutleniacze, w tym kwercetynę, która działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.
4. Kefir i kiszonki
To naturalne źródła probiotyków, czyli żywych kultur bakterii, odgrywających kluczową rolę we wspieraniu układu odpornościowego. Obecne w jelitach korzystne bakterie wzmacniają barierę jelitową, zapobiegając przenikaniu szkodliwych patogenów do organizmu. Poprzez równowagę mikroflory jelitowej, probiotyki wspierają produkcję przeciwciał i aktywność komórek odpornościowych.
Regularne spożywanie probiotyków, obecnych w produktach takich jak jogurty, kefir czy kiszonki, pomaga w utrzymaniu zdrowego mikrobiomu jelitowego, co korzystnie wpływa na ogólną odporność organizmu. Wzmacniają one odporność szczególnie w okresach osłabienia i mogą chronić przed infekcjami.
5. Miód
Pokrywa gardło jak balsam, pozwalając na zmniejszenie bólu - typowego objawu wielu infekcji w sezonie jesienno-zimowym. Miód ma też pewne właściwości antybakteryjne i może stymulować układ odpornościowy oraz pomagać złagodzić kaszel, który często towarzyszy jesiennym dolegliwościom.
6. Imbir
Korzeń imbiru od wieków jest ceniony za swoje właściwości zdrowotne, zwłaszcza w kontekście wzmacniania odporności. Zawiera substancje bioaktywne, takie jak gingerol, który działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Te właściwości sprawiają, że imbir pomaga w zwalczaniu infekcji i stanów zapalnych, które mogą osłabiać układ immunologiczny.
Spożywanie imbiru może wspierać organizm w walce z przeziębieniem i grypą, gdyż zwiększa produkcję ciepła w organizmie, co sprzyja aktywacji mechanizmów obronnych. Imbir może również wspierać zdrowie układu oddechowego, pomagając w rozrzedzaniu śluzu i łagodzeniu kaszlu. Ponadto, dzięki działaniu antybakteryjnemu i przeciwwirusowemu, imbir skutecznie wspomaga organizm w zwalczaniu drobnoustrojów.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl