Trwa ładowanie...

Rosół drobiowy z makaronem – kalorie, wartości odżywcze i przepis

Avatar placeholder
03.06.2024 13:13
Rosół drobiowy z makaronem to klasyk polskiej kuchni. Podawany jest zazwyczaj z makaronem, marchewką i natką pietruszki.
Rosół drobiowy z makaronem to klasyk polskiej kuchni. Podawany jest zazwyczaj z makaronem, marchewką i natką pietruszki. (Adobe Stock)

Rosół drobiowy z makaronem to niezabielana i niezagęszczana zupa będąca wywarem z kości i mięsa oraz warzyw. Jak zrobić rosół, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy? Jakie są jego wartości odżywcze?

spis treści

1. Co to jest rosół drobiowy z makaronem?

Rosół drobiowy z makaronem to klasyk polskiej kuchni, często występujący w duecie z kotletem schabowym i ziemniakami. Gości na naszych stołach bardzo często – uwielbiają go tak dzieci, jak i dorośli.

Bazą, a zarazem kwintesencją rosołu, jest niezagęszczany i niezabielany wywar powstający z gotowania mięsa wraz z włoszczyzną i dodatkami smakowymi (dzięki temu składniki obecne w mięsie i warzywach przechodzą do wody).

Rosół jest prostą zupą, która może być przygotowywana nie tylko z kurczaka, ale i innych gatunków drobiu: indyka, kaczki czy gęsi. Jego bazą może być także mięso wołowe czy baranina. Coraz bardziej popularne są wersje bezmięsne (rosół wegetariański, także wege rosół z pieczonych warzyw).

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Zupę podaje się z makaronem, zwykle typu nitki czy wstążki, także z kluskami lanymi i kostką z kaszy manny, rzadziej z ziemniakami czy ryżem. Rosół stanowi też półprodukt do przygotowania wielu innych zup, na przykład zupy pomidorowej czy krupniku.

2. Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 w 100 gramach posiada wartość energetyczną 24,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 1,16 g białka,
  • 2,97 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0,50 g błonnika.

Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 ma w 100 g 0,76 g tłuszczów, w tym:

  • 0,19 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,26 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,17 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 4,00 mg cholesterolu.

3. Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 – jakie ma witaminy?

Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 11,00 µg RAE witaminy A, 0,03 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,04 mg witaminy B1,
  • 0,03 mg witaminy B2,
  • 0,60 mg witaminy B3,
  • 5,50 mg witaminy B4,
  • 0,05 mg witaminy B5,
  • 0,02 mg witaminy B6,
  • 7,00 µg witaminy B9,
  • 0,06 µg witaminy B12.

4. Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 ma w sobie:

  • 5,00 mg wapnia,
  • 0,33 mg żelaza,
  • 4,00 mg magnezu,
  • 18,00 mg fosforu,
  • 24,0 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 335 mg sodu, 0,14 mg cynku, 0,02 mg miedzi, 0,05 mg manganu i 3,10 µg selenu.

5. Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 248 g (1 porcja, 240 ml)
Wartość energetyczna 24,0 kcal 59,5 kcal
Białko 1,16 g 2,88 g
Węglowodany 2,97 g 7,37 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0,50 g 1,24 g
Tłuszcz 0,76 g 1,89 g
Tłuszcze nasycone 0,19 g 0,47 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,26 g 0,65 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,17 g 0,41 g
Cholesterol 4,00 mg 9,92 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Jak ugotować rosół drobiowy z makaronem?
Jak ugotować rosół drobiowy z makaronem? (Adobe Stock)

6. Rosół z makaronem – przepis

Jak ugotować rosół drobiowy z makaronem? Istnieje wiele przepisów na tę zupę, a każda pani i pan domu ma swoją sprawdzoną recepturę na najpyszniejszy rosół. Niemiej można sięgnąć po uniwersalny przepis i dostosować go do swoich preferencji smakowych.

Aby przygotować tradycyjny rosół drobiowy, potrzebne są takie składniki jak:

  • pierś z kurczaka (bez skóry), ale mogą to być także skrzydełka, korpus z kurczaka, udka z kurczaka, cały kurczak (najlepiej bez kupra),
  • 4 pokrojone w plastry marchewki,
  • przekrojona na pół (wzdłuż) pietruszka,
  • kawałek selera (np. ponacinanego lub w kawałkach),
  • duża, najlepiej opalona nad ogniem cebula,
  • kawałek pora,
  • ząbek czosnku,
  • 2 litry wody,
  • liść laurowy, sól do smaku, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, można dodać suszone grzyby lub liść kapusty,
  • świeża natka pietruszki.

W dużym garnku umieść mięso z kurczaka, zalej je wodą i doprowadź do wrzenia. Wylej mętną wodę szumowinami. Wlej świeżą wodę, dodaj warzywa i przyprawy. Niektórzy nie wylewają zagotowanej wody, tylko zbieramy ścięte białko (tzw. szumowiny) łyżką cedzakową.

Zmniejsz ogień i gotuj wywar na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Regularnie usuwaj szumowiny, które zbierają się na powierzchni rosołu. Użyj do tego łyżki lub łyżki cedzakowej. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rosół podawaj z kawałkami mięsa, pokrojoną marchewką, natką pietruszki i makaronem (lub kostką z kaszy manny), posypany świeżą natką pietruszki.

7. Czy rosół drobiowy z makaronem jest zdrowy?

Rosół z makaronem może być zdrową opcją obiadową, ponieważ:

  • nawadnia,
  • dostarcza wielu ważnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy (np. witamina A, witaminy z grupy B) i minerały (np. potas, fosfor).
  • jest lekkostrawny. To doskonały posiłek dla osób zmagających się z problemami żołądkowymi lub po operacjach,
  • rozgrzewa, może pomóc w łagodzeniu objawów przeziębienia, takich jak ból gardła i zatkany nos.

Jak ugotować zdrowy rosół?

Rosół z makaronem może być zdrowym posiłkiem, zwłaszcza jeśli jest przygotowany w odpowiedni sposób. Aby rosół był zdrowy, warto:

  • zmniejszyć zawartość tłuszczu. Użyj chudego mięsa (np. pierś z kurczaka). Po ugotowaniu i schłodzeniu bulionu możesz usunąć z powierzchni zupy stężony tłuszcz,
  • zwiększyć zawartość witamin, minerałów i błonnika. Włóż do zupy warzywa, takie jak marchew, seler, cebula, por, pietruszka, a nawet kapusta,
  • zwiększyć ilość błonnika i substancji odżywczych. Zamiast tradycyjnego makaronu użyj pełnoziarnistego lub makaronu z ciecierzycy,
  • nie dostarczać organizmowi zbyt dużej ilości soli. Staraj się ograniczyć jej ilość. Aby poprawić smak, używaj różnych ziół i przypraw, takich jak tymianek, pietruszka, pieprz.
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze