Rosół drobiowy z makaronem – kalorie, wartości odżywcze i przepis
Rosół drobiowy z makaronem to niezabielana i niezagęszczana zupa będąca wywarem z kości i mięsa oraz warzyw. Jak zrobić rosół, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy? Jakie są jego wartości odżywcze?
- 1. Co to jest rosół drobiowy z makaronem?
- 2. Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 – ile ma kalorii i składników odżywczych?
- 3. Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 – jakie ma witaminy?
- 4. Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 5. Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 - kalorie i wartości odżywcze
- 6. Rosół z makaronem – przepis
- 7. Czy rosół drobiowy z makaronem jest zdrowy?
1. Co to jest rosół drobiowy z makaronem?
Rosół drobiowy z makaronem to klasyk polskiej kuchni, często występujący w duecie z kotletem schabowym i ziemniakami. Gości na naszych stołach bardzo często – uwielbiają go tak dzieci, jak i dorośli.
Bazą, a zarazem kwintesencją rosołu, jest niezagęszczany i niezabielany wywar powstający z gotowania mięsa wraz z włoszczyzną i dodatkami smakowymi (dzięki temu składniki obecne w mięsie i warzywach przechodzą do wody).
Rosół jest prostą zupą, która może być przygotowywana nie tylko z kurczaka, ale i innych gatunków drobiu: indyka, kaczki czy gęsi. Jego bazą może być także mięso wołowe czy baranina. Coraz bardziej popularne są wersje bezmięsne (rosół wegetariański, także wege rosół z pieczonych warzyw).
Zupę podaje się z makaronem, zwykle typu nitki czy wstążki, także z kluskami lanymi i kostką z kaszy manny, rzadziej z ziemniakami czy ryżem. Rosół stanowi też półprodukt do przygotowania wielu innych zup, na przykład zupy pomidorowej czy krupniku.
2. Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 w 100 gramach posiada wartość energetyczną 24,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 1,16 g białka,
- 2,97 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0,50 g błonnika.
Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 ma w 100 g 0,76 g tłuszczów, w tym:
- 0,19 g tłuszczów nasyconych,
- 0,26 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,17 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 4,00 mg cholesterolu.
3. Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 – jakie ma witaminy?
Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 11,00 µg RAE witaminy A, 0,03 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,04 mg witaminy B1,
- 0,03 mg witaminy B2,
- 0,60 mg witaminy B3,
- 5,50 mg witaminy B4,
- 0,05 mg witaminy B5,
- 0,02 mg witaminy B6,
- 7,00 µg witaminy B9,
- 0,06 µg witaminy B12.
4. Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 ma w sobie:
- 5,00 mg wapnia,
- 0,33 mg żelaza,
- 4,00 mg magnezu,
- 18,00 mg fosforu,
- 24,0 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 335 mg sodu, 0,14 mg cynku, 0,02 mg miedzi, 0,05 mg manganu i 3,10 µg selenu.
5. Rosół drobiowy z makaronem przygotowany z dodatkiem wody 1:1 - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 248 g (1 porcja, 240 ml) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 24,0 kcal | 59,5 kcal |
Białko | 1,16 g | 2,88 g |
Węglowodany | 2,97 g | 7,37 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0,50 g | 1,24 g |
Tłuszcz | 0,76 g | 1,89 g |
Tłuszcze nasycone | 0,19 g | 0,47 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,26 g | 0,65 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,17 g | 0,41 g |
Cholesterol | 4,00 mg | 9,92 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
6. Rosół z makaronem – przepis
Jak ugotować rosół drobiowy z makaronem? Istnieje wiele przepisów na tę zupę, a każda pani i pan domu ma swoją sprawdzoną recepturę na najpyszniejszy rosół. Niemiej można sięgnąć po uniwersalny przepis i dostosować go do swoich preferencji smakowych.
Aby przygotować tradycyjny rosół drobiowy, potrzebne są takie składniki jak:
- pierś z kurczaka (bez skóry), ale mogą to być także skrzydełka, korpus z kurczaka, udka z kurczaka, cały kurczak (najlepiej bez kupra),
- 4 pokrojone w plastry marchewki,
- przekrojona na pół (wzdłuż) pietruszka,
- kawałek selera (np. ponacinanego lub w kawałkach),
- duża, najlepiej opalona nad ogniem cebula,
- kawałek pora,
- ząbek czosnku,
- 2 litry wody,
- liść laurowy, sól do smaku, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, można dodać suszone grzyby lub liść kapusty,
- świeża natka pietruszki.
W dużym garnku umieść mięso z kurczaka, zalej je wodą i doprowadź do wrzenia. Wylej mętną wodę szumowinami. Wlej świeżą wodę, dodaj warzywa i przyprawy. Niektórzy nie wylewają zagotowanej wody, tylko zbieramy ścięte białko (tzw. szumowiny) łyżką cedzakową.
Zmniejsz ogień i gotuj wywar na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Regularnie usuwaj szumowiny, które zbierają się na powierzchni rosołu. Użyj do tego łyżki lub łyżki cedzakowej. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rosół podawaj z kawałkami mięsa, pokrojoną marchewką, natką pietruszki i makaronem (lub kostką z kaszy manny), posypany świeżą natką pietruszki.
7. Czy rosół drobiowy z makaronem jest zdrowy?
Rosół z makaronem może być zdrową opcją obiadową, ponieważ:
- nawadnia,
- dostarcza wielu ważnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy (np. witamina A, witaminy z grupy B) i minerały (np. potas, fosfor).
- jest lekkostrawny. To doskonały posiłek dla osób zmagających się z problemami żołądkowymi lub po operacjach,
- rozgrzewa, może pomóc w łagodzeniu objawów przeziębienia, takich jak ból gardła i zatkany nos.
Jak ugotować zdrowy rosół?
Rosół z makaronem może być zdrowym posiłkiem, zwłaszcza jeśli jest przygotowany w odpowiedni sposób. Aby rosół był zdrowy, warto:
- zmniejszyć zawartość tłuszczu. Użyj chudego mięsa (np. pierś z kurczaka). Po ugotowaniu i schłodzeniu bulionu możesz usunąć z powierzchni zupy stężony tłuszcz,
- zwiększyć zawartość witamin, minerałów i błonnika. Włóż do zupy warzywa, takie jak marchew, seler, cebula, por, pietruszka, a nawet kapusta,
- zwiększyć ilość błonnika i substancji odżywczych. Zamiast tradycyjnego makaronu użyj pełnoziarnistego lub makaronu z ciecierzycy,
- nie dostarczać organizmowi zbyt dużej ilości soli. Staraj się ograniczyć jej ilość. Aby poprawić smak, używaj różnych ziół i przypraw, takich jak tymianek, pietruszka, pieprz.