"Owoc diabła". Polacy niesłusznie się go obawiają
Nawet stali bywalcy lasów mają w zwyczaju omijać te owoce szerokim łukiem. Niewielu wie, że są w pełni bezpieczne, a wręcz bogate w cenne składniki odżywcze.
1. "Owoc diabła" czy zdrowa przekąska?
Brusznica to krzew, który padł ofiarą przesądu wynikającego z ludowych podań. Twierdzono w nich, że jest to roślina stworzona przez samego diabła, a jej zjedzenie grozi... piekielnymi torturami. Wokół owoców tego krzewu narosło więc wiele mitów wynikających głównie z niewiedzy lub zasłyszanych przesądów.
Intensywnie czerwone owoce brusznicy pojawiają się na początku sierpnia i w październiku. Nie tylko nie są one groźne dla zdrowia i nie stwarzają ryzyka zatrucia, ale też posiadają wiele cennych składników odżywczych, takich jak:
- błonnik,
- witamina A,
- witamina C,
- żelazo,
- fosfor,
- wapń.
Owoce brusznicy, czyli tzw. borówki brusznicowe, są też dość niskokaloryczne, bo zawierają ok. 50 kcal na 100 g. Można je spożywać na surowo lub w formie przetworów (w sklepach można dostać dżemy czy soki wytwarzane na bazie tego owocu).
W Polsce owoce te można spotkać przeważnie w lasach iglastych, ale i na wilgotnych torfowiskach czy wrzosowiskach. Przy ich zbieraniu warto jednak pamiętać o delikatnym zrywaniu – tak, aby nie uszkodzić całej rośliny ani jej pędów. Obowiązkowe jest także mycie owocowe przed spożyciem, aby zniwelować ryzyko zarażenia chorobami wirusowymi, bakteryjnym bądź pasożytami.
2. Właściwości prozdrowotne borówek brusznicowych
Z jakich powodów warto sięgać po owoce brusznicy? Po pierwsze, mogą one łagodzić infekcje i choroby układu moczowego poprzez działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Borówki tej odmiany mogą być także cennym naturalnym suplementem wspomagającym pracę układu pokarmowego i łagodzącym biegunki czy wrzody żołądka. Co więcej, w tym celu sprawdzą się nie tylko owoce brusznicy, ale i jej liście.
Istnieją także badania potwierdzające wpływ borówek brusznicowych na wytwarzanie enzymów wspomagających trawienie tłuszczów, a co za tym idzie, zapobieganie nadwadze, otyłości i wynikającym z nich chorobom takim cukrzyca typu 2, miażdżyca czy nadciśnienie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski