Pączuszki serowe - czym są, kalorie, przepis, wpływ na zdrowie
Pączuszki serowe to nic innego jak niewielkie kuleczki przyrządzane z mąki pszennej, świeżych drożdży, mleka, jajek, cukru oraz twarogu. Podobnie jak tradycyjne pączki, smażone są one na głębokim oleju. Choć smakują wyśmienicie, zawierają bardzo dużo kalorii i węglowodanów. Co warto o nich wiedzieć? Dlaczego pączków serowych nie powinno się spożywać zbyt często?
1. Czym są pączuszki serowe?
Pączuszki serowe, podobnie jak tradycyjne pączki przyrządza się na bazie ciasta drożdżowego z mąki pszennej, a następnie smaży w głębokim tłuszczu.
Różnica między tymi wyrobami cukierniczymi polega na tym, że do klasycznych pączków dodaje się marmoladę, dżem, konfiturę różaną, czekoladę lub budyń, a do mini pączków z serem dodaje się z kolei twaróg. Przysmak cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju. Polacy po pączuszki serowe sięgają chętnie w tzw. tłusty czwartek (ostatni czwartek przed Wielkim Postem).
2. Ile kalorii mają pączuszki serowe?
Pączuszki serowe dostarczają naszemu organizmowi sporą ilość kalorii. 100 gramów tego produktu żywnościowego posiada wartość energetyczną 229 kcal. Taka porcja to również:
- 8,6 g tłuszczu,
- 31 g węglowodanów,
- 3,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
- 8,8 g cukrów,
- 0,8 g błonnika,
- 6,4 g białka
- 0,7 g soli.
2.1. Przepis na pączuszki serowe
Do przyrządzenia mini pączków serowych potrzebne są następujące składniki:
- mąka pszenna (350 gramów)
- półtłusty twaróg (300 gramów)
- cukier (3 łyżki)
- przestudzone mleko (ok. 1/3 szklanki)
- świeże drożdże (30 gramów)
- masło klarowane (1 łyżka)
- kurze jajka (3 sztuki)
- olej
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
Letnie mleko mieszamy z jedną łyżeczką cukru, dwiema łyżkami mąki pszennej, a także rozdrobnionymi, świeżymi drożdżami. Miskę przykrywamy czystą ścierką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans.
Mielimy twaróg. Roztapiamy, a następnie studzimy masło klarowane. Białka z dwóch jajek ucieramy z trzema żółtkami oraz cukrem. Po chwili dodajemy ostudzone, roztopione masło oraz zmielony twarożek. Dodajemy mąkę pszenną oraz zaczyn ze świeżych drożdży.
Wyrabiamy gładkie ciasto, które po przyrządzeniu należy odstawić do wyrośnięcia na około sześćdziesiąt minut.
Po upływie godziny wyrabiamy małe kuleczki z ciasta. Smażymy mini pączki z obu stron w głębokim oleju. Gotowe wyroby kładziemy na ręczniku papierowym.
Przestudzone pączuszki serowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
2.2. Przepis na pączki serowe w wersji fit
Składniki (na około 10-12 pączków):
- 250 g chudego twarogu (najlepiej zmielonego lub półtłustego dla lepszego smaku),
- 1 jajko,
- 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu (lub zwykłego cukru, jeśli wolisz),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 120-150 g mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej, jeśli chcesz bardziej puszyste),
- szczypta soli,
- opcjonalnie: skórka otarta z połowy cytryny.
Dodatkowo:
- jogurt naturalny (do posmarowania wierzchu przed pieczeniem),
- cukier puder lub erytrytol w pudrze (do posypania).
Sposób przygotowania:
Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę. Dodaj jajko, erytrytol (lub inny słodzik), esencję waniliową i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy serowej, mieszając, aż powstanie gładkie, lekko klejące ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę więcej mąki.
Z ciasta formuj niewielkie kulki (ok. 3-4 cm średnicy). Najłatwiej to zrobić wilgotnymi dłońmi, aby ciasto się nie kleiło. Układaj kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Każdą kulkę delikatnie posmaruj jogurtem naturalnym, aby pączki miały delikatnie złocistą skórkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około 20-25 minut, aż pączki będą złociste.
Po ostygnięciu pączki można delikatnie oprószyć pudrem z erytrytolu lub cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz nadziać je zdrowym dżemem (np. z owoców bez cukru) przy pomocy rękawa cukierniczego.
Wartości odżywcze (na 1 pączka, przy użyciu erytrytolu):
- Kalorie: około 80-90 kcal,
- Białko: 5-6 g,
- Tłuszcze: 1-2 g,
- Węglowodany: 10-12 g.
3. Wpływ pączków serowych na zdrowie
Po mini pączki z serem warto sięgać raz na jakiś czas, a nie regularnie. W przeciwnym razie może dojść u nas do zwiększenia stężenia cholesterolu w organizmie, zwiększenia masy ciała, a także rozwoju takich schorzeń jak miażdżyca, cukrzyca, nadwaga i otyłość. Spora ilość wysoko przetworzonych węglowodanów, a także znikoma ilość wartości odżywczych to kolejne powody, dla których powinniśmy unikać częstego spożywania tej słodkiej przekąski.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.