Trwa ładowanie...

Pączuszki serowe - czym są, kalorie, przepis, wpływ na zdrowie

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
22.12.2022 11:00
Pączuszki serowe
Pączuszki serowe (Adobe Stock)

Pączuszki serowe to nic innego jak niewielkie kuleczki przyrządzane z mąki pszennej, świeżych drożdży, mleka, jajek, cukru oraz twarogu. Podobnie jak tradycyjne pączki, smażone są one na głębokim oleju. Choć smakują wyśmienicie, zawierają bardzo dużo kalorii i węglowodanów. Co warto o nich wiedzieć? Dlaczego pączków serowych nie powinno się spożywać zbyt często?

spis treści

1. Czym są pączuszki serowe?

Pączuszki serowe, podobnie jak tradycyjne pączki przyrządza się na bazie ciasta drożdżowego z mąki pszennej, a następnie smaży w głębokim tłuszczu.

Różnica między tymi wyrobami cukierniczymi polega na tym, że do klasycznych pączków dodaje się marmoladę, dżem, konfiturę różaną, czekoladę lub budyń, a do mini pączków z serem dodaje się z kolei twaróg. Przysmak cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju. Polacy po pączuszki serowe sięgają chętnie w tzw. tłusty czwartek (ostatni czwartek przed Wielkim Postem).

Zobacz film: "Ranking najgorszych słodyczy"

2. Ile kalorii mają pączuszki serowe?

Pączuszki serowe dostarczają naszemu organizmowi sporą ilość kalorii. 100 gramów tego produktu żywnościowego posiada wartość energetyczną 229 kcal. Taka porcja to również:

  • 8,6 g tłuszczu,
  • 31 g węglowodanów,
  • 3,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 8,8 g cukrów,
  • 0,8 g błonnika,
  • 6,4 g białka
  • 0,7 g soli.

3. Przepis na pączuszki serowe

Do przyrządzenia mini pączków serowych potrzebne są następujące składniki:

  • mąka pszenna (350 gramów)
  • półtłusty twaróg (300 gramów)
  • cukier (3 łyżki)
  • przestudzone mleko (ok. 1/3 szklanki)
  • świeże drożdże (30 gramów)
  • masło klarowane (1 łyżka)
  • kurze jajka (3 sztuki)
  • olej
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Letnie mleko mieszamy z jedną łyżeczką cukru, dwiema łyżkami mąki pszennej, a także rozdrobnionymi, świeżymi drożdżami. Miskę przykrywamy czystą ścierką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans.

Mielimy twaróg. Roztapiamy, a następnie studzimy masło klarowane. Białka z dwóch jajek ucieramy z trzema żółtkami oraz cukrem. Po chwili dodajemy ostudzone, roztopione masło oraz zmielony twarożek. Dodajemy mąkę pszenną oraz zaczyn ze świeżych drożdży.

Wyrabiamy gładkie ciasto, które po przyrządzeniu należy odstawić do wyrośnięcia na około sześćdziesiąt minut.

Po upływie godziny wyrabiamy małe kuleczki z ciasta. Smażymy mini pączki z obu stron w głębokim oleju. Gotowe wyroby kładziemy na ręczniku papierowym.

Przestudzone pączuszki serowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

4. Wpływ pączków serowych na zdrowie

Po mini pączki z serem warto sięgać raz na jakiś czas, a nie regularnie. W przeciwnym razie może dojść u nas do zwiększenia stężenia cholesterolu w organizmie, zwiększenia masy ciała, a także rozwoju takich schorzeń jak miażdżyca, cukrzyca, nadwaga i otyłość. Spora ilość wysoko przetworzonych węglowodanów, a także znikoma ilość wartości odżywczych to kolejne powody, dla których powinniśmy unikać częstego spożywania tej słodkiej przekąski.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze