Trwa ładowanie...

Pancetta - kalorie i wartości odżywcze, właściwości, przepis

Pancetta to rodzaj dojrzewającego boczku włoskiego pochodzenia. Jego przygotowanie nie jest trudne, a smak pełny i lekki. Mięso to doskonale pasuje do wielu dań z kuchni włoskiej, ale można spokojnie przemycić je także na nasze podwórko. Czym właściwie jest pancetta, czy jest kaloryczna i jak można zrobić ją w domu?

Zobacz film: "Pancetta kontra boczek. Tego o nich nie wiedziałeś"

spis treści

1. Co to jest pancetta?

Pancetta to włoski boczek, który w tamtejszej kuchni jest jedną z najczęściej wykorzystywanych wędlin. Przypomina nieco boczek występujący w Polsce, jednak sposób jego przygotowania jest inny. Pancetta zawinięta jest w rulon, który później może być pokrojony na kawałki albo plasterki.

Pancettę można kupić w każdym większym markecie za ok. 70 złotych/kg albo zrobić samemu w domu.

2. Kalorie i wartości odżywcze pancetty

Ten włoski boczek to dość kaloryczne mięso, ale wszystko zależy od tego, ile wykorzystamy do przygotowania potraw. Standardowo w 100 gramach pancetty znajduje się 350 kalorii, w tym:

Pancetta nie zawiera błonnika, ale jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Jednocześnie jest bogata w tłuszcze, w tym nasycone kwasy, dlatego warto ograniczyć jej spożycie.

Jeśli mięso to będzie w naszej diecie zbyt często, może przyczynić się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi oraz do wystąpienia nadciśnienia.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Rodzaje pancetty

Najczęściej pancetta zawinięta jest w rulon – to klasyczna pancetta arrotolata. Nie wszystkie regiony Włoch korzystają jednak z tego przepisu. Na południu i bliżej centrum boczek ten przygotowuje się bez zawijania, co nazywane jest pancetta stesa.

Inną odmianą jest pancetta coppata – przygotowanym boczkiem zawija się wówczas kawałek dojrzewającego karku wieprzowego.

4. Do czego pasuje pancetta?

Pancetta, pomimo że produkowana jest z tłustego mięsa wieprzowego, w smaku jest delikatna i lekka. Z tego powodu pasuje przede wszystkim do kanapek, francuskich bagietek, a także zapiekanego panini czy focacci.

Pokrojona w kawałki pancetta bardzo często wykorzystywana jest do dań makaronowych, np. carbonary. Podkreśla także smak niektórych mięs, a także owoców morza.

Pancetta może być także wykorzystywana jako antipasti, czyli przystawka. Podawana jest często w formie deski mięs i serów z dodatkiem świeżej rukoli. Niekiedy dodaje się ją do pizzy.

5. Jak powstaje pancetta?

Przygotowanie pancetty opiera się na moczeniu mięsa w solance z dodatkiem pieprzu. Następnie boczek dojrzewa ok. 80 dni bez obróbki cieplnej, czasem bywa wędzona na zimno.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.