Trwa ładowanie...

Pancetta - kalorie i wartości odżywcze, właściwości, przepis

 Kinga Olchowy
11.10.2021 11:12
Pancetta to rodzaj dojrzewającego boczku włoskiego pochodzenia
Pancetta to rodzaj dojrzewającego boczku włoskiego pochodzenia (AdobeStock)

Pancetta to rodzaj dojrzewającego boczku włoskiego pochodzenia. Jego przygotowanie nie jest trudne, a smak pełny i lekki. Mięso to doskonale pasuje do wielu dań z kuchni włoskiej, ale można spokojnie przemycić je także na nasze podwórko. Czym właściwie jest pancetta, czy jest kaloryczna i jak można zrobić ją w domu?

spis treści

1. Co to jest pancetta?

Pancetta to włoski boczek, który w tamtejszej kuchni jest jedną z najczęściej wykorzystywanych wędlin. Przypomina nieco boczek występujący w Polsce, jednak sposób jego przygotowania jest inny. Pancetta zawinięta jest w rulon, który później może być pokrojony na kawałki albo plasterki.

Pancettę można kupić w każdym większym markecie za ok. 70 złotych/kg albo zrobić samemu w domu.

Zobacz film: "Pancetta kontra boczek. Tego o nich nie wiedziałeś"

2. Kalorie i wartości odżywcze pancetty

Ten włoski boczek to dość kaloryczne mięso, ale wszystko zależy od tego, ile wykorzystamy do przygotowania potraw. Standardowo w 100 gramach pancetty znajduje się 350 kalorii, w tym:

Pancetta nie zawiera błonnika, ale jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Jednocześnie jest bogata w tłuszcze, w tym nasycone kwasy, dlatego warto ograniczyć jej spożycie.

Jeśli mięso to będzie w naszej diecie zbyt często, może przyczynić się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi oraz do wystąpienia nadciśnienia.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Rodzaje pancetty

Najczęściej pancetta zawinięta jest w rulon – to klasyczna pancetta arrotolata. Nie wszystkie regiony Włoch korzystają jednak z tego przepisu. Na południu i bliżej centrum boczek ten przygotowuje się bez zawijania, co nazywane jest pancetta stesa.

Inną odmianą jest pancetta coppata – przygotowanym boczkiem zawija się wówczas kawałek dojrzewającego karku wieprzowego.

4. Do czego pasuje pancetta?

Pancetta, pomimo że produkowana jest z tłustego mięsa wieprzowego, w smaku jest delikatna i lekka. Z tego powodu pasuje przede wszystkim do kanapek, francuskich bagietek, a także zapiekanego panini czy focacci.

Pokrojona w kawałki pancetta bardzo często wykorzystywana jest do dań makaronowych, np. carbonary. Podkreśla także smak niektórych mięs, a także owoców morza.

Pancetta może być także wykorzystywana jako antipasti, czyli przystawka. Podawana jest często w formie deski mięs i serów z dodatkiem świeżej rukoli. Niekiedy dodaje się ją do pizzy.

5. Jak powstaje pancetta?

Przygotowanie pancetty opiera się na moczeniu mięsa w solance z dodatkiem pieprzu. Następnie boczek dojrzewa ok. 80 dni bez obróbki cieplnej, czasem bywa wędzona na zimno.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze