Trwa ładowanie...

Panga – wartości odżywcze i kalorie. Czy jest zdrowa?

Avatar placeholder
17.11.2021 09:39
Panga
Panga (Adobe Stock)

Panga to słodkowodna ryba pochodzącą z Wietnamu, która szturmem podbiła polski rynek. Niestety dość szybko okazało się, że jej niska cena i smaczne, pozbawione ości i rybiego zapachu mięso nie jest tak zdrowe, jak mogło się wydawać. Panga, ze względu na niską wartość odżywczą oraz wysoki stopień zanieczyszczenia, nie jest rybą polecaną do spożycia. Co warto niej wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest panga?

Panga to słodkowodna ryba tropikalna, która należy do głównych gatunków pozyskiwanych w Rzece Mekong. Jej naturalny zasięg występowania obejmuje rzeki Azji Południowo-Wschodniej. Jest to gatunek wysoce migracyjny. Pangi przemieszczają się nawet kilkaset kilometrów.

W Polsce można spotkać trzy gatunki pangi. To:

  • Megalaspis cordyla, gatunek z rodziny ostrobokowatych,
  • Pangasianodon hypophthalmus – sum rekini,
  • Pangasius pangasius oraz inne gatunki z rodzaju Pangasius (określane jako sum panga), sprowadzane z wietnamskich hodowli, sprzedawane pod nazwą panga.
Zobacz film: "Prof. Pyrć o prognozach dotyczących czwartej fali"

Ryby te w naturalnym środowisku mogą osiągać maksymalnie około 130 cm długości i do 44 kg masy ciała. Nie mają zbyt wiele wymagań, a i szybko rosną. Co interesujące dorosła samica może złożyć nawet ponad milion jaj w czasie tarła.

Cechą charakterystyczną pangi są dwie płetwy grzbietowe z niewielkimi kolcami, a także delikatne, pozbawione ości, rybiego zapachu i mułowego posmaku mięso. Panga jest smaczna, łatwo można z niej zrobić pyszne danie. To - oprócz niskiej ceny – wpływa na jej popularność w Polsce.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Hodowla pangi

W polskich sklepach sprzedaje się głównie pangę importowaną z Wietnamu, hodowaną głównie w stawach w rejonie dolnego Mekongu. Ryba jest wyłapywana przez hodowców podczas wędrówki do Laosu oraz Chin.

Azjatyckie hodowle pangi budzą wiele zastrzeżeń. Są prowadzone w małych akwenach, a ryby żyją w dużym zagęszczeniu. W niektórych stosuje się specjalne klatki. To sprawia, że ryby nie mają możliwości swobodnego pływania i pozyskiwania naturalnego dla nich pokarmu.

W zbiornikach brak czystej wody, a wypełnione po brzegi baseny, w których nie ma odpowiednich warunków do naturalnego wzrostu ryb, wymuszają stosowanie środków, które pobudzają tarło, a także utrzymują narybek i dorosłe osobniki w dobrej kondycji.

To dlatego w hodowlach pangi stosuje się antybiotyki, hormony (między innymi hormony pozyskiwane z moczu ciężarnych kobiet, które powodują, że ryby zaczynają się rozmnażać w nienaturalnych dla nich warunkach) i środki bakteriobójcze. To przekłada się na nie tylko na wątpliwą jakość mięsa, ale i słabe warunki sanitarne.

Ponadto hodowle pangi mają negatywny wpływ na środowisko. Podczas czyszczenia zbiorników po cyklu hodowlanym, szlam zalegający na dnie jest zwykle zrzucany bez oczyszczania do okolicznych wód.

3. Wartości odżywcze pangi

Panga to chuda ryba. Porcja 100 g dostarcza około 100 kcal. Choć jest źródłem pełnowartościowego białka (16,4 ryba żyjąca dziko i 15,2 panga hodowlana), w przeciwieństwie do innych gatunków zawiera minimalną ilość kwasów omega-3 (0,09 g na 100g), witaminy D, wapnia, magnezu.

Co ważne, pangę hodowlaną cechują znacznie niższe wartości odżywcze niż pangę dziko żyjącą. Przede wszystkim ryby hodowlane mają mniej białka, więcej tłuszczu i znacznie mniej witamin oraz minerałów niż te żyjące w naturze.

4. Czy panga jest zdrowa?

Panga nie jest zdrową rybą. Nie dość, że nie dostarcza cennych składników odżywczych, to w jej mięsie stwierdza się podwyższone stężenie metali ciężkich i innych toksyn. Z konsumpcją tej ryby związane jest także ryzyko spożycia mięsa, które może być zakażone pasożytami czy transportowane w nieodpowiednich warunkach. Poza tym przed zamrożeniem filetów z ryby do mięsa dodaje się związki, które wiążą wodę. To sprawia, że mięso jest bardziej jędrne i soczyste, a ryba cięższa.

Z uwagi na warunki hodowli pangi, stosowane hormony oraz możliwą kumulację metali ciężkich ryba jest niewskazana zwłaszcza dla kobiet w ciąży i dzieci. Specjaliści od spraw żywienia nie polecają jej osobom chcącym stosować zdrową dietę.

Choć prowadzone są działania mające na celu poprawę warunków hodowli pangi, ze względu na niekorzystne warunki hodowli zarówno międzynarodowa organizacja ekologiczna WWF, jak i specjaliści przestrzegają przed spożywaniem ryb tego gatunku. Okazjonalne spożywanie pangi nie wpłynie negatywnie na zdrowie, ale nie przyniesie też żadnych korzyści. Dlatego lepiej wybierać inne ryby o wyższej wartości odżywczej. Mintaj czy panga? Odpowiedź jest oczywista.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze