Pieczony kalafior – przepisy, wartości odżywcze i kalorie
Pieczony kalafior to doskonały pomysł na pyszny i pożywny lunch lub dodatek do obiadu. To także dobra baza do zup czy sosów. Można go także wykorzystać do innych dań. Zdecydowanie warto, ponieważ kalafior z piekarnika ma wyjątkowy smak. Jest też pożywny i zdrowy, o ile nie pływa w maśle i nie ugina się pod ciężarem tartej bułki. Jak upiec pieczony kalafior? Z czym go podać?
1. Co to jest pieczony kalafior?
Pieczony kalafior ma lekko orzechowy posmak, jest przy tym bardzo aromatyczny i chrupiący. Można go podawać i wykorzystywać na wiele sposobów.
Z czym podawać pieczony kalafior? Możliwości jest wiele. Warzywo jest wdzięcznym i lekkim samodzielnym daniem. Sprawdza się zarówno na obiad, jak i kolację, tak w domu, jak i nieformalnym przyjęciu. Doskonale komponuje się z warzywami i mięsem, godnie zastępuje sałatki i surówki.
Można go podawać z sosami (np. czosnkowym), pokruszonym serem feta czy chrupiącymi grzankami. Warto udekorować go natką pietruszki czy skropić świeżo wyciskanym sokiem z cytryny. Upieczone różyczki kalafiora można dodawać do sałatek, makaronów czy zup.
2. Przepis na pieczony kalafior w marynacie
Najbardziej popularny wydaje się kalafior podzielony na różyczki i pieczony w marynacie. Aby przygotować kalafior z piekarnika, potrzebne są takie składniki jak:
- kalafior,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta papryki ostrej. Opcjonalnie sezam.
Kalafior umyj, osusz, odetnij wystający głąb i liście i podziel na różyczki. Większe przekrój na pół. Przygotowuj marynatę. W miseczce wymieszaj oliwę i przyprawy. Różyczki kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego, polej je marynatą. Aby równomiernie się rozprowadziła, natrzyj go dłonią.
Piecz warzywo około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu), aż kalafior będzie miękki i się przyrumieni.
3. Jak zrobić pieczony kalafior w całości?
Kalafior można także upiec w całości. Ważne, aby nie był zbyt duży. Co zrobić? Kalafiora oczyść z liści, umyj i osusz. Jeśli łodyga jest duża, możesz ją nakłuć widelcem lub nożem, dzięki czemu łatwiej się upiecze.
Przygotuj marynatę z oleju roślinnego i ulubionych przypraw. Możesz wykorzystać nie tylko sól i pieprz, ale także czosnek, paprykę słodką i ostra, curry i kurkumę, gałkę muszkatołową.
Połowę marynaty wlej do środka kalafiora, rozprowadź ją za pomocą pędzelka. Obróć kalafior i wysmaruj go drugą połową marynaty. Możesz go posypać sezamem.
Warzywo zawiń w papier lub folię do pieczenia, możesz tez umieścić je w naczyniu do zapiekania. Włóż kalafior do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Ceslsjusza. Czas pieczenia wynosi 40 minut, jednak w międzyczasie (po około 20 minutach, czyli w połowie czasu pieczenia), podlej go płynem, który spłynął i znajduje się na dnie naczynia.
Kalafior w całości może być także zapiekany z bułka tartą. Dobrze go najpierw chwilę pogotować (maksymalnie kwadrans, by był półtwardy). Następnie wystarczy położyć go na blaszce, natrzeć olejem roślinnym, posypać ulubioną przyprawą i bułka tartą. Kalafior w panierce piecze się około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
4. Kalorie i wartości odżywcze kalafiora
Kalafior jest nie tylko niskokaloryczny, ale i zdrowy. Ma bardzo niski indeks glikemiczny. Dostarcza sporo witamin (witaminy z grupy B, witamina C, A i K) i minerałów (potas, wapń, magnez, żelazo, cynk).
To cenne źródło błonnika i przeciwutleniaczy. Warzywo działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zawarte w nim związki pomagają niszczyć bakterię Helicobacter pylori, odpowiedzialne za powstawanie wrzodów.
Kalafior wykazuje też pozytywne działanie w profilaktyce zapalenia przełyku, a nawet raka żołądka. Warto pamiętać, że kalafior to warzywo ciężkostrawne, powodujące wzdęcia. Poważnym przeciwwskazaniem do spożywania kalafiora są choroby tarczycy, głównie niedoczynność. Zawarte w kalafiorze związki, zaburzają przyswajanie jodu.
5. Przepis na kalafior pieczony w wersji fit
Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, jednak podany w towarzystwie masła i bułki nie jest daniem fit. Aby cieszyć się jego smakiem bez poczucia winy, warto go przygotować w wersji dietetycznej: bez bułki i tłuszczu.
Kalafior w wersji fit jest pieczony bez dodatku oleju czy bułki tartej. Jego różyczki są obtoczone w przyprawach wymieszanych z wodą. Aby go przygotować, potrzebne są takie składniki jak:
- kalafior,
- 2 łyżki wody,
- przyprawy: ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Kalafior umyj, osusz, odetnij wystający głąb i liście i podzielić na różyczki. Większe przekrój na pół. W dużej misce wymieszaj wodę z przyprawami. Wrzuć kawałki kalafiora, obtocz je.
Rozłóż różyczki kalafiora na blasze wyłożonej papierem. Ważne, by zachować między nimi odstęp. Piecz je około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu), aż kalafior będzie miękki i się przyrumieni.