Trwa ładowanie...

Polacy je uwielbiają. Ale takiej ryby unikaj jak ognia

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
16.02.2023 10:56
Ryby stanowią cenne źródło kwasów omega-3. Niestety, podawane w wersji smażonej mogą powodować nadciśnienie lub miażdżycę.
Ryby stanowią cenne źródło kwasów omega-3. Niestety, podawane w wersji smażonej mogą powodować nadciśnienie lub miażdżycę. (Pexels)

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, ryby stanowiące doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, powinny gościć na naszym stole przynajmniej 2 razy w ciągu tygodnia. Jak je przyrządzać, aby wykazywały pozytywny wpływ na nasze zdrowie?

spis treści

1. Dlaczego powinniśmy unikać smażonych ryb?

Panierowane filety rybne często goszczą na stołach Polaków. Ta chrupiąca i smaczna potrawa niestety ma niewiele wspólnego ze zdrową dietą. Ryba w panierce z mąki pszennej czy bułki tartej podczas procesu smażenia traci cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które są szczególnie pożądane w naszym codziennym jadłospisie, ponieważ wykazują zdolność do redukowania poziomu wysokiego ciśnienia tętniczego krwi.

Całkowita rezygnacja z panierowanych i smażonych na głębokim oleju ryb może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych. Czym zastąpić panierkę z mąki czy bułki tartej? Dietetycy nie mają wątpliwości, że najlepszym wyborem będą ryby gotowane, grillowane lub te podawane w wersji upieczonej.

Smażenie filetów w tłuszczu skutkuje nie tylko utratą wartościowych kwasów omega-3. W trakcie procesu smażenia może dojść również do powstania niekorzystych izomerów trans, związków cyklicznych, polimerów kwasów tłuszczowych oraz akroleiny. Tłuszcze trans mogą odkładać się w ścianach tętnic i powodować miażdżycę.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Które gatunki ryb wybierać?

Pieczone ryby są znacznie zdrowsze od tych smażonych. Niemal wszystkie gatunki można wypiekać w pierkarniku, ale to dorada, labraks oraz morszczuk smakuje wyśmienicie w formie upieczonej.

Do gotowania najlepiej nadają się takie ryby jak flądry oraz dorsze. Zarówno flądra, jak i dorsz stanowi doskonały składnik zupy rybnej. Taką potrawę warto doprawić nie solą, ale… cukrem. Dodatek ten nie tylko wpłynie pozytywnie na smak potrawy, ale również ustabilizuje kwasy tłuszczowe zawarte w rybie.

Oprócz cukru, doskonałym wyborem będzie również czosnek wykazujący działanie przeciwwirusowe, antygrzybicze i antyseptyczne lub imbir, stanowiący naturalne lekarstwo na przeziębienie, grypę czy zapalenie górnych dróg oddechowych. Dobrym zamiennikiem dla soli będzie również sos sojowy, będący doskonałym źródłem aminokwasów.

Badania naukowe potwierdziły, że spożywanie tłustych ryb morskich np. halibutów, sardynek, łososi, makreli czy śledzi przeciwdziała rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. To właśnie wyżej wymienione gatunki ryb najlepiej sprawdzą się podczas grillowania.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

 Polscy rybacy zdradzają, które ryby kupować (WIDEO)
Polscy rybacy zdradzają, które ryby kupować (WIDEO)

Czy ryby z dużych sklepów są lepsze niż te z małych targowisk? Jak rozpoznać świeżą rybę? Na te pytania

przeczytaj artykuł
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze