Sardynka – wygląd, występowanie, właściwości prozdrowotne
Sardynka to popularna ryba z rodziny śledziowatych. Ryby te zwykle spożywa się w formie przekąski, ale z powodzeniem nadają się też jako składnik sałatki czy pasty kanapkowej. Sardynki są popularne w kuchni śródziemnomorskiej i są cenione za swoje walory smakowe i odżywcze.
1. Co to jest sardynka?
Sardynka to nazwa grupy skupiającej kilka rodzajów ryb o małych rozmiarach, należących do rodziny śledziowatych. Spośród 20 gatunków tzw. sardyneli najbardziej znana jest sardynka pacyficzna i sardynka europejska.
2. Jak wygląda sardynka?
Sardynki to niewielkie ryby, które nie posiadają linii bocznej i łusek na głowie. Długość ciała tych wodnych kręgowców może różnić się u poszczególnych gatunków. Sardynki europejskie, występujące w obrębie północno-wschodniego Atlantyku dorastają do 25 cm, z kolei większe od nich sardynki pacyficzne osiągają długość do 40 cm.
Sardynki rozpoznać można po srebrzystym lub niebieskawym odcieniu na grzbiecie i białym brzuchu. Ich ciało jest smukłe i lekko spłaszczone z boków. Charakterystyczne dla tych ryb niewielkich ryb są także srebrzyste pasy biegnące wzdłuż ciała. Głowa sardynki jest stosunkowo mała w porównaniu do reszty ciała, a ogon jest mocno rozwinięty, dzięki czemu wodne kręgowce mogą szybko poruszać się w wodzie.
3. Wykorzystanie sardynek
Sardynki to niewielkie, tłuste ryby morskie, które zakupić można w popularnych dyskontach i sklepach spożywczych. Szczególnie popularne są sardynki w puszce, dostępne zarówno w marynacie olejowej, jak i w sosie pomidorowym.
Konserwy z sardynek o odpowiednim smakują wyśmienicie i mogą stanowić świetną podstawę do tworzenia past kanapkowych. Trzeba jednak pamiętać, aby nie przesadzać z ich spożyciem, ze względu na dużą zawartość soli, fosforu i puryn.
Sardynki mogą służyć również do wyrobu przynęt czy mączki rybnej.
4. Gdzie występują sardynki?
Sardynki europejskie występują w wodach północno-wschodniego Oceanu Atlantyckiego. Obserwuje się je w płytkich wodach południowego Morza Bałtyckiego, Morza Północnego, Morza Śródziemnego, przy atlantyckim wybrzeżu Hiszpanii, Portugalii, Francji i Wielkiej Brytanii. Z kolei sardynka pacyficzna występuje w wodach Pacyfiku i Oceanu Indyjskiego. Poławia się ją przy wybrzeżach Japonii Północnej i Południowej Ameryki (zachodnie wybrzeże) oraz Australii i Republiki Południowej Afryki.
5. Jakie są korzyści zdrowotne płynące z jedzenia sardynek?
Sardynki stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Substancje pomagają zredukować poziom triglicerydów we krwi, wyregulować ciśnienie tętnicze krwi. Zawarte w sardynkach kwasy omega 6 są z kolei pomocne w utrzymaniu zdrowych kości, włosów. Regularne spożywanie sardynek przeciwdziała rozwojowi choroby niedokrwiennej serca.
Sardynki obfitują w witaminę B12, która wspiera układ sercowo-naczyniowy, witaminę D, która stymuluje pracę układu odpornościowego. W sardynkach pacyficznych i europejskich znaleźć można też prozdrowotne składniki mineralne takie jak potas, żelazo, cynk, selen, fosfor.
Sięgając po sardynki w oleju czy sardynki w puszce dostarczamy naszemu organizmowi aminokwasy egzogenne, których ten nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Najważniejsze z nich to histydyna, arginina oraz leucyna).
6. Jak wybrać dobrej jakości sardynki w sklepie lub na rynku?
W supermarketach czy sklepach rybnych zakupić możemy różnorodne ryby. Informacji, które ułatwią nam wybór odpowiednich sardynek warto szukać na etykiecie dołączonej do opakowania produktu. Najlepszym wyborem będą sardynki wydobywane ze zrównoważonych łowisk. Dodatkowo wybierać te produkty, które posiadają odpowiedni certyfikat MSC (Marine Stewardship Councile).
7. Jakie potrawy można przygotować z użyciem sardynek?
Sardynki mogą stanowić jeden ze składników: