Trwa ładowanie...

Przystawki na grilla – przepisy, wartości odżywcze i wskazówki

Avatar placeholder
25.04.2024 15:09
Przystawki na grilla mogą być bardzo różne. Doskonale smakuje na przykład grillowany camembert.
Przystawki na grilla mogą być bardzo różne. Doskonale smakuje na przykład grillowany camembert. (Adobe stock)

Przystawki na grilla mogą być bardzo różne, tak zdrowe, jak i nieco mniej, tak niskokaloryczne, jak i niekoniecznie. Łączy je jedno: zwykle są efektowne i smaczne, dzięki czemu cieszą i oko, i podniebienie, a i umilają czas oczekiwania na danie główne. Jakie przekąski są najlepsze? Co robić, by były wartościowe dla organizmu?

spis treści

1. Pomysły na przystawki na grilla

Przystawki na grilla, czyli potrawy podawane przed głównym daniem po to, by zaspokoić mały głód w oczekiwaniu na danie główne, mogą być serwowane tak na zimno, jak i ciepło. Choć ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a i wymaga użycia prostych składników, dania są smaczne i efektowne.

Jakie przystawki na grilla można szybko i łatwo przygotować? To na przykład:

Grillowane szparagi

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Szparagi to doskonała przystawka do grilla, ale i dodatek do mięs oraz ryb, pieczonych ziemniaków i innych warzyw.

Aby je przygotować, szparagi umyj, odłam zdrewniałe łodygi. Przygotuj marynatę (oliwa z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek), posmaruj nią warzywa. Posyp solą, dopraw pieprzem. Szparagi grilluj na aluminiowych tackach po kilka minut z każdej strony.

Warto pamiętać, że szparagi są źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. Zawierają witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten, a także potas, wapń, magnez, jod, fosfor, cynk i żelazo. Są niskokaloryczne (około 20 kcal w 100 g surowych szparagów) oraz mają niski indeks glikemiczny (IG=15).

Faszerowane pieczarki z grilla

Aby przyrządzić faszerowane pieczarki z grilla, zakup grzyby o dużych kapeluszach. Umyj je, odetnij nóżki. Do tak przygotowanych kapeluszy możesz dodać ser mozzarella lub feta, pokrojoną w kostkę paprykę lub cebulę. Grzyby połóż na tacce lub folii aluminiowej. Następnie grilluj je, aż staną się miękkie i lekko przyrumienione.

Warto wiedzieć, że pieczarki są bogate w białko i błonnik. Są dobrym źródłem wielu witamin, takich jak witaminy z grupy B oraz minerałów, takich jak potas, selen, miedź i potas. Są przy tym niskokaloryczne (100 g surowych pieczarek dostarcza 22 kcal), mają niski indeks glikemiczny (IG=10).

Grillowane szaszłyki warzywne

Do przygotowania szaszłyków można wykorzystać takie warzywa jak papryka czerwona, żółta i zielona, cebula i cukinia. Pokrojone w dość regularne kawałki (dzięki podobnym rozmiarom wszystko będzie się równomiernie grillowało) nadziewaj na szpilki lub patyczki.

Za pomocą pędzelka posmaruj je oliwą z oliwek (lub marynatą z oliwy oraz czosnku i ziół), oprószy solą i pieprzem. Grilluj je, obracając tak, by były upieczone z każdej strony, aż będą miękkie i delikatnie zrumienione.

Grillowana kukurydza

Aby przygotować grillowaną kukurydzę, jej kolby połóż na folii aluminiowej, dodaj nieco masła, oprósz solą. Zawiń kukurydzę w folię, grilluj około 20 minut, co jakiś czas obracając zawinięte kolby.

Warto wiedzieć, że kukurydza to dobre źródło witamin z grupy B, witaminy C oraz minerałów, takich jak fosfor, magnez i potas. Kukurydza jest również bogata w przeciwutleniacze i błonnik.

Grzanki z masłem czosnkowym

Chrupiące grzanki z czosnkowym akcentem są idealną przystawką, pasują do lekkich sałatek, kremowych zup, zapiekanych mięs, sosów i dipów.

Aby je przygotować, pokrój bagietkę na małe kromki. Kilka łyżek masła lub oliwy z oliwek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, nałóż na każdą kromkę, oprósz solą. Ułóż pieczywo na aluminiowej tacce i grilluj kilka minut, aż grzanki będą lekko złociste.

Camembert z grilla

Camembert nie jest może przekąską wyjątkowo zdrową i niskokaloryczną, niemniej mały kawałek może dać wiele szczęścia (wystarczy nie przesadzać z ilością, a i zadbać o towarzystwo surowych warzyw).

Otwórz opakowanie sera, delikatnie go przekrój, połóż na grillu na kilka minut, aż ser zacznie się rozpuszczać. Podawaj go sałatą, grzankami lub bagietką. Smak przystawki podkreśli konfitura z żurawiny.

2. Co robić, by przystawki na grilla były zdrowe i niskokaloryczne?

Aby przystawki na grilla były zdrowe i niskokaloryczne, należy odpowiednio dobrać składniki oraz dodatki.

Co jest dobrym wyborem na grilla? Zdecydowanie różne warzywa, takie jak papryka, cukinia, bakłażan, szparagi czy pieczarki, które są niskokaloryczne, ale i zdrowe, bo bogate w błonnik, witaminy i minerały.

Przygotowując przystawki, warto także zadbać o chude źródła białka, takie jak tofu, kurczak, indyk, krewetki. To pozwoli dostarczyć organizmowi sporej ilości białka, które jest niezbędne dla budowy i naprawy tkanek oraz utrzymania zdrowych mięśni, a jednocześnie ograniczyć spożycie nasyconych tłuszczów i kalorii.

Komponując menu na grilla warto zaś unikać bądź ograniczać:

  • ciężkie czy gotowe sosy i marynaty, które mogą zawierać nie tylko więcej kalorii, ale i zbędne dodatki, takie jak wzmacniacze smaku, barwniki czy konserwanty,
  • sól dodawaną do potraw. Jej nadmiar soli może prowadzić do nadciśnienia i innych problemów zdrowotnych,
  • przetworzoną żywność, taką jak kiełbaski czy klopsiki, które mogą być bogate w tłuszcze trans i sztuczne dodatki.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze