Pumpkin Spice Latte to hit jesieni. Jednak uważaj na tę kawę
Pięknie pachnie, rozgrzewa i wybornie smakuje, ma jednak wysoką zawartości cukru i kalorii. Latte z dynią i przyprawami korzennymi, czyli Pumpkin Spice Latte to hit w sezonie jesiennym, ale nie powinno się go nadużywać. Jednak możesz łatwo sprawić, aby twoja kawa była zdrowsza i miała więcej składników odżywczych.
1. Co zawiera latte z dynią i przyprawami korzennymi?
Gdy tylko w powietrzu pojawi się zapach jesieni, w naszej kuchni dominować zaczynają nuty dyni. Zupy czy ciasteczka z dynią i przyprawami korzennymi i inne smakołyki są zdrowe, pyszne i idealne na tę porę roku. Gdy zaczyna się ochładzać, a liście zmieniają kolor, popularna staje się też królowa jesieni wśród napojów - Pumpkin Spice latte, czyli kawa latte z dynią i przyprawami korzennymi.
Dyniowe latte korzenne robi się z espresso, mleka, mieszanki dyniowej, bitej śmietany i syropu dyniowego. Sama mieszanka przypraw przypomina smak ciasta dyniowego, z nutami cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków. Nie wszystkie dyniowe latte korzenne zawierają prawdziwą dynię, ale wszystkie są robione z przypraw, które są podstawą wszystkiego, co ma "jesienny smak".
Inna popularna wersja tego napoju to Pumpkin Signature Latte, która nie zawiera prawdziwej dyni w syropie. Podstawą latte jest espresso, bita śmietana i mleko z dodatkowymi składnikami, takimi jak słodzone mleko skondensowane odtłuszczone, cukier, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, brązowy cukier, dodatkowe aromaty i barwnik karmelowy.
2. Czy Pumpkin Spice Latte są zdrowe?
Choć mamy różne upodobania smakowe i ograniczenia dietetyczne, to wiadomo, że ten rozgrzewający napój nie spełnia wielu wymagań żywieniowych, nawet jeśli w nazwie ma owoc dyni. Od czasu do czasu możemy go bez obaw zamówić w kawiarni czy przyrządzić w domu, ale kalorie i cukier się zsumują, jeśli będziemy pić Pumpkin Spice Latte regularnie. Średniej wielkości kawa tego rodzaju zawiera bowiem az 390 kalorii i 50 gramów cukru.
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca ograniczenie spożywania cukru do 36 gramów dziennie dla mężczyzn i 25 gramów dziennie dla kobiet i dzieci powyżej 2. roku życia. Jednak dyniowa latte ma aż dwa razy więcej cukru niż zalecane dzienne spożycie.
Pomimo dużej kaloryczności, można w tym napoju znaleźć pewne korzyści zdrowotne:
latte z 2 proc. mlekiem dostarczy wapnia budującego kości, witaminy D i białka,
espresso jest naturalnym źródłem przeciwutleniaczy i składników odżywczych, takich jak niacyna i kwas pantotenowy,
naturalne przyprawy, takie jak cynamon i imbir, też dostarczają przeciwutleniaczy i nadają latte unikalny smak bez dodanego cukru.
3. Jak zrobić zdrowszą dyniowa latte?
Zbyt duża zawartość cukru w aromatycznym dyniowym napoju to spore wyzwanie, ale po dokonaniu kilka zmian, nadal możemy cieszyć się jego niepowtarzalnym jesiennym smakiem w lżejszej wersji.
Aby uzyskać zdrowszą dyniowo-korzenną kawę, zróbmy ją na bazie odtłuszczonego latte bez bitej śmietany i dodajmy mniej syropu dyniowego i mieszanki przypraw dyniowych posypanej na wierzchu.
Pomijając takie składniki jak duża ilość syropu i całkowicie usuwając bitą śmietanę, zaoszczędzić możemy nawet 200 kalorii i 31 gramów dodanego cukru. Nasz organizm na pewno zyska na takiej uboższej wersji tego kawowego napoju, zwłaszcza gdy lubimy często korzystac z jego korzennego aromatu.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl