Rodzaje alkoholi - wysokoprocentowe, średnioprocentowe i niskoprocentowe rodzaje alkoholi
Alkohole dzielą się w zależności od mocy konkretnego trunku i jego wpływu na organizm. W Polsce napój alkoholowy zgodnie z definicją zawiera ponad 0,5 proc. alkoholu etylowego. Najpopularniejszy podział rozróżnia alkohole na wysoko-, średnio- i niskoprocentowe. Jakie są rodzaje alkoholi?
spis treści
1. Wysokoprocentowe napoje alkoholowe
- absynt - alkohol otrzymywany w procesie destylacji ziół i liści piołunu, z dodatkiem anyżu i kopru włoskiego,
- arak - azjatycki, anyżowy napój alkoholowy o zawartości alkoholu od 40 do 80%,
- armagnac - poddane destylacji białe wino o szorstkim i wyraźnym smaku,
- bimber (samogon) - wysokoprocentowy napój alkoholowy produkowany w warunkach domowych z zacieru zbożowego lub ziemniaczanego,
- burbon - amerykańska whiskey wytwarzana z kukurydzy i zbóż,
- calvados - alkohol produkowany z jabłek o zawartości alkoholu ok. 40%,
- gin - wódka aromatyzowana jagodami jałowca, przyprawami i ziołami,
- genever - gęsty gin otrzymywany z melasy i szyszkojagód jałowca pospolitego,
- grappa - alkohol pochodzący z Włoch, produkowany z resztek po produkcji wina (skórek, gałązek i pestek),
- koniak - szlachetny trunek otrzymywany z białych winogron, zbieranych na przełomie września i października,
- rakija - ciężki napój alkoholowy o mocy od 40 do 70%, produkowany z fermentowanych owoców,
- brandy - destylowany napój z wina lub innych soków owocowych,
- likiery - ajerkoniak (jajeczny), alasz (kminkowy), amaretto (migdałowy), malibu (kokosowy), anyżówka, echt stonsdorfer i goldwasser (likiery ziołowe), sambuca (likier anyżkowo-owocowo-ziołowy),
- nalewki - wiśniówka, malinówka, dereniówka, cytrynówka, orzechówka, nalewka z mirabelek, nalewka miętowa,
- ratafia - słodka nalewka owocowa produkowana od wiosny do wczesnej jesieni,
- rum - mocny napój alkoholowy ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej lub melasy,
- rumtopf - owoce w rumie, otrzymywane zgodnie z bawarską recepturą,
- śliwowica - ok. 70% napój alkoholowy ze śliwek węgierek,
- tequila - meksykański napój alkoholowy ze sfermentowanego soku z agawy,
- whisky - napój alkoholowy otrzymywany w procesie destylacji zacieru zbożowego,
- wódka - napój, składający się ze spirytusu rektyfikowanego wymieszanego z wodą,
- siwucha - aromatyzowana polska wódka na bazie owoców,
- schnapps - trunek wytwarzany z owoców, ziemniaków, zbóż lub korzeni,
- pálinka - owocowa brandy lub wódka o zawartości alkoholu od 35 do 70%,
- żubrówka - aromatyzowana wódka na bazie żyta.
2. Średnioprocentowe i niskoprocentowe napoje alkoholowe
- wino - napój otrzymywany na skutek fermentacji moszczu winogronowego,
- sherry - hiszpańskie białe wino o mocy 15-22% z białych winogron,
- sangria - hiszpański napój alkoholowy z wina z dodatkiem owoców, soku owocowego i lodu,
- wermut - wino aromatyzowane piołunem, kolendrą, szałwią i gałką muszkatołową,
- wino musujące - wino o znacznym nasyceniu dwutlenkiem węgla,
- szampan - rodzaj wina musującego kojarzonego ze świętowaniem,
- cava - hiszpańskie wino musujące produkowane metodą szampańską,
- cydr - przefermentowany sok z dojrzałych jabłek,
- colonche - meksykański napój alkoholowy z soku z gotowanych owoców i niektórych jadalnych kaktusów,
- sake - 14-20% napój kultury japońskiej, produkowany ze sfermentowanego ryżu,
- kumys - mleczny napój alkoholowy otrzymywany na skutek fermentacji cukru mlecznego,
- piwo - napój wytwarzany przez warzenie i fermentację ziaren zbóż,
- porter - ciemne, mocne piwo pochodzące z Anglii,
- podpiwek - słodkawy napój o ciemnej barwie z bardzo niską zawartością alkoholu,
- miód pitny - alkohol otrzymywany w procesie fermentacji brzeczki miodu pszczelego.