Trwa ładowanie...

Rodzaje alkoholi - wysokoprocentowe, średnioprocentowe i niskoprocentowe rodzaje alkoholi

 Paula Komendarczuk
19.01.2023 16:23
Istnieją wysokoprocentowe, średnioprocentowe i niskoprocentowe rodzaje alkoholi.
Istnieją wysokoprocentowe, średnioprocentowe i niskoprocentowe rodzaje alkoholi. (adobestock)

Alkohole dzielą się w zależności od mocy konkretnego trunku i jego wpływu na organizm. W Polsce napój alkoholowy zgodnie z definicją zawiera ponad 0,5 proc. alkoholu etylowego. Najpopularniejszy podział rozróżnia alkohole na wysoko-, średnio- i niskoprocentowe. Jakie są rodzaje alkoholi?

spis treści

1. Wysokoprocentowe napoje alkoholowe

  • absynt - alkohol otrzymywany w procesie destylacji ziół i liści piołunu, z dodatkiem anyżu i kopru włoskiego,
  • arak - azjatycki, anyżowy napój alkoholowy o zawartości alkoholu od 40 do 80%,
  • armagnac - poddane destylacji białe wino o szorstkim i wyraźnym smaku,
  • bimber (samogon) - wysokoprocentowy napój alkoholowy produkowany w warunkach domowych z zacieru zbożowego lub ziemniaczanego,
  • burbon - amerykańska whiskey wytwarzana z kukurydzy i zbóż,
  • calvados - alkohol produkowany z jabłek o zawartości alkoholu ok. 40%,
  • gin - wódka aromatyzowana jagodami jałowca, przyprawami i ziołami,
  • genever - gęsty gin otrzymywany z melasy i szyszkojagód jałowca pospolitego,
  • grappa - alkohol pochodzący z Włoch, produkowany z resztek po produkcji wina (skórek, gałązek i pestek),
  • koniak - szlachetny trunek otrzymywany z białych winogron, zbieranych na przełomie września i października,
  • rakija - ciężki napój alkoholowy o mocy od 40 do 70%, produkowany z fermentowanych owoców,
  • brandy - destylowany napój z wina lub innych soków owocowych,
  • likiery - ajerkoniak (jajeczny), alasz (kminkowy), amaretto (migdałowy), malibu (kokosowy), anyżówka, echt stonsdorfer i goldwasser (likiery ziołowe), sambuca (likier anyżkowo-owocowo-ziołowy),
  • nalewki - wiśniówka, malinówka, dereniówka, cytrynówka, orzechówka, nalewka z mirabelek, nalewka miętowa,
  • ratafia - słodka nalewka owocowa produkowana od wiosny do wczesnej jesieni,
  • rum - mocny napój alkoholowy ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej lub melasy,
  • rumtopf - owoce w rumie, otrzymywane zgodnie z bawarską recepturą,
  • śliwowica - ok. 70% napój alkoholowy ze śliwek węgierek,
  • tequila - meksykański napój alkoholowy ze sfermentowanego soku z agawy,
  • whisky - napój alkoholowy otrzymywany w procesie destylacji zacieru zbożowego,
  • wódka - napój, składający się ze spirytusu rektyfikowanego wymieszanego z wodą,
  • siwucha - aromatyzowana polska wódka na bazie owoców,
  • schnapps - trunek wytwarzany z owoców, ziemniaków, zbóż lub korzeni,
  • pálinka - owocowa brandy lub wódka o zawartości alkoholu od 35 do 70%,
  • żubrówka - aromatyzowana wódka na bazie żyta.

2. Średnioprocentowe i niskoprocentowe napoje alkoholowe

  • wino - napój otrzymywany na skutek fermentacji moszczu winogronowego,
  • sherry - hiszpańskie białe wino o mocy 15-22% z białych winogron,
  • sangria - hiszpański napój alkoholowy z wina z dodatkiem owoców, soku owocowego i lodu,
  • wermut - wino aromatyzowane piołunem, kolendrą, szałwią i gałką muszkatołową,
  • wino musujące - wino o znacznym nasyceniu dwutlenkiem węgla,
  • szampan - rodzaj wina musującego kojarzonego ze świętowaniem,
  • cava - hiszpańskie wino musujące produkowane metodą szampańską,
  • cydr - przefermentowany sok z dojrzałych jabłek,
  • colonche - meksykański napój alkoholowy z soku z gotowanych owoców i niektórych jadalnych kaktusów,
  • sake - 14-20% napój kultury japońskiej, produkowany ze sfermentowanego ryżu,
  • kumys - mleczny napój alkoholowy otrzymywany na skutek fermentacji cukru mlecznego,
  • piwo - napój wytwarzany przez warzenie i fermentację ziaren zbóż,
  • porter - ciemne, mocne piwo pochodzące z Anglii,
  • podpiwek - słodkawy napój o ciemnej barwie z bardzo niską zawartością alkoholu,
  • miód pitny - alkohol otrzymywany w procesie fermentacji brzeczki miodu pszczelego.
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze