Trwa ładowanie...

Arak – skład, produkcja i właściwości prozdrowotne

Arak to bezbarwny, niesłodzony bliskowschodni likier klasyfikowany jako destylat roślinny lub przyprawowy. Jest szeroko rozpowszechniony we wschodniej i środkowej Azji, Europie, Indiach, na Sri Lance i Jawie. Swój zdecydowany, ognisty charakter zawdzięcza połączeniu anyżu z wysoką zawartością alkoholu. Jak go pić?

spis treści

1. Co to jest arak?

Arak to bliskowschodni napój alkoholowy o smaku anyżowym. Jest popularny zwłaszcza w Syrii, Libanie, Izraelu i Palestynie. Cechuje go zawartość alkoholu od 40% do 80%. W języku arabskim „arak” to słodki sok.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Trunek jest bezbarwny, klarowny. Zalicza się go grupy destylatów roślinnych i korzennych. Jest podobny do innych alkoholi produkowanych w basenie Morza Śródziemnego. Swoim smakiem przypomina:

  • ouzo (grecka wódka o smaku anyżowym zaliczana do aperitifów. To najbardziej popularny w Grecji napój alkoholowy),
  • raki (turecka wódka o aromacie anyżowym, destylowana najczęściej ze świeżych winogron, rodzynek lub z fig,
  • pastis (francuski napój alkoholowy produkowany z anyżku i lukrecji oraz innych dodatków ziołowych),
  • sambuca (włoski likier anyżkowo-owocowo-ziołowy produkowany na bazie kwiatów czarnego bzu, anyżu gwiaździstego, kopru włoskiego, lukrecji oraz soków).

Gdzie kupić alkohol arak?

Arak najlepiej kupić w dobrym sklepie z alkoholem. Jego cena wynosi zwykle ponad 100 zł a butelkę. Najbardziej znane marki araku dostępne w Polsce to Jdoudna i Wardy.

2. Arak alkohol – skład i produkcja

Początkowo do produkcji araku używano wyłącznie wytłoków winogronowych i cukru. Po destylacji dodawano substancje aromatyzujące. Dziś, w zależności od regionu, producenci wytwarzają ten napój z ryżu, winogron, fig, daktyli, melasy i śliwek, ale i innych owoców.

Typowy arak wytwarzany jest głównie w Jordanii, Iraku, Libanie, Iranie i Syrii. Proces jego produkcji polega na dwukrotnej destylacji sfermentowanego soku z winogron lub rodzynek, zacieru ryżowego lub daktylowego z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej. Kluczowe jest wymieszanie pierwszego destylatu z ziarnem anyżu.

3. Jak pić arak?

Arak może być spożywany bez rozcieńczania, choć nie poleca się tego z uwagi na ognisty smak i wysoką zawartość alkoholu. Najlepiej podawać go z wodą w proporcji 1 do 3 (z większością wody w roztworze).

Kiedy w drinku zachodzi reakcja olejku anyżowego z wodą, arak przybiera mlecznobiałą barwę. Ma to związek z tym, że olejek anyżu jest rozpuszczalny w alkoholu, natomiast w wodzie nie. Ze względu na swoje właściwości i kolor napój alkoholowy w tej wersji nosi nazwę „mleko lwa”. Rozcieńczony arak wlewa się do wypełnionych lodem kubeczków (dodanie lodu do naczynia z arakiem zmienia jego konsystencję).

Arak serwuje się zwykle z przystawkami, takimi jak czarne oliwki, ser feta, pomidory w plasterkach i innymi przekąskami, także z potrawami z grilla. Ze względu na zdecydowany, ostry smak, stosuje się go jako dodatek do herbaty, kawy, a także grogu czy ponczu. Może być dodatkiem do ciast, deserów, lodów i koktajli.

By przygotować poncz z arakiem potrzebne jest:

4. Właściwości prozdrowotne araku

Właściwości araku w dużej mierze zależą od użytego surowca. Niezmienne dla tego typu alkoholu są walory anyżu, który jest bogatym źródłem aktywnych biologicznie związków. Z tego powodu roślina jest wykorzystywana nie tylko w przemyśle alkoholowym i spożywczym, ale także medycynie, zarówno tradycyjnej, jak i konwencjonalnej.

Przede wszystkim arak wspiera przy zaburzeniach trawienia. Anyż ma na nie pozytywny wpływ: normalizuje procesy trawienne, tonuje skurcze, ogranicza procesy fermentacyjne w żołądku.

To dlatego trunek spożywa się zarówno jako aperitif przed posiłkiem, jak i digestif po posiłku. Aby poprawić trawienie, przemianę materii i pozbyć się zaparć, pomaga nawet niewielka ilość alkoholu (np. łyżka) spożywana po posiłkach.

Arak wspiera także przy innych problemach ze zdrowiem: neurologicznych, krążeniowych czy ginekologicznych. Pomaga w walce z miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym czy zaburzeniami woreczka żółciowego.

Ponadto niewielka ilość araku jest zalecana przy wyczerpaniu nerwowym i osłabieniu. Dobrze jest nim również wzmacniać organizm i odporność przy chorobach układu oddechowego, grypie i zapaleniu oskrzeli. Araku wówczas warto dodać do ciepłego napoju lub wykonać inhalacje.

Arak to bezbarwny, niesłodzony bliskowschodni likier klasyfikowany jako destylat roślinny lub przyprawowy.
Arak to bezbarwny, niesłodzony bliskowschodni likier klasyfikowany jako destylat roślinny lub przyprawowy. (Adobe Stock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.