Fasola – gatunki, wartości odżywcze i kaloryczność, wady, gotowanie
Jest doskonałym źródłem białka, syci i odżywia – fasola to produkt, który koniecznie włącz do swojej diety. Choć poszczególne odmiany fasoli (a jest ich prawie 400!) różnią się od siebie, wszystkie są cennym produktem spożywczym.
Zobacz film: "Co zrobić, by fasola nie była ciężkostrawna? Moczenie to zły pomysł"
- 1. Różne gatunki fasoli
- 2. Wartości odżywcze i kaloryczność fasoli
- 3. Wady posiłków na bazie fasoli
- 4. Jak prawidłowo gotować fasolę?
- 5. Surowa fasola Jaś - kalorie i wartości odżywcze
1. Różne gatunki fasoli
Najpopularniejszym gatunkiem, goszczącym często w naszych kuchniach, jest fasola biała jaś. Do białych odmian zalicza się też m.in. boston i canellino. Jakie jeszcze gatunki fasoli warto znać?
- Flageolet – ma niewielkie, zielone ziarna; jest bardzo dobrym dodatkiem do sałatek,
- fasola czarna – bardzo wartościowa, bardzo znana chociażby w Meksyku, dlatego warto ją dodawać do dań meksykańskich,
- fasola adzuki – odmiana ta pochodzi z Japonii; ma charakterystyczny wygląd – nieduże, okrągłe, bordowe nasiona; to bogactwo żelaza i białka; jej smak jest słodkawo-orzechowy; cenne są również jej kiełk (zawierają dużo kwasu foliowego), -
- fasola wielokwiatowa – pochodzi z Ameryki Środkowej i jest używana nie tylko w kuchni, ale też jako roślina ozdobna,
- fasola barlotti – jej nasiona są jasne, pokryte brunatnymi cętkami. Ma szerokie zastosowanie w kuchni – można przygotować z niej zupy, pasty, sosy.
Znana jest też fasola czerwona, inaczej nazywana nerkową.
2. Wartości odżywcze i kaloryczność fasoli
Każda z odmian fasoli to źródło białka roślinnego – zawiera go aż 22 proc. Fasola wśród roślin zajmuje pod tym względem trzecie miejsce, po soi i grochu. Fasolę warto też spożywać ze względu na obecność witamin: B (przede wszystkim działającej przeciwdepresyjnie tiaminy), A, C. To również bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, a nawet niekiedy żelazo, cynk, selen. Niektóre gatunki fasoli dostarczają też kwasu foliowego, natomiast żaden nie zawiera sodu. Fasola zawiera też rozpuszczalny błonnik wpływający na obniżenie cholesterolu, lekkostrawną skrobię, a także inhibitory proteazy, które hamują rozrost tkanek nowotworowych.
Jak przedstawia się kaloryczność fasoli? Najbardziej popularna w Polsce fasola biała, po ugotowaniu będzie zawierała w 100 gramach około 138 kalorii.
3. Wady posiłków na bazie fasoli
Włączenie fasoli do diety daje wiele korzyści. To niezaprzeczalne. Niestety, trzeba się też liczyć z kilkoma minusami. Najczęściej wymienianą wadą fasoli jest to, że powoduje wzdęcia i gazy. Z tego powodu powinny jej unikać kobiet w ciąży, karmiące piersią, cierpiący na zaparcia. Zanim ugotujemy danie z fasolą, warto też zwrócić uwagę na to, jakie leki przyjmujemy. Fasola połączeniu ze stosowanymi w leczeniu depresji inhibitorami monoaminooksydazy może powodować podwyższenie ciśnienia tętniczego.
4. Jak prawidłowo gotować fasolę?
Fasolę trzeba gotować w odpowiedni sposób, który przyczyni się do zmniejszenia późniejszych kłopotów żołądkowych. Przed właściwym gotowaniem trzeba zmienić kilkukrotnie wodę. Jak prawidłowo gotować fasolę? Oto sposób:
Zobacz także:
- wypłucz fasolę,
- gotuj w gorącej wodzie przez 3 minuty,
- odstaw na około 2 godziny, a następnie odlej wodę,
- wlej przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej (woda powinna przykrywać fasolę),
- odczekaj 2 godziny, a następni ponownie odlej wodę i nalej nową (przegotowaną i przestudzoną),
- mocz fasolę przez całą noc,
- następnego dnia odlej wodę, wypłucz kilkukrotnie fasolę i zalej przegotowaną zimną wodą,
- gotuj fasolę przez półtorej godziny (bez przykrycia).
5. Surowa fasola Jaś - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 183 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 339 kcal | 620 kcal |
Białko | 21,9 g | 40,0 g |
Węglowodany | 62,4 g | 114 g |
Cukier | 2,26 g | 4,14 g |
Błonnik | 20,2 g | 37,0 g |
Tłuszcz | 1,14 g | 2,09 g |
Tłuszcze nasycone | 0,36 g | 0,65 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,05 g | 0,10 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,48 g | 0,87 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 5,30 mg | 9,70 mg |
Komentarze