Groch – charakterystyka, uprawa, białko, wartości odżywcze, odchudzanie, właściwości zdrowotne
Groch jest rośliną strączkową należącą do rodziny bobowatych. Można wymienić kilka odmian grochu, z którego można przygotować różne potrawy. Jakie właściwości ma groch? Dlaczego warto go jeść?
1. Charakterystyka grochu
Owocem grochu jest strąk z nasionami. W jednym strąku może znajdować się od 3 do 10 nasion. Ze względu na budowę strąków można wyróżnić groch cukrowy i groch łuskowy.
Można wyróżnić do 7 odmian grochu. Najbardziej popularne to:
- groch zielony
- groch biały
- groch żółty
2. Uprawa grochu
Uprawa grochu cukrowego jest bardzo prosta. Ponieważ nie jest to roślina wymagająca, z powodzeniem może być uprawiana na działkach i w przydomowych ogródkach. Groch cukrowy zbiera się gdy strąki są w pełni wyrośnięte. Groszek cukrowy sieje się w marcu, a zbiorami można cieszyć się już w czerwcu. W grochu cukrowym można jeść zarówno nasiona jak i strąk.
Groch łuskowy zbiera się po całkowitym wyrośnięciu strąków. Nasiona w grochu łuskowym muszą być w pełni wykształcone. Nasiona grochu łuskowego się suszy. Spożywa się tylko nasiona grochu łuskowego, strąk nie nadaje się do jedzenia.
3. Źródło białka
Groch jest bardzo dobrym źródłem białka. Groch zawiera dużo lizyny i treoniny. Znajduje się w nim także dużo aminokwasów egzogennych, które nie są produkowane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywienia. Dużo więcej białka zawiera groch suchy w 100 g suchego grochu znajdziemy 23,8 g białka. W grochu ugotowany białka jest znacznie mniej (8 g na 100 g).
Ze względu na obecność białka groch ma duże znaczenie w diecie wegan i wegetarian. Białko odgrywa ważną rolę w budowie mięśni. Bardzo ważne jest, aby dieta była zbilansowana i posiadała tyle białka ile potrzeba organizmowi.
4. Wartości odżywcze grochu
100 g ugotowanego grochu zawiera 118 kalorii. Groch jest także źródłem węglowodanów i tłuszczu. Groch jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Groch jest także dobrym źródłem witamin. Witaminy, które znajdziemy w grochu to: witamina K, witamina A, witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6 oraz kwas foliowy.
Groch to nie tylko witaminy i białko, ale i minerały takie jak potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk i sód.
5. czy groch pomaga w odchudzaniu?
Mogłoby się wydawać, że grochu nie powinny jeść osoby, które chcą zrzucić wagę. Okazuje się jednak, że groch jest swoistym „cukierkiem” dla osób, które się odchudzają. Groch cukrowy ma bardzo mało kalorii, a jednocześnie dzięki zawartości błonnika dobrze uwalnia energię i mamy poczucie sytości przez długi czas.
Zobacz też:
6. Właściwości zdrowotne
Groch obniża poziom złego cholesterolu. Bardzo dobrze wpływa na układ naczyniowy i serce. Jeżeli nasza dieta będzie bogata w groch istnieje mniejsze ryzyko zachorowania na miażdżycę. Związki zawarte w grochu wpływają także na nie powstawaniu zakrzepów i rozwojowi zakrzepicy.
Jedzenie grochu wpływa także na wzrok. Głównie dzięki obecności luteiny. Dieta bogata w groch może przeciwdziałać nadmiernemu zmęczeniu oczu, powstawaniu zwyrodnienia w obrębie plamki żółtej czy katarakty.
Groch powinny spożywać osoby, które chorują na anemię. Dzięki zawartości żelaza groch podnosi poziom hemoglobiny we krwi. Jest także polecany w diecie przeciwnowotworowej. Dzięki niemu lepiej funkcjonuje układ odpornościowy i przemiana materii.
Ponieważ groch jest dobrym składnikiem błonnika może przeciwdziałać różnego rodzaju chorobom jelita grubego.
7. Ile kalorii ma surowy groch?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 197 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 352 kcal | 693 kcal |
Białko | 23,8 g | 46,9 g |
Węglowodany | 63,7 g | 126 g |
Cukier | 8,00 g | 15,76 g |
Błonnik | 25,5 g | 50,2 g |
Tłuszcz | 1,16 g | 2,29 g |
Tłuszcze nasycone | 0,16 g | 0,32 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,24 g | 0,48 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,50 g | 0,98 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 1,80 mg | 3,55 mg |